Vädret idag
Moln ibland
16°C
Prognos juni 22, 2018
dag
Moln ibland
17°C
 

Grön mat flyttar in på Skårs gård

Efter 20 år gör Skårs gård en nysatsning. Cecilia Urbanke, tidigare delägare av Berit & Elvy, flyttar in på gården och tar med sig det gröna konceptet in i verksamheten.

– Det var nästan kravet, skrattar hon.

 

Det händer en hel del innanför de röda väggarna på Skårs gård. Det pysslas, målas om och byggs ut för kafégäster. Men framför allt utvecklas menyn till att ha grön mat i fokus.

 

– Det är ett första steg i vår nysatsning och kommer med att Cecilia (Urbanke) flyttar in. Efter 20 år behöver vi tänka om och ligga mer i tiden. Det känns jätteroligt, säger Eva-Marie Fyrberg som driver Skårs gård.

 

Cecilia Urbanke drev tills för några veckor sedan restaurangen Berit & Elvy i Kungsbacka, med växtriket som inspiration. Hon brinner för att tänka grönt, efter säsong och närodlat i sin matlagning.

 

Nu tar hon med sig samma koncept in i verksamheten på Skårs gård. I helgen var det premiär för den gröna brunchef, ett komplement till den vanliga brunchen.

Under våren kommer också en ny ”backyard” att byggas upp på gårdens framsida, med flera olika aktörer på samma ställe, men med gemensamma bord så att alla kan samlas.

– Det kommer bli som lilla Köpenhamn med aktiviteter och smakprov. Det ska vara en levande plats att vara på, säger Cecilia Urbanke.

Förhoppningen är att ”backyarden” ska invigas 1 maj.

 

Båda är överens om att det finns en efterfrågan på hållbara och klimatsmarta alternativ, och det gröna och ekologiska perspektivet kommer att smygas in mer och mer i köket. Med en nystart vill de försöka nå ut till fler utöver den vanliga kundkretsen och bli ett naturligt utflyktsmål för såväl familjer, som arbetskollegor och kompisgäng.

– Det ska finnas något för alla när de kommer hit. Men det ska inte vara en buffé med massa matsvinn, utan det ska finnas en medvetenhet i valen, förklarar Eva-Marie Fyrberg.

En egen odling på gården ligger också i en inte allt för avlägsen framtid.

– Vi får se hur det går, det är en inspirerande miljö att arbeta i och jag brinner för gården, säger hon.

 

 

Skaffa den digitala versionen av Norra Hallands papperstidning här

 

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!