Vädret idag
Delvis soligt
11°C
Prognos oktober 22, 2018
dag
Moln ibland
12°C
 

  Högre söktryck än tidigare på Aranäsgymnasiet

  Söktrycket på Samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet är högre i år än tidigare vilket gör att det i höst blir fem klasser mot tidigare fyra. Flera andra program har platser tomma.

   

  Den preliminära antagningen till gymnasieskolan är klar. I förra veckan meddelade GR-regionen hur det ser ut för höstens antagning till regionens gymnasieskolor

  13 olika kommuner samverkar i projektet för Göteborgsregionens gymnasieskolor, däribland Kungsbacka.

  Trycket är så stort på Aranäsgymnasiet att man har tjugo elever på kö för att få komma in på samhällsprogrammet. Det är också högt tryck på teknikprogrammet både på Elof Lindälvs gymnasium och på Aranäsgymnasiet. I år blir det till hösten också en klass på Lindälvsgymnasiet för de som sökt sig till programmet för restaurang och livsmedel. Förra läsåret blev det ingen klass där.

  Däremot är det i år lättare att komma in på alla de fem inriktningarna inom det estetiska programmet eftersom söktrycket har minskat där.

  Ser man till hela regionen så har 91 procent av de sökande kommit in på det program de har valt. Det är ungefär på samma nivå som tidigare, trots att elevkullarna vänt upp. Det är lite tuffare konkurrens om platserna generellt.

   

  78 procent av de sökande har blivit antagna till sitt förstahandsval till program och skola. Men än kan man inte slå sig till ro.

  Som det ser ut nu finns det några skolor som har kvar platser inför hösten men Helene Odenjung (L), ordförande i utbildningsnämnden inom GR, förklarar att det fortfarande kan hända en del med antagningen.

  – Har man fått ett positivt besked ska man vara glad men det betyder inte att det är lugnt och att man garanterat kommer in på den plats man vill. Det kan hända mer under våren fram till   den definitiva antagningen i juni. Besked kommer precis efter midsommar, säger Helene Odenjung.

   

  Som vanligt är söktrycket högst på Samskolan i Göteborg. Skolan har högst antal sökande per plats med 1,7 per plats. Bland de kommunala skolorna ligger Aranässkolan på sjunde plats för listan på flest antal sökande (0,91 sökande per plats) medan Elof Lindälvs gymnasium ligger på tolfte plats (o.66 sökande per plats).

   

  De program som är mest populära är samhäll, ekonomi, naturvetenskap, teknik och estetik. Tillströmningen till programmen för fordon och transport har ökat från föregående år.

  – Huvudmålet är att eleverna ska bli antagna till sitt förstahandsval eftersom det är ett sätt att minska avhoppen, säger Helene Odenjung.

  Hennes råd är att se över sitt andrahandsval noggrant eftersom ingenting är klart förrän i juni.

  – Även om man har jätte, jättebra betyg så kanske inte det räcker till de allra mest attraktiva platserna. Andrahandsvalet måste vara tillräckligt bra för att man ska kunna tänka sig att gå där, säger Helene Odenjung.

  Camilla Hentschel

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 19 oktober

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

   kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

   kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!