Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos november 22, 2017
dag
Regn
9°C
 

”Ingen kommer undan politiken”

”Jag är inte intresserad av politik”, är det rätt många som säger, när ämnet kommer på tapeten. Det är ett så märkligt svar, tycker jag alltid. Klart att du är intresserad av politik. Det mesta omkring dig påverkas i någon mån av politik. Ska det finnas food trucks på gatorna i Kungsbacka? Det är politikerna i tekniska nämnden som bestämmer. Ska träffpunkter finnas kvar eller inte, politiken bestämmer. Ska nationaldagen vara en helgdag eller inte, ska det satsas mer pengar på försvaret, hur många försök att lyckas med en provrörsbefruktning ska gå att få via landstinget? Stort och smått, politiken påverkar så mycket av det som berör oss i vår vardag.

 

Nästa år är det val och partipolitiskt känns det som att någon just nu har kastat upp alla kort i luften och att ingen riktigt vet var de kommer att landa. Gissa, hoppas och tro går naturligtvis, men efter både Brexit och valet av Trump är det nog många som tvekar med allt för tvärsäkra bedömningar.

Men mest spännande är ändå det folkliga engagemang som har börjat blomma upp på nytt de senaste åren. Även om de politiska partierna inte längre lockar, verkar fler och fler vilja engagera sig. Många kanske snarare i en konkret fråga än det hela spektrum som bygger ett parti. I en samhällsdebatt full av motsättningar, bygger människor broar på ett individuellt plan.

 

Efter att Donald Trump svurits in som president, demonstrerade kvinnor både USA och runt om i världen. En handfull kvinnor i Göteborg snappade upp en sång som sjöngs som protest och bestämde sig för att den skulle minsann höras i Göteborg också, inte mot något, men för allas lika rättigheter. Gruppen på Facebook växte från nåt tiotal till några hundratal till över 16 000 medlemmar. Den 8 mars samlades slutligen ett par tusen personer på Götaplatsen. Själv var jag där med några väninnor som jag vet röstar helt annorlunda än jag, på båda sidorna av blockgränsen. Det spelade inte den minsta lilla roll. Tillsammans sjöng och klappade och gladdes alla som samlats så att energin hade räckt för att värma hela stan. Det är också politik.

 

 

 

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

EU-toppmötet stökar till det. Borde Göteborgsregionen tacka nej till stora evenemang?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 17 november

kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren.

kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 11.30–14 Fairtrade kafé i Tölö församlingshem. 

kl 17–18.30 Kom och prova olika idrotter i Aranäshallen A.

kl 19 Musikalen Luther i Släps kyrka. Framförs av Släps musikalensemble, Kungsbacka kammarkör och musiker. Manus och musik av...

Läs Mer