Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 21, 2019
dag
Kastbyar
3°C
 

Höjda politikerarvoden – starka reaktioner på beslutet

Kraftigt  höjda arvoden för kommunpolitikerna – det har nu fullmäktige klubbat. Som Norra Halland rapporterade på tisdagskvällen gick höjningen igenom efter en lång debatt.

 

Och långt efter att fullmäktigesammanträdet tagit slut har debatten i sociala medier fortsatt. På Norra Hallands Facebook-sida har både läsare och politiker tyckt till och diskuterat flitigt under gårdagskvällen och onsdagsmorgonen.

Maria Losman (MP), skriver:

"Miljöpartiet var emot förslaget och yrkade på återremiss för att ta fram ett bättre genomarbetat förslag med rimliga arvoden, både för de heltidsarvoderade kommunalråden och för alla de som är politiker på deltid och på sin fritid. Höjningen av arvodena till de fyra kommunalråden var orimligt hög".

Axel Storckenfeldt, moderat ledamot i kommunfullmäktige, är för höjningen. "Politikernas ansvar måste synas i lönekuvertet", har han själv tidigare motiverat en höjning.

"Vi politiker måste bli mycket bättre på att förmedla vad vi faktiskt gör om dagarna, och förmedla vilken samhällstjänst för demokratin det faktiskt innebär. Att inte ha marknadsmässiga löner är inte något som får politiken att bli mer attraktiv", skriver han på Norra Hallands Facebook-sida efter tisdagskvällens beslut.

 

Fler Facebook-kommentarer till beslutet:

 • ”Varför ska politikerna själva rösta för att få högre arvode? Jag hade också velat ha högre lön, men det är min chef som bestämmer hur "värdig" jag är min löneförhöjning. Detsamma borde gälla politikerna, vi valde in dom och därav borde vi rösta om dom förtjänat en löneförhöjning.”
 • "Jag tycker faktiskt våra yrkespolitiker är värda det. De har det yttersta ansvaret i kommunen och lägger ner många timmar (inklusive kvällar) på uppdraget. Är ofta ifrågasatta och bevakas av media (som letar felaktigheter)"
 • ”Pinsamt! Finns så många bättre saker att lägga pengar på i denna kommun än ännu högre löner för politikerna.”

 

Läs också: Kraftig höjning för politikerna

Läs också: Nu avgörs arvodena

Läs också: Politiker får pension

 

 • ”Det är ett rimligt system att kommunalråden avlönas i paritet med chefstjänstemännen. Problemet är dock att dessa chefer har fått på tok för höga löner”.
 • "Att man ska ha betalt efter ansvar är ju okej. Men att Kungsbackas politiker ska ha mer en Göteborgs politiker rimmar dåligt detta valåret".

 

Läs mer om beslutet i fredagens Norra Halland!

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Eva Bengtsson
  mars 8th, 2018 8:53

  Självklart skall de ha en bra lön för det de gör men när man skall bedömma sin egen insats är det lätt att slå sig för bröstet och tycka att man är värd mer än vad som är fallet.
  Det kanske är därför folk som tar hand om våra barn och sjuka och som gör ett jättejobb får nöja sig med ”fickpengar”
  Jag skäms

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!