Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 23, 2018
dag
Skurar
6°C
 

Konsten att komma i form

På en 800 meter lång konstsnöbana plågar jag mig runt, runt, runt på mina längdskidor. När jag avslutar mitt träningspass är yrseln lika påtaglig som krampen. Min rygg är stel som en pinne och mina armar känns som spagetti. Ändå har jag bara stakat mig fram i två timmar. Vasaloppet, i slutet av månaden, kommer ta mig cirka nio timmar. Hur ska det här gå egentligen?

 

Detta år av motionslopp (jag gör svensk klassiker) har varit positivt, men jag medger att alla förberedelser och träningspass har satt lite griller i hjärnan.

 

Som ett exempel, forskning visar att folk som ligger sömnlösa på natten tänker ofta på arbete, ekonomi, resor, relationer och sex. Själv tänker jag på gamla gubbar på längdskidor. Jag kan inte sluta fundera, det är ett av livets stora mysterium: Hur kommer det sig att jag, med nyvallade skidor och stavar av starkaste karbon, alltid blir omåkt av gamla pensionärer? Jag står rätt på skidorna, arbetar med hela bålen, trycker ifrån med armarna rakt under mig för att maximera styrkan. Ändå kommer dessa veteraner – vissa ser ut att vara över 80 år – och bara swishar förbi lätt och ledigt, som om de vore ute på en söndagstur. Livet är inte rättvist.

 

Som ni anar så är jag ingen elitidrottare. Dock har jag alltid ansett att ett liv baserat på andlighet, hårt arbete, sund rekreation, god kost och motion är viktigt. Att vara i form, så att säga, är att jämnt balansera dessa komponenter. Sedan blir det tider i livet då vissa delar hamnar i större fokus såklart, som till exempel nu under detta klassiker-år.   

 

Ändrade kostvanor har varit till stor hjälp. Jag har visserligen alltid levt på allsidig kost, men den stora skillnaden nu är att jag faktiskt äter mer, speciellt proteiner och grönt, samt att jag har förminskat sockerintaget med 90 procent. Detta, kopplat till några motions- och styrketräningspass i veckan, har gjort att jag tappat tio kilo fett. 

 

Det är märkligt hur livet fungerar. Jag trodde aldrig jag skulle kunna klara mig utan sötsaker, men hemligheten är enkel: upphör med socker under en veckas tid så tappar du större delen av suget. Jag brukade dagdrömma om Cookies-n-Cream glass och mjuka pepparkakor. Nu vattnas det i munnen när jag tänker på timjankryddad broccoli, stekt i kokosolja. 

 

Min dotter är emellertid inte nöjd med mig. Vid fredagsmys brukade hon alltid bulla upp min mjuka mage för att vila sitt huvud mot. Nu är det inte lika mjukt och mysigt längre. Förra helgen fick hon nog och sprang ut i köket för att hämta en påse chips och en burk kakor. ”Om du är en snäll pappa, ät nu!”

 

Som sagt, livet är inte rättvist.

 

Louis Herrey

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Ett mässlingfall hittat i Kungsbacka. Är du rädd för att bli smittad?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 19 januari

kl 9-12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

kl 9–13 Småbarnsrytmik på Kulturhuset Fyren med rytmik och sagor för de allra minsta (0–4 år). 

kl 10–12 Promenad i Kungsbacka. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 11.30-14 Fairtrade café i Tölö...

Läs Mer