Vädret idag
Moln ibland
16°C
Prognos juli 22, 2017
dag
Moln ibland
22°C
 

Guldspade som inte går av för hackor!

Norra Halland är en av de tidningar som har chans att vinna årets Guldspade för bästa grävande reportage 2016!

 

26 undersökande reportage har nominerats i sju olika klasser av Föreningen Grävande Journalister och vinnare utses den 8 april. Att ta sig in på listan av nominerade är stort. Alla svenska tidningar vill dit. Det är inte bara ett erkännande utan också ett kvalitetsmått inom svensk journalistik.

 

Det är Josefine Julén och Kristian Alms tunga reportageserie om det utdömda familjehemmet som tagit sig hela vägen in på listan. De tävlar mot två andra bidrag i sin klass men hur det än går så är nomineringen i sig anledning för oss här på tidningen att vara oerhört stolta!

 

I går släpptes Tidningsstatistiks upplagesiffror för 2016. Vi som varit i branschen ett tag vet att förr var upplagesläppet en dag då man kastade sig över tabellerna. Idag ser det lite annorlunda ut. De flesta tidningarna har numera en minskad upplaga och är därför inte särskilt intresserade av att kommunicera sina nya siffror.

 

För oss är det annorlunda då vi under en femårsperiod ökat, förra året med hela 300 nya prenumeranter. Även internationellt finns en trend där synen på etablerade media är på väg att ändras. I en informationskarusell som numera också omfattar rena lögner på fejkade nyhetsplatser är det inte svårt att känna sig vilsen. Till och med Facebook har tvingats rannsaka sig och gör nu försök till faktagranskning. Tydligen har ljuset tänts på någon avdelning där och de har vaknat och insett att de ju distribuerar lögner, hat, hot och terroristpropaganda och att de, trots att de bara sett sig som en teknikplattform, faktiskt bidrar till världsutvecklingen.

 

Ingen vill bli lurad men frågan är hur kunskap utvecklas när vi idag väljer vår egen sanning i våra informationsbubblor. Kanske kan vi se en öppning i detta virrvarr som leder tillbaka läsare till etablerade media. Det låter i så fall bra, väldigt bra!

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

Är det OK med trasiga jeans?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERMer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 21 juli

kl 10 och 13 Bräckans naturvårdsskola. Vad kan du göra för att hjälpa växter eller djur att trivas och varför är det viktigt? Följ med ut i reservatet med spade eller sekatör och hjälp pedagogerna att hjälpa naturen på Fjärås Bräcka. 

Lördag 22 juli

kl 13 Guidning på Hunehals borg, vid Hanhals holme. Inställt vid regn. 

kl 14 Bromsar – insektsvärldens...

Läs Mer