Vädret idag
Delvis soligt
17°C
Prognos juni 22, 2018
dag
Moln ibland
17°C
 

Jonsson: ”Jag borde kunna göra fler mål”

Matchhjälte senast när han tystade Eriksdalshallen. Det var ingen slump att han lirkade in avgörandet ur snäv vinkel – i fjol var han seriens bästa niometersavslutare – trots att han spelar på ”fel” kant.

 

HANDBOLL. Ett dåligt läge – men det var rätt person som fick det när HK Aranäs bärgade två sköna poäng i Eriksdalshallen. Philip Jonsson gick på utsidan av försvararen men skruvade in segermålet i bortre hörnet. Det har blivit ett signum för niometersspelaren att förvalta de dåliga lägena. Allt började med en avsaknad av vänsterhänta.

 

Det var som vänster- och mittnia han började lira i Önnereds HK men när han var i 14-årsåldern flyttades han till högerkanten när de inte hade en vänsterhänt skytt. Situationen var likadan när han lämnade moderklubben för IK Sävehof.

– Jag var den som bäst på att hantera det. Sedan har jag fått lära mig att ta mig an de lägena.

Du är trygg i avslutssituationen du fick mot Hammarby?

– Faktiskt. Jag vet vad jag brukar göra och vet att jag har en hyfsat hög procent.

 

 

I år har han satt hälften av skotten – det är en sämre siffra än i fjol. Då förvaltade han 68 procent av avsluten, vilket gjorde honom till den effektivaste niometersspelaren av topp 100 i skytteligan.

– Det gick väldigt bra. I säsongsinledningen i år har jag haft lite väl många missar. Jag tycker att jag borde kunna göra fler mål. Därför har självförtroendet slackat lite, men jag brukar kunna skaka av mig det.

Varför satte du sju av tio?

– Jag försöker att ha olika typer av avslut. I fjol pratade jag mycket med målvaktstränaren Anders Holmén om att köpa tid till mig genom att hoppa upp rejält. Egentligen handlar det bara om att bara vinna kampen mot målvakten.

Tar du för lite avslut sett till din effektivitet?

– Det krävs lite mer att komma till sexmeterslägena som jag brukar komma till. Det är inte många skott jag tar utifrån. Men om jag kan stega förbi min försvarare så drar jag på mig kantförsvaren, så vår kantspelare får ett bättre läge.

Underskattas din avslutsförmåga?

– Jag vet själv hur det är när det kommer en felhänt motståndare mot en, man blir lite passiv.

Det är ett bra läge att släppa.

– Precis, motståndarna blir kanske lite passiva. Jag har kompisar i andra lag och de har efter matcherna berättat att de sagt ”Släpp honom på utsidan” och så har jag lyckats. Det är skönt att trycka dit dem när de sagt så.

Finns det några fördelar med att vara högerhänt på högernio?

– Man har skottarmen fri om jag går på utsidan och jag kan släppa ut till kanten. Nackdelen är att vinklarna blir sämre.

På fredag är det hans gamla klubb, det förväntade topplaget, IK Sävehof som ska försöka stoppa honom.

 

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tid & PlatsLäs mer >>

 

TORSDAG 21 JUNI 

19.00. IFK Fjärås herr A - IF Norvalla, Div. 4 Halland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 30 JUNI 

15.00. IFK Fjärås herr A - Genevad/Veinge IF, Div. 4 Halland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 4 AUGUSTI 

15.00. IFK Fjärås herr A - Tölö IF, Div. 4 Halland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 25 AUGUSTI 

12.00. IFK Fjärås Dam A - Kindaholms FF, Div. 2 Västra Götaland, Ögärdets IP

 

LÖRDAG 25 AUGUSTI

15.00. IFK Fjärås...

Läs Mer

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera