Vädret idag
Molnigt
13°C
Prognos maj 30, 2017
dag
Delvis molnigt med skurar
16°C
 

Fritt fram att bada vid Vita Sand

Under flera år har badvattnet vid Sörvik, eller Vita Sand som stranden i Åsa också kallas, fått underkänt. Inför årets badsäsong har kommunen nu gjort flera åtgärder som äntligen gett resultat.

 

Årets första prover visar, tvärtom på vad Norra Halland skrev i fredagens tidning, på bra kvalitet.

– Vi har tagit två prover, ett den 13 juni och ett den 27 juni. Båda proverna var tjänliga, alltså helt utan anmärkning. Det som gör att klassificeringen dålig, som redovisas på Hav- och vattenmyndighetens webbsida, fortsatt hänger med är att man måste få flera på varandra godkända prover, förklarar Annika Ekvall, förvaltningschef för Miljö & Hälsoskydd.


Förvaltningen tar vid fyra förutbestämda tillfällen varje sommar prover på badvattnet för att kontrollera bakteriehalten. 16 badplatser i kommunen kontrolleras, varav åtta är så kallade EU-badplatser, med uppskattningsvis mer än 200 badade per dag i snitt.

 Badvattnet graderas i tre kategorier; tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt.

– Sedan vi jobbat aktivt under året som gått och bland annat upptäckt och åtgärdat ett antal felkopplade toaletter som vi tror har varit källan till problemen i Sörvik, visar nu årets första prover på att badvattnet är okej, säger Annika Ekvall.


Att badkvaliteten vid stranden på Hav- och vattenmyndighetens sida fortsatt klassificeras som dålig beror på att Folkhälsomyndigheten kräver flera på varandra godkända prover.

– Betyget baseras på provtagningar från de senaste fyra åren, då vi har haft problem av och till, förklarar Annika Ekvall.


Hela förra året var dock proverna tjänliga vid Vita Sand. Det som orsakat klassningen ”dålig badvattenkvalitet” är prover från 2014 och 2012, i båda fallen augustiprover vid regnväder.

 

Läs mer i Norra Halland tisdag 12 juli 2016.

 

 

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 107 95 reporter@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

ANNONS

TYCK TILL:

Polisen kollar tryggheten just nu. Vågar du gå ut på kvällen där du bor?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

 • Sara

  Här i ett villakvarter är rädslan för att bli överraskad av en stor älg större än rädslan att bli överfallen. På tidigare adresser gick jag dock sällan ut efter det blev mörkt de senaste åren pga alla överfall som skedde

 • Kommentera

  DET HÄNDERMer >>

  Lämna ditt bidrag till Det händer här!

  Tisdag 23 maj

  kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. Öppen verksamhet för barn och föräldrar. 

  kl 10–14.30 Gällinge träffpunkt: mötesplats för seniorer i Gällinge församlingshem.

  Kl 12 Sång till lunch ”Den lustiga våren” i Släps kyrka. Åsa Winald, sopran och Björn Johansson, flygel. Musik av bland annat Nordqvist, Rangström, Sibelius, Peterson-Berger. Därefter lunch...

  Läs Mer