Gottskär hotell huvudbyggnad brann ner natten till lördag. En knappt 20-årig man hämtades till förhör senare under natten. Han anhölls på morgonen. Branden var på förmiddagen fortfarande inte släckt. (Uppdaterad söndag)


Larmet gick 03.16. Räddningstjänst och polis ryckte ut till Gottskär hotell där det brann i huvudbyggnaden. Ingen person fanns i byggnaden där branden startade. Hotellets konferensdel är helt förstörd. En förundersökning gällande misstänkt mordbrand har inletts. Det är oklart hur branden startat. 
Efter att flera vittnen förhörts på platsen kunde en person senare under natten hämtas till förhör. Det är en man i 20-årsåldern. Efter förhören anhölls han misstänkt för mordbrand.


– Han är 18-19 år gammal och bor i Kungsbacka kommun, säger polisens presstalesperson Tommy  Nyman.


Flera vittnesförhör och förhör med den misstänkte kommer att genomföras under dagen.


När Norra Halland var på plats under förmiddagen brann det fortfarande och hela området låg insvept i rök.


– Det är flera brandhärdar kvar, så vi kommer att stanna hela dagen, säger insatsledare Thomas Eriksson från Räddningstjänsten.


I natt jobbade 35 brandmän från Kungsbacka, Mölndal och Öjersjö med släckningen. På förmiddagen var styrkan fortfarande runt 25 personer.


– Det går inte att säga hur det startade, det sprider sig så snabbt i ett trähus. När vi kom till platsen var det redan en rejäl brand. Vi måste också vara försiktiga, det finns rasrisk, säger Thomas Eriksson.


På hotellet hemsida skriver ägarna:


"Det är bestörtning vi måste meddela att vår huvudbyggnad brann ner natten till den 30 dec 2017. Givetvis blir alla bokningar på fastlandet avbokade pga detta.
Vi hoppas givetvis att vi kan genomföra alla bokningar till Nidingen under säsongen 2018 som planerat……….mer info kommer givetvis senare. Familjen Pettersson med personal är just nu i stor sorg och bestörtning. Inga människor är skadade som tur är."


Familjen Pettersson äger och driver hotellet. Dottern Amanda Pettersson. Hon är samlad, men tror att det som hänt nog kommer att drabba henne senare.


– Jag har nog fortfarande inte riktigt förstått vad som hänt. Det har inte blivit i många timmar sömn sedan vaktbolaget väckte oss i natt.


Har du någon idé varför någon skulle tända på?


– Ingen aning. Det har varit en del småvandalism i området, där man tror att ungdomsgäng ligger bakom. Men vi vet ingenting om vad som ligger bakom detta.


Eftersom det fortfarande ryker ur resterna kan polisens tekniker inte göra någon utredning förrän tidigast under söndagen.


Hotellet hade stängt över nyår så några gäster eller anställda fanns inte i lokalerna.


Det var andra anlagda branden på kort tid. I julhelgen tände någon på Lerkils förskola som byggs om lägenheter för nyanlända.


Konferenshotellets lokaler ägs av kommunala bostadsbolaget Eksta och är fullförsäkrade. Montessoriskolans lokaler intill är inte brandskadade, men hur det blir med röklukten är oklart. Deras personalrum och hemkunskapslokal fanns däremot i den förstörda byggnaden, enligt uppgift. (Nya uppgifter).