Vädret idag
Mestadels molnigt
20°C
Prognos augusti 14, 2018
dag
Regn
21°C
 

Hedvig ska representera Kungsbacka i yrkes-SM i vård

Hedvig Borgvall utsågs i tisdags eftermiddag till vinnare i Vård- och omsorgscolleges, Made by Kungsbackas och Aranäsgymnasiets yrkestävling i vård och omsorg. Det betyder att hon i januari får representera Kungsbacka i regionsfinalen där vinnaren går vidare till yrkes-SM i Uppsala.

 

Deltävlingen inför yrkes-SM den 25-27 april nästa år hålls i Falköping i januari.

För Hedvig Borgvall, som går tredje året på Aranäsgymnasiets vård- och omsorgsutbildning, väntar däremellan tre veckors praktik i SOS barnby i Zanzibar i februari.

– Det ska bli otroligt spännande, både att få åka till Tanzania och praktisera och förstås att få representera Kungsbacka i deltävlingen och försöka ta mig vidare till yrkes-SM i Uppsala, sa en omtumlad Hedvig direkt efter segern.

Hur tävlar man då i vård kan man ju kanske undra?

Jo, de tre deltävlande fick inför en jury bestående av Maj Sloberg, vårdlärare, Camilla Carlsson, undersköterska vid City Hemtjänst och Ebba Broman, före detta vård- och omsorgselev vid Aranäs - som förra året tävlade för Kungsbacka och då kom på andra plats i yrkes-SM - spela med och försöka lösa en fiktiv uppkommen vårdsituation under tidspress.

Till sin hjälp hade de ”skådespelarna” Lisa Jönsson, processledare för Vård- och omsorgscollege samt John Erik Nilsson, ”inlånad morfar” som fick agera sjukdomsdrabbad respektive anhörig.

I sin bedömning tog juryn sedan hänsyn till en rad olika kriterier i allt från elevernas bemötande, hygien och ergonomi till hur de ställde diagnos under given situation.

Tidspressen var jobbigast, tyckte både Hedvig och de andra tävlande.

– Men det är ju också något man får räkna med i arbetslivet och därför också bra att träna på att försöka hantera, sa Hedvig Borgvall.

John Erik Nilsson, som spelade anhörig till den sjukdomsdrabbade i den fiktiva scenen, tyckte dock att alla tre tjejerna i tävlingen skötte sig alldeles utmärkt.

– Jag skulle känna mig helt lugn och trygg med var och en av dem om det hade varit en verklig situation. Jag är övertygad om att de kommer bli alldeles utmärkta i sin framtida yrkesroll alla tre, intygade han.

 

Bilden: Hedvig Borgvall tillsammans med förra årets vinnare, Ebba Broman som slutade på andra plats i yrkes-SM där och då. Ebba satt nu med i den jury som utsåg Hedvig att representera Kungsbacka vid nästa års tävling. Foto: CAMILLA MOESTEDT

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Ann-Christine Törnqvist-Johansson
    november 22nd, 2017 13:39

    Heder åt er unga kvinnor. Hoppas ni även blir uppskattade med en hög lön i fortsättningen, en lön som visar att ni är bland de viktigaste personerna i ett samhälle, en lön som visar att ni är oumbärliga, en lön som ger er en pension att leva på när ni blir äldre. Detta är nog Kungsbackas vision för er. All lycka till i livet. Kram.

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Vad ska ske med Alléskolan?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 14 augusti

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23.
 
Kl 17–21 Graffiti-workshop. Lär dig måla graffiti och prova på den öppna konstväggen utanför Fyren.
 
Kl 19–20 Sommargympa på gräsmattan bakom Församlingshemmet vid Onsala kyrka, oavsett väder. Alla är välkomna! Arr: Onsala Gymnastikförening och Onsala Församling.

Onsdag 15 augusti

Kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!