Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Inga fler katter till polisen

Tidigare år har polisen lagt tusentals kronor på att ta emot, hantera och annonsera ut upphittade katter. Men nu kommer det inga fler katter över tröskeln till polisstationen.

– Katter är inte hittegods och då har inte vi med det att göra, säger Anna Rosenberg, polisen,

 

Definitionen har varit luddig och motvilligt har polisen tagit emot upphittade katter år efter år. År 2014 tog polisen i Kungsbacka emot ett 20-tal katter som lämnades in. Bara annonserna i den här tidningen uppgick till drygt 21 000 kronor.

– Men sedan vi blev en polismyndighet är det nationella riktlinjer som gäller. Katter är hittegods om de sitter i en bur på Resecentrum, annars hör de inte hit, säger Anna Rosenberg, chef för stöd och service, polisen i Kungsbacka.

Tidigare har polisen sökt ägaren genom chipp och ID-märkning om sådan finns. Genom avtal med Djurambulansen i Skåne, stallades katterna upp och kostnaderna för det samt transport tickar på fort.

– Det hör till kattens naturliga beteende att gå runt och röra på sig, då är man inget hittegods. Vi vill också uppmana folk att inte börja mata och plocka in katterna till sig, för att sedan komma till oss med katterna. Börjar de mata och ta in katterna så hittar de inte hem igen, säger Anna Rosenberg.

Undantag har gjorts, men de katterna har lämnats vidare till ideella Djurskyddet i norra Halland, utan kostnad för polismyndigheten.

– Det går att ta kontakt med dem och lämna katterna dit utan att gå via oss. Vi skulle också önska att man inte uppmanar folk att lämna katterna hit, säger hon.

Hundar däremot tar polisen fortfarande emot. Men kraven på tillsyn av hundar och katter skiljer sig åt. De flesta hundarna som polisen får in är dessutom chippade.

– När det gäller hundarna har vi en fantastisk hjälp av Facebook. Det brukar inte ta lång tid innan vi hittar ägaren och vi är så tacksamma för folk som delar våra inlägg när vi får in en hund. Facebookgrupper är överlag ett bra hjälpmedel och det finns flera grupper i Kungsbacka som delar efterlysningar av katter och liknande.

– Om fler också tog ansvar och kastrerade och steriliserade sina katter skulle vi ha betydligt färre katter i omlopp. Och som sagt, börja inte mata och ta hand om katter som dyker upp, om det inte rör sig om några särskilda omständigheter. Katterna hittar hem igen, säger Anna Rosenberg.

Josefine Julen
Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Eva Larson
  oktober 8th, 2017 14:11

  Jag förstår helt klart problemet, men det hade varit bättre om ni på Polismyndigheten återkommande uppmanat kattägare att örontatuera, chippa och ägarregistrera sina katter hos SKK Djurid och Sverak. Och självklart skall inte katter springa ute okastrerade! (Sterilisering av honkatter sker ytterst sällan nu för tiden. De kastreras de med.)

  Det är fruktansvärt oansvarigt av kattägare att inte ta det grundläggande ansvaret – och det innebär i förlängningen inte bara att det blir jobb och kostnader för er. Merparten av kostnaden för dessa katter hamnar hos katthem, katthjälpsverksamheter och engagerade privatpersoner.

  Våga ställa krav på att kattägare tar ansvar! Dessutom är katter som springer ute vind för våg, ett uttryck för en förlegad kattsyn hos kattägare till utekatter. Att katterna hittar hem igen, stämmer inte. 100-tals efterlysningssidor på facebook talar sitt tydliga språk! Mängder med katter dukar också under – för att upphittare fått lära sig att inte bry sig om andras katter. En utsvulten katt måste också få mat och bli omhändertagen. Och trafikdöden är också sedan länge katternas vanligaste dödsorsak, helt i onödan.

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!