Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 21, 2019
dag
Kastbyar
3°C
 

Högre söktryck än tidigare på Aranäsgymnasiet

Söktrycket på Samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet är högre i år än tidigare vilket gör att det i höst blir fem klasser mot tidigare fyra. Flera andra program har platser tomma.

 

Den preliminära antagningen till gymnasieskolan är klar. I förra veckan meddelade GR-regionen hur det ser ut för höstens antagning till regionens gymnasieskolor

13 olika kommuner samverkar i projektet för Göteborgsregionens gymnasieskolor, däribland Kungsbacka.

Trycket är så stort på Aranäsgymnasiet att man har tjugo elever på kö för att få komma in på samhällsprogrammet. Det är också högt tryck på teknikprogrammet både på Elof Lindälvs gymnasium och på Aranäsgymnasiet. I år blir det till hösten också en klass på Lindälvsgymnasiet för de som sökt sig till programmet för restaurang och livsmedel. Förra läsåret blev det ingen klass där.

Däremot är det i år lättare att komma in på alla de fem inriktningarna inom det estetiska programmet eftersom söktrycket har minskat där.

Ser man till hela regionen så har 91 procent av de sökande kommit in på det program de har valt. Det är ungefär på samma nivå som tidigare, trots att elevkullarna vänt upp. Det är lite tuffare konkurrens om platserna generellt.

 

78 procent av de sökande har blivit antagna till sitt förstahandsval till program och skola. Men än kan man inte slå sig till ro.

Som det ser ut nu finns det några skolor som har kvar platser inför hösten men Helene Odenjung (L), ordförande i utbildningsnämnden inom GR, förklarar att det fortfarande kan hända en del med antagningen.

– Har man fått ett positivt besked ska man vara glad men det betyder inte att det är lugnt och att man garanterat kommer in på den plats man vill. Det kan hända mer under våren fram till   den definitiva antagningen i juni. Besked kommer precis efter midsommar, säger Helene Odenjung.

 

Som vanligt är söktrycket högst på Samskolan i Göteborg. Skolan har högst antal sökande per plats med 1,7 per plats. Bland de kommunala skolorna ligger Aranässkolan på sjunde plats för listan på flest antal sökande (0,91 sökande per plats) medan Elof Lindälvs gymnasium ligger på tolfte plats (o.66 sökande per plats).

 

De program som är mest populära är samhäll, ekonomi, naturvetenskap, teknik och estetik. Tillströmningen till programmen för fordon och transport har ökat från föregående år.

– Huvudmålet är att eleverna ska bli antagna till sitt förstahandsval eftersom det är ett sätt att minska avhoppen, säger Helene Odenjung.

Hennes råd är att se över sitt andrahandsval noggrant eftersom ingenting är klart förrän i juni.

– Även om man har jätte, jättebra betyg så kanske inte det räcker till de allra mest attraktiva platserna. Andrahandsvalet måste vara tillräckligt bra för att man ska kunna tänka sig att gå där, säger Helene Odenjung.

Camilla Hentschel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!