Vädret idag
Delvis soligt
20°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Han är ny stadsarkitekt

Längtan till havet och en vaken mäklare – det fick Lennart Dahlberg att söka jobbet som  Kungsbackas nya stadsarkitekt.

 

Titeln stadsarkitekt är det länge sedan Kungsbacka hade. Uppdraget att ha en arkitektonisk överblick över det expanderande Kungsbacka har legat på flera olika personer.

Parallellt med att tjänsten inrättats har Plan och bygg organiserats om. Långsiktig planering finns från och med nu i det som kallas Samhällsbyggnadskontoret och ligger direkt under kommunstyrelsen.

Det som handhar bygglov och liknande ärenden kallas numera Byggnadsförvaltningen. Det är också här tjänsten som stadsarkitekten är placerad.

Lennart Dahlberg ska fungera som stöd för bygglovshandläggare, och vara den som för fram ärendena i nämnden.

Men han ska också försöka var med tidigt i processen när staden växer och planeras. Det handlar alltså att jobba över gränserna.

– Jag ser inga problem med det, det verkar vara en öppen stämning i kommunen där det går att jobba i team, säger Lennart Dahlberg som tillträdde för tre veckor sedan.

 

Han tidigare jobbat i bland annat Härryda och Ljungby, i den sistnämnda kommunen just som stadsarkitekt.

– Jag och min sambo längtade till havet. Vi blev intresserade av ett hus i Onsala, och när vi tittade på det, berättade mäklaren att Kungsbacka sökte en stadsarkitekt.

Allt gick i lås – jobbet blev hans och snart är det inflytt i Onsala.

Det har varit tre intensiva startveckor där Lennart Dahlberg ska lära känna nyckelpersoner och försöka få grepp om det vilt expanderande Kungsbacka.

– Jag är faktiskt imponerad, jag tycker att kommunen är ambitiös i kraven på gestaltning av bostadsområden, skyltprogram och annat.

 

Det finns massor att sätta sig in i och på sikt kunna påverka.

– Jag ska försöka ha ett helikopterperspektiv.

Ja, det vill nog till. Med nya bostadsområden i alla delar av kommunen, en allt mer pressad trafiksituation och de senaste årens skarpa kritik mot bygglovsavdelningen finns det en del att bita i för den nye stadsarkitekten!

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!