Vädret idag
Klart
13°C
Prognos juni 20, 2018
dag
Skurar
18°C
 

”Ge vikarier betald utbildning”

Vården skriker efter folk. Samtidigt är det svårt att locka unga att utbilda sig. Nu föreslår Socialdemokraterna att kommunen erbjuder betald utbildning till vikarier.

 

Redan tidigare har S motionerat om en anställningsgaranti för de som går ut vårdprogrammet. Alliansen har både lokalt och i regionen sagt nej, och menar att man inte kan binda sig på det sättet utan att ha gjort en bedömning av de som söker.

Man menar också att de som utbildar sig inom vården redan i dag kan räkna med fast jobb eftersom bristen på personal är så stor.

Även S-förslaget om att testa sex timmars arbetsdag har mötts av negativa röster från majoriteten, med motiveringen att det blir alldeles för dyrt.

Nu kommer nästa förslag från S. Man ser att många är inne och vikarierar men sedan lämnar vården igen – eller tvingas lämna. I Kungsbacka har man haft en strikt linje om att enbart undersköterskor erbjuds jobb. Den utbildningen får man betala själv.

Även om det inte är en lång utbildning (runt ett år) är det många som tvekar.

– Alla orkar inte eller vill hellre tjäna pengar för att kunna vara oberoende, menar Johan Tolinsson (S), 2 vice ordförande i Vård och omsorgsnämnden.

Socialdemokraterna föreslår därför att kommunen erbjuder en kombination av jobb och studier, kanske arbete tre dagar och studier/praktik två dagar i veckan. Lönen ska vara heltid.

Blir det inte väldigt dyrt?

– Det vet vi inte, vi har inte räknat på det, utan vill att förvaltningen utreder förslaget och skruvar lite på det. Kanske ska man börja med ett projekt och se hur det faller ut.

– Hela Sverige har samma utmaning, att få folk till vården. Vi måste var lite kreativa, vad är alternativet? Alliansen i Kungsbacka har ju inga förslag.

Nu kommer Socialdemokraterna att lägga fram utredningsförslaget till nämnden.

Sedan tidigare har Regionen lagt ett förslag om att sjuksköterskor ska få betalt för att utbilda sig till specialistsköterskor.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Carina Möberg
  augusti 9th, 2017 11:06

  Att föreslå något som inte är varken utrett eller kostnadsberäknat kanske inte är en bra idé. Efter mina dryga 20 år i vård och omsorgsarbete med kandidatexamen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, är detta med hur vi kan lösa framtidens äldreomsorg en fråga som ständigt finns i min hjärna. En sak som slog oss när vi arbetade med Hemservice i Halland i 10 år var att väldigt många av de uppgifter som görs i hemtjänst och boende inte behöver göras av undersköterskor. Uppgifter som kallas serviceuppgifter som Kungsbacka kommun dessutom betalar lägre timersättning för i kundvalet till oss som har avtal att utföra hemtjänst.
  Promenader, laga mat, handla mat, duscha, tillsyn, bädda sänglampor städa, gå med till läkaren, gå till apotek, hjälp med på-och avklädning, listan är ganska lång. Samtliga dessa kan göras av en person man på -70 talet kallade vårdbiträde. Jag själv gick en tvådagarsutbildning och fick titeln vårdbiträde vid 17-års ålder. Detta gör att inte står där och panikskriker efter de undersköterskor som inte finns. Och finns dom så är detta arbetsuppgifter som en utbildad undersköterska inte vill arbeta med! Undersköterskor skall arbeta med delegerade sjukvårdsinsatser , inte städa m.m.
  Detta var ett förslag på hur vi kan lösa personalbristen i framtidens vård och omsorg om våra äldre samtidigt som det ger fler arbetstillfällen. Det är också förenligt med Hälso och sjukvårdslagen som stipulerar vilka personer som skall ge vård. Serviceuppgifter lyder inte under denna lagstiftning./ Carina Möberg

  Carina Möberg

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 15 juni

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

kl 15–16.15 Prova på meditation och mjuk Kundaliniyoga på Yogaroom i Kungsbacka....

Läs Mer

Sommarkampanj!