Vädret idag
Molnigt
13°C
Prognos oktober 21, 2018
dag
Skurar
14°C
 

  Kan bli tre nya vårdcentraler i kommunen

  Tommy Rydfeldt (L) berättar att Region Hallands förvaltning för Närsjukvård har fått i uppdrag att utreda tre områden i Kungsbacka, där det kan bli en ny vårdcentral.

  Artikeln publicerades den 24 februari 2017.

   

  Kungsbacka fortsätter att växa – nu bor det fler än 80 000 i kommunen. För att möta framtiden har Region Halland börjat utreda tre områden där en ny vårdcentral kan bli möjlig.

  I veckan kom SCB:s nya siffror. Kungsbacka kommun har vuxit med 1 298 personer under 2016 och passerat 80 000 invånare. Samtidigt planeras det stora bostadsområden. I nordöstra Kungsbacka planeras ett jätteprojekt – från Tölö ängar till Björkris – där över 2 500 bostäder kan byggas.

  – Ta det gånger tre så är det ett bra underlag för en vårdcentral, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande Driftnämnden Närsjukvård. 

   

  Region Halland har planer, precis som när Kolla växte fram, att ha en vårdcentral på plats när bostadsbyggandet står klart.

  – Regionen är en av få som kan starta upp en vårdcentral, därför att det kostar under ett par år. man startar från noll. De flesta andra som startar upp bygger på att det är kända, etablerade läkare, säger Rydfelt.

   

  Driftnämden har gett förvaltningen i uppdrag att undersöka tre områden i kommunen där det kan komma att bli en ny vårdcentral. Det är dels ovan nämnda, men även i Åsa/Frillesås och Onsala.

  – Vår vårdcentral i Åsa behöver byggas ut eller så får man bygga en filial i Frillesås. En filial innebär en distriktssköterska, barnavårdscentral och vissa läkartider. För övriga saker får man åka till Åsa, säger Rydfeldt och fortsätter:

  – Onsala är i dag väldigt stort. Där finns det anledning att se om man ska bygga en till vårdcentral eller en filial.

   

  I dag sticker Kungsbacka och Varberg ut i länet, då de två kommunerna har betydligt fler invånare per vårdcentral än övriga.

  – Invånare här har inte så nära till vårdcentraler som i Halmstad. Där är det ofta gångavstånd eller bara två hållplatser med bussen. Här är det inte så, säger Rydfeldt.  

  Varför sker utredningen nu?

  – Vi ser att Halland expanderar. Flyktingvågen är en del, men vi ser även att alla kommuner drar igång ett kraftigt bostadsbyggande. Då måste vi hänga med. Vi ska gå in där det är en vit fläkt och det är sannolikt att ingen annan går in.

  Finns vita fläckar i dag?

  – Inte direkt, men med expansionen blir det det.

  När jag lyssnar på dig så låter det som troligt att det kommer att bli fler vårdcentraler.

  – Det är väl bara en fråga om när Kungsbacka är 100 000. Hur möter sjukvården upp detta?

   

  Till hösten ska förvaltningen ha svar på frågan hur regionen ska möta expansionen som sker i Kungsbacka kommun. Därefter är det upp till Driftnämnden att ta ett beslut.

   

  • Fakta: Antal invånare per vårdcentral
  • Varberg 8 689/vc
  • Kungsbacka 8 003/vc
  • Halmstad 6 681/vc
  • Hylte 5 662/vc
  • Falkenberg 5 396/vc
  • Laholm 3 255/vc

   

   

  Utvecklingen går mot ett alltmer digitaliserat samhälle och där vill vården vara med. Ett sätt är att erbjuda virtuell vård istället för ett vanligt läkarbesök.  

   

  Omvärlden utvecklas åt det hållet och vi i vården måste vara hörsamma och föra dialog med våra invånare.

   

  – Vi vill optimera tillgängligheten för våra invånare och hitta ett sätt att göra det enklare för de som söker vård att få fäste för sina frågor och symtom, säger Kjell Ivarsson, förvaltningschef Närsjukvården Region Halland.

   

  Sedan november pågår ett samarbete mellan Region Halland och den privata vårdaktören mindoktor.se där invånare i Halland fått prova att träffa doktorn via nätet istället för på vårdcentralen.  

  – Omvärlden utvecklas åt det hållet och vi i vården måste vara hörsamma och föra dialog med våra invånare. För ett år sedan började vi inom förvaltningen att diskutera hur vi skulle kunna prova olika former av digitaliserat möte och valde bland befintliga system för att göra ett avgränsat test. Vi provade i liten skala under förra sommaren för se hur det skulle fungera innan vi tog beslutet att starta i november, säger Kjell Ivarsson.   

   

  Valet för pilotprojektet föll på mindoktor.se som man ansåg uppfyllde de kriterier på frågor som behövdes för att kunna ge direkt vård.

  – Det är drygt 400 patienter i vår verksamhet av offentligt drivna vårdcentraler som tagit erbjudandet och använt tjänsten. Det är personer i olika åldrar, det är föräldrar till små barn såväl som äldre befolkning, säger Kjell Ivarsson.

  När patienten ringer vårdcentralen och redogör för sitt problem kan sjuksköterskan värdera om en digital vårdkontakt skulle fungera och erbjuder det. Om patienten vill får denne en kod för att sedan med hjälp av bank-id logga in på en särskild hemsida och svara på frågor. Svar levereras via mejl, eller för den som föredrar det, per telefon eller genom ett virtuellt möte. Om provtagning eller röntgen behövs får patienten förslag om var och sedan återkommer den digitala vårdcentralen med provsvar.

  – Det kan vara flera kontakter i samma ärende och patienten kan även skickas vidare till specialist eller tillbaka till sin vårdcentral, säger närsjukvårdschefen.

   

  Under pilotprojektet har patientavgiften varit 150 kronor för ett ärende och regionen har betalat 450 kronor. Merparten av patienterna har sökt för infektionsfrågor, men det har även handlat om hudåkommor eller funderingar kring symptom.

  – Projektet pågår till den sista mars och då ska vi utvärdera. Patientens upplevelse är viktig, vilka sökorsakerna har varit och vilka diagnoser och behandlingar som givits. Sedan ska vi titta på hur vi ska ta nästa steg i detta. Det fysiska mötet kommer alltid finnas men detta är ett sätt att öka tillgängligheten och för vissa patienter kan det göra att tröskeln för att söka vård blir lägre. Jag är övertygad om att vi kommer att behöva tillhandahålla denna tjänst i framtiden.

  Christian Johansson
  Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 19 oktober

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

   kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

   kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!