Vädret idag
Molnigt
-1°C
Prognos november 21, 2017
dag
Moln ibland
2°C
 

Jag – en otippad svampplockare

Min mamma älskade att plocka svamp! Varenda höst tillbringade hon många, långa timmar ute i skogen och kom alltid hem med korgen till brädden fylld av olika sorter. Och visst försökte hon få med mig ut ibland när jag var yngre. Men trots att jag gjorde mitt bästa för att förstå det roliga med att tillbringa timmar i otillgänglig terräng förstod jag inte riktigt hennes entusiasm över svampplockning.

Det kan ha berott på vår orienteringsbesatta klassföreståndare på mellanstadiet. Han missade inte en chans att släpa ut oss elever i skogen, gärna med karta och kompass. I ur och skur. Om hans syfte var att lära oss att uppskatta naturen fick det motsatt effekt. I alla fall på mig. I många år fick jag rysningar bara någon nämnde ordet orientering. Och att gå i skogen utan att vara tvungen fanns inte på kartan.

Efter att familjen skaffade hund har min inställning till skog och mark förändrats något. Och som avkoppling för en stressad hjärna är en skogspromenad perfekt. De senaste åren har jag dessutom förstått tjusningen med att plocka svamp! Finns det något roligare än att hitta ett gult hav av kantareller? Eller ett helt gäng av trattisar eller en familj med Karl Johan.

Min mamma hade inte trott sina ögon om hon sett mig nu men faktum är att jag är svår att slita från skogen när jag väl fått korn på svamp. Ganska otippat men sant.

Däremot är jag ganska begränsad i mitt svampplockande. Jag är fortfarande väldigt misstänksam inför sorter jag inte plockat tidigare. Vissa svampexperter menar att ett sätt att utöka sina svampkunskaper är att lära sig en ny svamp per år. Det tycker jag är ett bra råd. Själv har jag inte riktigt kommit dit än bara. Och hittills har det gått bra med de sorter jag kan. Dessutom finns det så mycket annat att plocka i skogen. Som bär. Klasar med blåbär, hallonbuskar som lyser rosaröda eller ett rött fält av lingon – det är inte illa det heller.

Och har man inte tillräckligt med tålamod för bärplockning (det har man inte…) kan man alltid drömma sig tillbaka till skogen genom att rensa svampen man hittade. Har man då haft tur (beror på hur man ser det) och fått med sig ett bra gäng med svamp hem, då kan man återuppleva skogspromenaden hemma vid köksbordet också. Då tillsammans med en svampkniv och borste.

Att rensa svamp kan också vara en form av avkoppling. Nästan som att plocka den, eller som att meditera, virka eller ligga i hängmattan. Faktiskt väldigt avstressande det också.

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

EU-toppmötet stökar till det. Borde Göteborgsregionen tacka nej till stora evenemang?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 17 november

kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren.

kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 11.30–14 Fairtrade kafé i Tölö församlingshem. 

kl 17–18.30 Kom och prova olika idrotter i Aranäshallen A.

kl 19 Musikalen Luther i Släps kyrka. Framförs av Släps musikalensemble, Kungsbacka kammarkör och musiker. Manus och musik av...

Läs Mer