Vädret idag
Molnigt
11°C
Prognos september 22, 2018
dag
Delvis soligt med åskstorm
13°C
 

    Grön mat flyttar in på Skårs gård

    Efter 20 år gör Skårs gård en nysatsning. Cecilia Urbanke, tidigare delägare av Berit & Elvy, flyttar in på gården och tar med sig det gröna konceptet in i verksamheten.

    – Det var nästan kravet, skrattar hon.

     

    Det händer en hel del innanför de röda väggarna på Skårs gård. Det pysslas, målas om och byggs ut för kafégäster. Men framför allt utvecklas menyn till att ha grön mat i fokus.

     

    – Det är ett första steg i vår nysatsning och kommer med att Cecilia (Urbanke) flyttar in. Efter 20 år behöver vi tänka om och ligga mer i tiden. Det känns jätteroligt, säger Eva-Marie Fyrberg som driver Skårs gård.

     

    Cecilia Urbanke drev tills för några veckor sedan restaurangen Berit & Elvy i Kungsbacka, med växtriket som inspiration. Hon brinner för att tänka grönt, efter säsong och närodlat i sin matlagning.

     

    Nu tar hon med sig samma koncept in i verksamheten på Skårs gård. I helgen var det premiär för den gröna brunchef, ett komplement till den vanliga brunchen.

    Under våren kommer också en ny ”backyard” att byggas upp på gårdens framsida, med flera olika aktörer på samma ställe, men med gemensamma bord så att alla kan samlas.

    – Det kommer bli som lilla Köpenhamn med aktiviteter och smakprov. Det ska vara en levande plats att vara på, säger Cecilia Urbanke.

    Förhoppningen är att ”backyarden” ska invigas 1 maj.

     

    Båda är överens om att det finns en efterfrågan på hållbara och klimatsmarta alternativ, och det gröna och ekologiska perspektivet kommer att smygas in mer och mer i köket. Med en nystart vill de försöka nå ut till fler utöver den vanliga kundkretsen och bli ett naturligt utflyktsmål för såväl familjer, som arbetskollegor och kompisgäng.

    – Det ska finnas något för alla när de kommer hit. Men det ska inte vara en buffé med massa matsvinn, utan det ska finnas en medvetenhet i valen, förklarar Eva-Marie Fyrberg.

    En egen odling på gården ligger också i en inte allt för avlägsen framtid.

    – Vi får se hur det går, det är en inspirerande miljö att arbeta i och jag brinner för gården, säger hon.

     

     

    Skaffa den digitala versionen av Norra Hallands papperstidning här

     

    Caroline Holmgren
    Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

    TYCK TILL: Kommentera artikel

    Kommentera detta inlägg

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    NYHETER

      DebattLäs mer >>

      TYCK TILL:

      Kommunanställda ska erbjudas billig förmånscykel. Rätt eller fel?

      Visa Resultat

      Loading ... Loading ...

      Diskutera TYCK TILL

      Kommentera

      DET HÄNDERLäs mer >>

      Fredag 21 september

      kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

      kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

      Lördag 22 september

      kl 10 Skördebasar i Idala församlingshem. Grönsaker, ägg, bröd, blommor med mera. Lotterier och kaffeservering. Arr: Föreningen Idalabodens vänner. 

      kl 11–14 Familjelördag på Kullaviks bibliotek. Testa origami.

      kl 11–15...

      Läs Mer

      Så här funkar eNH!