Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 21, 2019
dag
Kastbyar
3°C
 

Föreningslivet varnar kommunen

Kungsbacka var en av tolv kommuner som uppgav att föreningar i stor omfattning tvingas tacka nej till barn och ungdomar på grund av lokalbrist. Marie Persson, enhetschef på kommunikation och verksamhetsstöd, berättar att det är trångt i hallarna.

 

SPORT. I höstas presenterades den årliga kommunenkäten av Riksidrottsförbundet. Den skickades ut till samtliga kommuner i landet och besvarades på tjänstemannanivå.

På frågan om föreningarna tvingas tacka nej till barn och ungdomar som vill idrotta på grund av kommunens tillgång på idrottsanläggningar och idrottsytor svarade Kungsbacka kommun ”ja, i stor omfattning.”. Det var 247 kommuner som svarade på enkäten, tolv av dem svarade ”ja, i stor omfattning”. Resterande uppgav att läget var bättre.

 

Marie Persson, enhetschef för kommunikation och verksamhetsstöd, var den som tillsammans med Patrik Adiels, utvecklingsledare, svarade på enkäten. I sin yrkesroll har Marie Persson en ständig kontakt med föreningslivet. Förenklat berättar hon att föreningarna uppger att det är köer alternativt är trångt hos föreningarna.

– Det är muntligen vi får höra det. De ger den bilden att ”Snart får vi säga stopp”, säger Marie Persson. 

– Vi utgår från att de beskriver sin verklighet, säger Patrik Adiels.

 

När de jämför Kungsbackas halltillgång med andra liknande kommuner och för in parametern med den höga barntätheten här, så ser de att de inte tillhör de främsta i klassen.

–  Vi är inte sämst men inte heller bäst. Vi börjar bli trångbodda och vi landar i det nedre medelskiktet, säger Patrik Adiels.

Nya anläggningar ligger inte på förvaltningens bord utan det krävs politiska beslut.

– Vi beskriver våra behov, det här behöver vi. Sedan gör politikerna en prioritering utifrån alla behov i kommunen, säger Marie Persson.  

Det är framför allt inomhusidrotterna som är drabbade, berättar duon.

­– De har begränsade ytor. Jag får inte den bilden från exempelvis fotbollsföreningarna, i alla fall inte när gräsplanerna öppnar, säger enhetschefen.  

 

 

Läs om Kungsbacka TK:s lokalproblem och kommunens svar genom att ladda ner Norra Hallands app. 

 

Enkät: Har ni tvingats säga nej till barn eller ungdomar på grund av lokalbrist?

Varla IBK, ordförande Johan Manning: ”Nej, men jag vill flika in att de yngre grupperna som vi hanterar är extremt många. Det är på gränsen för att ha träningar på en okej nivå. Det ser inte ut att minska, utan det blir fler och fler. Det är ett problem att det inte finns så många hallar.”

Kungsbacka Konståkningsklubb, ordförande Mattias Dreyer: ”Ja. Vi försöker att ta in så många som möjligt men det är tråkigt att behöva säga nej på grund av istider. Det hade varit fantastiskt att driva en förening där man kan komma på lite senare i en termin att man vill börja. Nu blir det fullt.”

HK Aranäs, ordförande Rickard Eriksson: ”Jag är rädd att vi står inför det problemet snart. Problemet vi har är när de blir äldre och tar mer plats i en hall. Vi kan ha stationsträningar med upp till 50 personer när de är unga. När de ska använda klister finns bara a- och b-hallen. Jag har berättat för kommunen hur vi växer.”

 

Fakta: De fem idrotter där bristen på anläggningar är störst, enligt Kungsbackas svar

  1. Handboll
  2. Ishockey
  3. Konståkning
  4. Innebandy
  5. Bordtennis

 

Fakta: Kommuner som uppgav att föreningar i stor utsträckning tvingas tacka nej i stor omfattning

Kungsbacka, Stockholm, Värnamo, Ludvika, Håbo, Härnösand, Tranås, Lidingö, Lessebo, Upplands Väsby, Uddevalla, Sollentuna

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

TYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera