NYHETER 2018-04-11 KL. 09:25

"Har fått ett batteri med frågor som jag ska svara på"

TV-klipp och nyheter

Det blir fokus på föräldraskap, barnuppfostran och familjeliv i kväll. Anna-Karin Wyndhamn, känd från TV3:s "Supernanny", på Galaxen i Onsala.

 

Föreläsningen ingår i föräldranätverket Föräldrar Emellans programserie under våren och Anna-Karin fick frågan redan i höstas när TV-programmet rullade.

– Det ville jag gärna eftersom jag tycker de har ett bra upplägg, säger Anna-Karin som till vardags arbetar på Göteborgs universitet och är doktor i pedagogiskt arbete.

På GU arbetar hon för närvarande med personalfrågor och har som roll att gå in och stötta när problematiska situationer uppstår mellan personal och studenter.

– Liksom i Supernanny-programmen använder jag mig av min bakgrund inom pedagogiskt arbete. Det är inte helt olikt när man tittar på en familjesituation för att få grepp om vad problemet är. Jag analyserar mönster i vad som sägs och görs och identifierar var knutarna sitter.

 

Vad ska du ta upp under föreläsningen?

– Det är ingen teoretisk föreläsning utan jag berättar om mig, min bakgrund och hur jag hamnade i det här sammanhanget. Jag kommer att prata om problematik som föräldrar ofta hör av sig till mig om och så har jag fått ett batteri med frågor inför föreläsningen som jag ska svara på.

 

Vad är det för frågor föräldrar har?

– Det handlar mycket om sömn, att sova i egen säng och om hur man kan effektivisera läggningsritualer. Inte sällan missar föräldrar de mest uppenbara signaler som barnet skickar ut: om den lille tar två timmar på sig att falla i sömn, var han eller hon sannolikt inte trött när ni påbörjade processen. Det är heller inget märkligt i att det lilla barnet hellre sover med föräldern än ensam i eget rum. Barnet söker närhet och trygghet och det är vad du, om allt står rätt till, symboliserar.  Jag får också frågor om trots i olika åldrar och hur gör man med syskon när en ny familjemedlem kommer in i familjen. Det är frågor om att hämta och lämna på förskolan och vad man som förälder ska göra när barnet inte vill följa med hem.

 

Hur gör man då?

– Man lommar i varje fall inte hem utan barnet för att sedan åka tillbaka en stund senare och fråga om gullungen kan tänka sig bli hämtad nu då. Då har man missat det uppenbara att du som förälder ska ha kommandot över ramarna i tillvaron.  Viker du dig ständigt, sänder du en otvetydig signal att barnet är den som sätter gränser och dikterar villkoren. Det kommer bli en hård krock med verkligheten för barnet småningom.

 

Är det en generationsfråga att dagens föräldrar gärna låter barnet vara med och bestämma?

– I alla fall fångar det en inställning att man som vuxen förväntar sig att barnet ska peka ut riktningen. En rimlig teori är att i dagens tillvaro där båda föräldrarna ofta heltidarbetar finns ett dåligt samvete för alla saker som man inte hinner. Då vill man inte vara en jobbig förälder utan snäll de timmar man är tillsammans. Men snällhet som innebär frånvaro av krav och ramar är förrädisk.  Det bästa man kan göra är att göra barnet kapabelt inför de sammanhang livet bjuder. Och livet är inte ett madrasserat kuddrum, utan det kräver att du kan fungera med andra. Lyft blicken och titta längre fram!

 

Vad är vanliga konflikter i vardagen?

– Det är ofta kring rutinerna. Man har mycket på sin agenda och har svårt att få rutinerna att fungera. Som förälder måste du sätta ramen och göra det på ett sådant sätt att du klarar att hålla det även en vanlig tisdag.  

 

Har du något gott råd till föräldrar?

– Låt inte barnet fortsätta med beteenden som du ogillar eller reagerar negativt på. Om du, som står känslomässigt nära, fattar antipati mot något barnet gör kommer också andra människor, stora som små, omkring barnet göra det. Det innebär att barnet möter aviga blickar och riskerar att bli bortvalt i lek eller umgänge. Ditt jobb är att agera ställföreträdande för samhället och rusta barnet att klara av samspel med andra också när du inte är där och medlar eller rättar upp.

 

Men du förespråkar inte att använda sig av skamvrå som i engelska förlagan av Supernanny?

– Nej, och inte dumstrut heller! Jag är inte motståndare till att handlingar ska få konsekvenser men det måste vara begripligt för barnet, nära i tid och avgränsat i tid.  Många har konsekvenser som barnet har svårt att greppa, till exempel att säga på sommaren att du får inga julklappar, det går inte. Däremot kan man visa för en tvååring genom att flytta barnet två meter från sig själv och säga: du får sitta där om du fortsätter slå, samtidigt som man visar att barnet är välkommet tillbaka när det lägger av med beteendet. Det är ett begripligt och rimligt sätt. 

 

Blir det mer tv?

– Det finns intresse för det men inget planerat. Det gläder mig att folk vill se och lära mer om detta och att man inte tycker det är skamfullt att fråga och ta hjälp. Jag tycker det är modigt och försonade att folk öppnar upp och visar hur de har det. Familjeliv kan vara jobbigt men även roligt och härligt!

 

Föreläsningen hålls på onsdagskvällen mellan klockan 18.30–20.30. Efteråt blir det frågestund och diskussion.

 

Foto: Pressbild

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.