Vädret idag
Molnigt
7°C
Prognos mars 24, 2019
dag
Delvis molnigt med skurar
7°C
 

Iskall surfing i Nordsjön – upplevelse som gav mersmak

Surfing i Nordsjön i början av mars låter kanske som ett något otippat helgnöje. Inte för 15-åringarna Noa Carlenius och Pelle Hulldén, som har en surfcamp i norska Hoddevik i ryggen.

­­­­– Vi vill gärna åka tillbaka, säger Pelle Hulldén.

 

 

Några timmar sydväst om Ålesund, på den lilla halvön Stadlandet ligger Hoddevik. Vattnet utanför halvön är välkänt för sitt hårda väder – och för att erbjuda fina förutsättningar för vågsurfing. Vågorna som rullar in mot stranden lockar året runt både nybörjare och mer rutinerade surfare. Förra helgen var Noa Carlenius och Pelle Hulldén två av deltagarna på en surfcamp vid stranden. Till vardags surfar de i Apelviken, Läjet och i Åsa. Äventyret i Norge bjöd på en helt annan upplevelse än vad de är vana vid.

– Det är en fantastisk fin natur, att surfa i en dal bland bergen där det är kristallklart vatten är väldigt häftigt, säger Noa Carlenius.

 

 

Margareta Engström, som bor i Åsa och är en av grundarna till Åsa surfklubb, jobbar också för företaget Lapoint, som arrangerade surfcampen.

– Hoddevik är en plats som lämpar sig ypperligt för surfing. Det är en strand med jättebra vågor och ett bra ställe att utveckla sin surfing. Av alla ställen jag har varit och surfat på så är Norge min favorit. Den här stranden är så maffig med kritvit sand och bergen runtomkring, säger hon.

 

Både Noa Carlenius och Pelle Hulldén har surfat sedan sexårsåldern, men aldrig tidigare i Nordsjön. 15 timmar med buss var värt besväret, tycker de:

­– Det var kanske lite väl små vågor den här helgen, men ändå en väldigt rolig upplevelse, säger Noa Carlenius.

 

Noa Carlenius och Pelle Hulldén ser tillbaka på en häftig helg med spektakulär surfing i norska Hoddevik. Foto: Privat.

 

 

FAKTA: Surfing vintertid

  • Margareta Engströms tips för att klara surfing på vintern: ”För att hålla värmen krävs att man har på sig en sex millimeter tjock vintervåtdräkt, huva, handskar och skor. Passen blir något kortare än sommartid, men så länge man är i vattnet rör man på sig och håller värmen. Det kan ofta vara varmare i vattnet än i luften. När man kommer upp gäller det att tänka på att snabbt komma inomhus eller in i bastun”.
Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!