Vädret idag
Delvis molnigt med skurar
9°C
Prognos april 25, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

Förvirring i trafiken

Jag är övertygad om att de som arbetar med trafik här i Kungsbacka vill oss alla väl. Men att vilja är en sak, att kunna är en annan. För egen del kostade en trafikinsats oss dyra pengar härom veckan. Det handlar om en mittvägsmarkering. Jag förstår att sådana kan behövas för filmarkeringar inne i stan. Men varför ute på landsvägen? Strax norr om Björkris på vägen från Anneberg in mot Kungsbacka finns flera blå-vita påbudspilar på små upphöjningar, som knappast syns i mörkret. En kväll råkade vi i helt laglig fart ramma en sådan upphöjning med trasigt hjul och dryga verkstadskostnader som resultat. Markeringen gjorde alltså mer skada än nytta.

Annat jag funderar över är övergångsställen. De är inte alltid utmärkta med skyltar. Ingen konsekvens. Ändå ska man som bilist alltid lämna företräde för fotgängare. Vägbulorna för fartminskning är heller inte alltid skyltmarkerade. Ofta verkar det dessutom som att vägbulorna även är övergångsställen utan markering för vare sig det ena eller det andra. Man får glatt gissa sig fram i trafiken.

För ett antal år sedan hade vi besök från Moçambique och idkade lite sightseeing. Då och då råkade vi på vägbulor och våra gäster blev högst förvånade. Vi förklarade syftet och möttes av gapskratt. De tänkte på sitt då krigshärjade hemland med sargade vägar fulla av hål, som man tvingades kryssa runt för att ta sig fram. Att vi här byggde vad de kallade "curvas artificiais" (konstgjorda kurvor) var för dem inte bara skrattretande utan fullständigt obegripligt. Och en ovarnad vägbula kan ju även här vara så farlig att man far av vägen och hamnar på trottoaren.

Vägvisning lämnar också en del övrigt att önska, och det gäller att vara med sin tid. Om det är trafikfolket eller ägarna till olika anläggningar, som har ansvaret, vet jag inte. Men hur som helst - rätt behöver det vara! Det är nu ganska länge sedan Freeport obegripligt bytte namn till Hede Fashion Outlet. Anläggningen sägs vara en av Kungsbackas magneter. Stora satsningar görs vad för att arbeta in det nya namnet, och jag förmodar att trafikfolket vill att turistshopparna ska ta pendeln hit. Vad möts de då av, när de går av vid Hede station?

Jo, det står tydligt att man kommer till Hede om man går åt vänster och till centrum och Freeport om man går till höger. Märkligt eller slöhet, för inte ska väl besökarna behöva kunna historiken bakom Hede Fashion Outlet för att hitta fram och inte riskera att desorientera sig in i småhusområdet, där jag bor.

Ordentlighet behövs i trafiken. Och jag anser, att allt måste märkas ut tydligt, korrekt, konsekvent och synligt även i mörker.

INGRID HÖGLIND
… bor i Hede och har under många år varit kultursekreterare i Kungsbacka kommun. Nu är hon frilansjournalist och kulturkonsult och har bloggen Gränslöst – om allt och ingenting.

 

 

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

2 comments

 1. Mattias5
  mars 4th, 2017 8:54

  I en rapport från 2015 uppskattade WHO att Sverige hade 2,8 trafikdöda per 100 000 invånare och år. Samma siffra för Moçambique var 31,6. Så lite glada över trafikregler och farthinder kan vi vara.

  Reply

 2. Gustav
  mars 6th, 2017 10:01

  Blir lite oroad av att tänka på vilka medtrafikanter jag har där ute på vägarna. Skribenten får det att låta som att denna märkliga tingest låg och lurade i vägrenen för att sedan plötsligt uppenbara sig mitt framför bilen…
  Händerna på ratten och blicken på vägen tack.

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Parkeringstiden sänks från två timmar till en i innerstaden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se