Vädret idag
Mestadels molnigt
1°C
Prognos december 12, 2017
dag
Kastbyar
2°C
 

Heroes and Villains

Det senaste har jag haft Beach Boys psykedeliska popsingel ”Heroes and Villains” ringande i öronen. Någonting som jag ju egentligen inte ska behöva vare sig förklara eller försvara, jag menar, när bör man INTE lyssna på världens bästa strandpojkar? Men å andra sidan, det finns faktiskt särskilda skäl till att just den låten får snurra några varv extra just nu. För det här med hjältar och skurkar och vårt behov av dem båda blev så oerhört tydligt nu senast när Hugh Hefner avled. Den amerikanske förläggaren som 1953 startade tidningen Playboy fick, som alltid när en känd person lämnar jordelivet, en mängd vackra minnesord i tidningar och sociala medier. Många skribenter och tyckare hyllade Hefner som en man som slog ett slag för den sexuella frigörelsen och medborgarrättsrörelsen. Som släppte fram svarta journalister i en tid när detta ännu var ovanligt i magasin riktade till vita män. Och som dessutom med emfas alltid försvarade homosexuellas rättigheter. En hjälte!

Men den här gången fick hyllningarna mer mothugg än brukligt. Inte alls konstigt egentligen, Hefner var ju en väldigt kontroversiell person. Hans kvinnosyn tycktes ofta härröra från samma medeltid som talibanernas. Det räcker att skumma igenom hans exflickvän Holly Madisons självbiografi ”Down the Rabbit Hole: Curious Adventures and Cautionary Tales of a Former Playboy Bunny” för att hitta exempel på hur Hefner betedde sig mot sina ”bunnies”, sina ofta väldigt unga flickvänner. De manipulerades att leva under närmast slavliknande förhållanden och hetsades att tävla mot varandra om sin allt äldre ”välgörares” gunst. Lägg där till att han ägnade en stor del av sin karriär åt att tjäna pengar på att exploatera kvinnors kroppar. En skurk!

Så var då Hugh Hefner en hjälte eller skurk? Jag tycker att frågan är felställd. För det finns nämligen inga hjältar eller skurkar, det finns bara människor. Vi har alla goda egenskaper och dåliga. Vissa mer dåliga, andra mer bra. Märk väl att min poäng inte är att alla människor förtjänar hyllningar efter sin död, jag tycker också att det är väl magstarkt att oreserverat hylla en person som Hefner. Men världen är inte svart eller vit, ingen är enbart ond eller god. Det är så klart begripligt att vi människor vill sortera in vår våra medmänniskor i kategorier. Det gör komplexa skeenden greppbara. Men i det polariserade samhälle vi lever i i dag med den hätska debatt som gäller så är det extra viktigt att tänka till ett slag innan vi hyllar eller hatar. För om världen bara består av hjältar och skurkar då innebär det att ingen någonsin kan förändras. Inte du heller.

Beach Boys släppte ”Heroes and Villains” för 50 år sedan. Lyssna, njut och fundera på om det inte är dags att vi börjar tänka annorlunda?

Andreas Scheffel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

Vargen är här – otäckt eller kul?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 8 december

kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. Julpyssel, sångstund och julfika.

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 14.30–15.30 Bokcirkel på bibblan. För dig som är 10-12 år i Kulturhuset Fyren. Föranmälan. 

kl 15–19 Tullen 8:s julmarknad på österrikiskt vis. Innergården fylls av härlig...

Läs Mer