Vädret idag
Soligt
12°C
Prognos oktober 23, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
13°C
 

”Försöker du vara duktig?”

Frågan kom från ingenstans. Min vän överrumplade mig och jag var tvungen att tänka till innan jag svarade. ”Ja… i stort sätt”, svarade jag försiktigt, ”åtminstone om du menar: försöker jag göra rätt för mig? Är jag alltid ärlig och ansvarsfull? Nej… men jag vill.”
Min vän sitter tyst och lyssnar.
”Men om du undrar om det är viktigt för mig att vara duktig för syns skull, så hoppas jag att så inte är fallet. Faktum är, det skulle kännas beklagligt om andra såg mig på det sättet.”

När min vän kom in i samtalet började vi prata om den besynnerliga kultur som vuxit fram på senare år, där prestation och lycka tycks vara nyckelord. Inte så mycket hur viktigt det är att göra rätt och känna sann glädje, men hur viktigt det är att visa detta för världen. Man måste ju låta andra få se hur duktig, lycklig, och inte att förglömma, hur vacker man är.
Är det något fel med det? Kan man inte få berätta när man har gjort något bra? Kan man inte dela vackra solnedgångar och söta bilder på sina barn? Till och med skryta lite ibland? Såklart man kan. Sociala medier är en fantastisk resurs att kunna dela sitt liv med andra. 

Men problemet är att sociala medier har blivit mer än en resurs. Vi ser alltfler människor som fullständigt uppslukas av detta digitala monster. Allt ska läggas ut. I synnerhet det som kan ge flest likes. Bilder från varje familjeaktiviter, varje semesterresa, varje restaurangbesök och varje gympass. Bilder med den rätta vinkeln, den snyggaste kroppen och det vackraste leendet. Och allt detta görs naturligtvis av omtanke om andra, så att de kan skatta sig lyckliga av att få dela ens liv. 

Inte riktigt. För på andra sidan skärmen sitter det en människa som faktiskt mår allt sämre ju mer hon ser av allt detta finslipade vackra. En ny brittisk undersökning visar att sociala medier är direkt skadlig för ungas mentala hälsa. Värst är Instagram, tätt följt av Snapchat. ”Båda plattformarna är bilddrivna och det verkar som att det leder till en känsla av otillräcklighet och ångest hos unga människor”, rapporteras det. Så även om vi innerst inne vet att personer vi ser på nätet inte är fullkomliga, så faller ändå många i fällan att jämföra sitt sämsta med deras bästa. Hur man sedan mår är inte svårt att lista ut.
Vad ska vi då göra åt detta? Jag önskar jag hade alla svaren. Dock har jag några förslag.
– Ta en time-out. Ta en dag, en hel vecka eller månad bort från sociala medier, för att visa att inget kontrollerar dig och att du själv har kontrollen.
– Dela inlägg som lägger mindre fokus på din egen person och mer på att glädja och inspirera andra.
– Var selektiv. Du måste inte dela allt. Världen går inte under om den inte får en dagliga rapport från dig.
– Våga vara ärlig. Inte att du ska dela alla dina problem (som vissa har en daglig rutin att göra), men våga ibland att visa upp ditt verkliga, sanna jag. 

Jag tror att detta, speciellt den sista punkten, kan bli en bidragande del till att andra mår åtminstone lite bättre. Jag vill tänka på detta i alla fall. Kanske vi kan hjälpas åt? Och du, har du någon bra hashtag vi kan använda oss av när vi lägger upp dessa osminkade bilder? Skriv gärna ett förslag i kommentarsfältet i krönikans nätupplaga.

Louis Herrey

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 oktober

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

Läs Mer

Så här funkar eNH!