Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 23, 2018
dag
Skurar
6°C
 

  Hyr ut bisamhälle – företag som surrar

  Upplever du att dina äppleträd aldrig får fart? Eller att din närmiljö inte är så grön? Roger och Anna Olsson hyr ut biodlingar till företag och organisationer.

  – Hyr man ett bisamhälle av Kungskupan ingår skötsel och tillsyn av bina,  säger Anna.

   

  Förbi Toråsskolan i Vallda och vidare ut mot skogen åker man för att komma hem till Roger, Anna och barnen Eric, Julia och Jacob. Där bor de med en hund, tre katter, höns, kaniner och bin.

  cs-anna-julia-roger

   

  – Jag mins när jag var ute i vår trädgård som har äppleträd, plommonträd och vinbärsbuskar och allt som var där ute var någon enstaka humla och spyfluga. Det fanns knappt någon frukt. Det var då jag bestämde mig för att prata med grannens pappa som äger ett bisamhälle om hur man ska gå tillväga, berättar Roger.

  Svaret Roger fick var att han var tvungen att gå en kurs för att få lov att ha ett bisamhälle. Roger och Anna bestämde sig därför för att ge det en chans och tog en biodlarkurs som hölls i Kungsbacka. En kurs som slutade med att de båda två blev sålda på bin och köpte sig ett eget bisamhälle.  

  – Vi ställde det här på baksidan och fick höra av andra biodlare att det tydligen var det sämsta året på 40 år. Men för oss som inte hade något att jämföra med var 38 kilo honung och en grönare trädgård mer än vad vi förväntat oss, berättar Roger och Anna.

   

  De blev så entusiastiska och bestämde sig för att starta företaget Kungskupan som hyr ut bisamhällen. Detta för att fler ska få chansen att ha bin i sin trädgård.

  Hyr man en kupa från Kungskupan ingår skötsel och tillsyn av bina, inklusive honungshantering. Honungsskörden hjälper Kungskupan till att paketera i burkar.

  – Jag som i vanliga fall är servicetekniker berättade ofta i fikarummet hos kunderna om min biodling och märkte att det fanns en efterfrågan om att hyra en kupa av oss. Anna som i sin tur pluggade kemi på Chalmers i Göteborg hörde talas av en klasskompis om ett företag som hyrde en biodling. Så vi båda kände väl att det var något vi skulle göra, säger Roger.

   

  Dottern Julia och Roger hämtar handkräm från kylskåpet. Handkräm som de tillverkat av vaxet som blir från bikupan. Handkrämen som luktar vår med en uns av citrongräs är enbart för eget bruk berättar Roger. För att få sälja salvor måste man ha speciella tillstånd, något de funderar på att införskaffa, men för tillfället funkar det bra med att enbart göra till familjen. Barnen har även fått vara med och tillverka sina egna ljus av vaxet.

   

     Roger och Anna tror att framtiden är ljus för biodling då samhället har börjat få mer koll nyttan av bin och många visar ett starkt intresse. Målet med företaget är inte att bli miljonärer, utan snarare sprida kunskap om bin och på så sätt bidra till miljön.

  – Vi anser att bin är riktiga miljöhjältar, berättar Anna.

   

  Casper Sewerin
  Casper Sewerin Reporter 0300-101 75 reporter@norrahalland.se

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Ett mässlingfall hittat i Kungsbacka. Är du rädd för att bli smittad?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 19 januari

   kl 9-12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

   kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

   kl 9–13 Småbarnsrytmik på Kulturhuset Fyren med rytmik och sagor för de allra minsta (0–4 år). 

   kl 10–12 Promenad i Kungsbacka. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

   kl 11.30-14 Fairtrade café i Tölö...

   Läs Mer