Vädret idag
Delvis molnigt
16°C
Prognos juli 22, 2017
dag
Moln ibland
22°C
 

Kan själv!

Sverige är ett sekulärt samhälle, kanske är det tron på oss själva som tagit över religionens roll. Jag har nyligen varit med om tre olika händelser på detta temat.

 

Den första var en text av författaren Lena Andersson i DN i mitten av april. Hon förde ett resonemang om att vi inte kan räkna med annat än att klara oss på egen hand helt enkelt därför att Gud inte finns:” Det troliga är att Gud går fri därför att de flesta i djupet av sitt förnuft begriper att vi står ensamma i världen…”

 

Den andra var från Kungsbackas Frukostklubb där forskaren Malin Sundström föreläste om hur den digitaliserade kunden förändrar handeln. Hon pratade om fyra olika grupper av kunder som kommit olika långt i sin digitalisering. De främsta kallade hon för proffsen, de som vet vad de vill ha och ser till att få det också. Det blir därför så att det är kring dessa kunder som all utveckling fokuseras, det är deras behov man har i åtanke och gör allt för att tillfredsställa och vi andra förväntas följa efter, trots att vi egentligen är många fler.

 

Den tredje händelsen var ett föredrag på Världskulturmuseet i Göteborg av en annan forskare, Marie Demker. Hon föreläste om svenskarnas attityder till invandring och främlingsfientlighet. Hon berättade om nya politiska skiljelinjer när det gamla höger-vänster inte funkar längre. Hon berättade också om den stora polarisering som råder i dag. Allt fler har allt oftare en bestämd uppfattning och befinner sig i sina informationsbubblor. Hon sa att detta gör det svårare med öppna resonemang, svårare att ta in ståndpunkter från andra håll, ”svårare att uppnå goda resultat”.

 

Den röda tråden är att vi vet bäst själva, ska klara oss var och en och att vi som kravställare blir allt tydligare med vad vi vill. Att driva affärsverksamhet, politiska partier, kyrkor eller något annat blir inte precis enklare med alla som vill ha sin egen lösning framför den gemensamma.

 

Kanske är det denna framtid vi har att vänja oss vid eller så tröttnar vi en dag på oss själva och vill vara en del i något stort kollektivt, gemensamt. I alla fall kan man ju hoppas att de flesta vill bidra till det där med goda resultat.

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

Är det OK med trasiga jeans?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 21 juli

kl 10 och 13 Bräckans naturvårdsskola. Vad kan du göra för att hjälpa växter eller djur att trivas och varför är det viktigt? Följ med ut i reservatet med spade eller sekatör och hjälp pedagogerna att hjälpa naturen på Fjärås Bräcka. 

Lördag 22 juli

kl 13 Guidning på Hunehals borg, vid Hanhals holme. Inställt vid regn. 

kl 14 Bromsar – insektsvärldens...

Läs Mer