Vädret idag
Molnigt
16°C
Prognos juni 22, 2018
dag
Moln ibland
17°C
 

Klart för graffitiväggar i Kungsbacka och Åsa

Eniga nämnder ställde sig i veckan bakom förslaget med en tillfällig graffitivägg i centrala Kungsbacka, med tillägg att det även blir en i Åsa.
– Nu ska vi försöka få i gång dem så snart som möjligt, säger Linus Kron, chef på förvaltningen för Kultur och fritid.

– Uttrycken i Kungsbacka måste bli djärvare. Kommunen växer och det är bra om vi kan sticka ut och vara lite modigare i konsten mellan husen, säger Maria Andersson (C), ordförande i nämnden för Kultur och turism.

Nämnden fattade sitt beslut i onsdags kväll och efter att nämnden för Fritid och folkhälsa också beslutat i samma riktning i dag stod det klar att förvaltningens förslag blir verklighet. Med ett tillägg. Det blir även en graffitivägg i Åsa.
– Det har funnits ett önskemål från ungdomar i Åsa och jag hoppas att det inte uppstår några tekniska hinder utan att även det går att uppfylla, säger Maria Andersson. 

Väggarna ska komma upp så fort det bara går enligt Linus Kron, och finnas kvar till och med oktober. Hur det blir längre fram avgöras efter en utvärdering i höst.  

Det var under rådslaget Barbrobetalar våren 2016 som förslaget med öppen graffitivägg diskuterades först. Beslutet då var att invänta rapport från nationella BRÅ. Den kom i höstas och ger inga entydiga svar på om en öppen vägg förebygger eller genererar klotter. En öppen vägg fyller andra funktioner än att vara brottsförebyggande, enligt Linus Kron.

Syftet med den tillfälliga väggen är inte att minska klotter eller göra någon annan preventiv nytta. Graffiti och övrig gatukonst ska inte jämställas med klotter och skadegörelse, den ska finnas för sin egen skull, som all konst.

 

 

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!