Vädret idag
Molnigt
7°C
Prognos mars 24, 2019
dag
Delvis molnigt med skurar
7°C
 

Kapat språk

 

En gammal radioapparat blev via omvägar min för ett par år sedan och har nu fått en given plats i köket.

Kassettband går inte längre att spela upp i apparaten och bland kanalerna är det egentligen bara P1 som går att ratta in och lyssna på utan att bruset helt överröstar det som sägs och sjungs.

Bland P1:s alla program är Ring P1 inte något av mina direkta favoriter. Men det är en klassiker i tablån, och tidigt om morgnarna sänds en kortversion, ett sammandrag med ivriga och åsiktsstarka lyssnare som lyft luren för att säga sitt. Inget ämne är för litet eller för stort för att analysera och tycka till om.

Att vrida på radion och släppa in allt tyckande och alla lösningar på världsproblemen i köket redan innan dagens första kaffekopp är fixad innebär en ganska brysk start på dagen. Man har liksom inte hunnit känna efter i morgonbestyren förrän de tvärsäkra lyssnarrösterna är över en. Det kan stundtals bli högljutt och irriterat, och stämningen får mig ibland att helt enkelt vrida av radion igen.

Men ibland skiner det till och blir briljant, gör att jag från bruset och bullret får en tanke att ta med mig att vända och vrida på under dagen. Precis så var det för ett par veckor sedan när en upprörd men samlad lyssnare ringde in och ifrågasatte användandet av ordet ”miljövänlig” i sammanhang som rör personbilars egenskaper. Mannen som ringde in argumenterade sakligt för att det säger sig självt att tillverkning av nya bilar inte är någonting som är särskilt vänligt för miljön. Än mindre är det miljövänligt att köra runt med bilen, till exempel med diesel i tanken, menade mannen som i stället föreslog att ordet ”miljöanpassad” regelmässigt ska användas. Det för att skapa ordning och reda i språket – han tyckte att bilbranschen helt enkelt har kapat språket i det här fallet genom långvarig och regelbunden användning av ”miljövänlig” i kampanjer, reklam och i samhällsdebatten.

I väntan på att morgonens första kopp kaffe skulle bli färdig stannade jag upp, lyssnade och smakade av ordet.

”Miljöanpassad”. Mer neutralt och mindre säljigt. Jag köper mannens argument.

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!