Vädret idag
Molnigt
1°C
Prognos februari 19, 2018
dag
Kastbyar
2°C
 

Het debatt om mottagandet av nyanlända

Bakgrunden till debatten var en interpellation från Miljöpartiet till kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M). Foto: Ann Kristin Ekman

 

Fullmäktigepartierna i Kungsbacka bör gemensamt vända sig till regeringen för att försöka minska Kungsbackas flyktingmottagande. Det föreslår kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M). Förslaget sågas från bland annat S, L och MP.

 

På tisdagskvällens fullmäktigesammanträde debatterades frågan om mottagandet av nyanlända i kommunen. Bakgrunden till debatten var en interpellation från Miljöpartiet till kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M). MP ville ha svar på om fullmäktige behöver fatta fler eller andra beslut för att kunna ge de nyanlända värdiga bostäder i närtid. MP ville dessutom veta varför Attefallshus, villavagnar och stöd till privatpersoner inte används för att ordna boende åt de knappt 300 personer som har beviljats uppehållstillstånd och som har placerats i Kungsbacka.

 

Läs också: Boendesituationen för nyanlända väcker reaktioner

 

Attefallshus är ett alternativ som har varit aktuellt och en möjlighet som kommunen har informerat fastighetsägare om, lyfte Hans Forsberg fram i fullmäktige. Men få har nappat på möjligheten, enligt Hans Forsberg.

Att använda sig av villavagnar är dock något som kommunen nu börjar med för att försöka hantera boendesituationen. På en handfull platser där det finns ledig mark ska villavagnarna få tillfälliga bygglov. Tanken är att mellan 150 till 200 personer ska kunna få ett tillfälligt boende på det sättet.

 

 

Hans Forsberg är tydlig med att han tycker att Kungsbacka har fått ta emot ett orimligt stort antal nyanlända och kallar läget för en krissituation, trots att kommunen så här långt har klarat av sitt åtagande. Han öppnar för en partigemensam skrivelse till regeringen för att försöka minska kommunens beting. I stället vill han att fler nyanlända placeras i avfolkningskommuner.

– Om fullmäktige delar min syn så kan vi tillsammans göra en skrivning till regeringen så att Kungsbacka får en mer rimlig kvot, exempelvis hundra personer per år, vilket skulle göra att nyanlända skulle slippa att bo i sovsalar, sa Hans Forsberg i debatten.

 

Maria Losman (MP). Foto: Ann Kristin Ekman

 

Någon sådan skrivelse är majoriteten av de övriga partierna inte intresserad av – och Hans Forsberg blev under debatten stundtals hårt pressad. Maria Losman (MP) slog fast att partiet inte kommer att ställa sig bakom någon sådan skrivelse. Hon hänvisade till lagstiftningen och att Kungsbacka precis som andra kommuner i landet enligt lagen är skyldigt att ta sitt ansvar i mottagandet:

– Vi vill inte skriva något sådant brev för att komma undan lagstiftningen. Vad vi däremot vill se är en större vilja att lösa uppgiften.

Ulrika Landegren (L) sa att hon var "fascinerad, förvånad och förargad" över Hans Forsbergs interpellationssvar till MP.

– Jag tycker att vi ska bygga riktiga bostäder så att vi klarar av våra åtaganden, vi behöver de människor kommer hit, sa hon.

 

– Anledningen till att man vill placera nyanlända i kommuner med god tillväxt är ju att ge människor möjlighet att försörja sig själva och bidra till samhället. Då är det naivt att som Hans Forsberg hänvisa till avflyttningskommuner, sa Eva Borg (S).

 

Även Sverigedemokraterna var i debatten kritiska mot Moderaterna och anklagar partiet för att ha kopierat SD:s migrationspolitik.

– Man skulle nästan kunna tro att du har blivit Sverigedemokrat, sa Carita Boulwén (SD).

 

Läs också: Fullmäktige klubbade nya simhallen

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 60

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Svea
  februari 7th, 2018 8:59

  – Man skulle nästan kunna tro att du har blivit Sverigedemokrat, sa Carita Boulwén (SD).

  Är hon ens sverigedemokrat själv? Enligt ledaren i Hallands Nyheter 2 februari har Boulwén skrivit islamofobiska inlägg på sin FB. Exempelvis ”Fienden kommer, inte som soldater i stridsplan i dag, de kommer som asylsökande. Det är islamistiska krigare som invaderar Sverige”.

  Detta uttalande är helt oacceptabelt enligt sverigedemokraternas nolltolerans.

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

EU diskuterar att slopa sommartiden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 16 februari

kl 9–13 Småbarnsrytmik på Fyren för de minsta (0–4 år).

kl 12 och 13 Sagostund med trollmor på Naturum Fjärås Bräcka. 

Lördag 17 februari

kl 10–12.30 Kvinnofrukost i Älvsåkers församlingshem. Lotta Bornö berättar om sitt liv i tal och sång på temat ”Resan genom stormen”.

kl 11–14 Familjelördag med konsthantverkare Sofia Sandberg på Åsa...

Läs Mer