Vädret idag
Mestadels soligt
4°C
Prognos januari 20, 2019
dag
Soligt
2°C
 

Förening firar efter fem år med promenader ihop

Händer det att du på helgerna ser ett långt led som är ute på hundpromenad i Kungsbacka? Då är det stor chans att det är medlemmarna i Hundtöntars förening. I helgen firar föreningen femårsjubileum.

 

Ett visst skällande hörs på parkeringen vid Kungsbacka sjukhus när ett 40-tal hundar hälsar på varandra. Det är lördag förmiddag och medlemmarna i föreningen träffas som vanligt för att promenera tillsammans.

När gruppen ger sig iväg har alla hundar lugnat ner sig och följer lydigt på ett långt led efter Barbro Harnby och hunden Zizzi som tagit täten.
– Man måste tänka på att promenera långsamt så att vi håller ihop och alla hänger med, förklarar Barbro Harnby.

 

Barbro Harnby och hunden Zizzi tog täten i lördagens promenad. Deltagarrekordet är 147 hundförare och 125 hundar. I fjol gjorde man 32 promenader ihop. Varje gång går gruppen cirka fem-sex kilometer. Foto: Nils Jönsson

 

”Håll vänster”, ropar någon långt fram i ledet när två cyklister passerar. Längst bak går Christer Olofsson med sin schäfer Atlas. De deltar för första gången, och även om Atlas är lite motsträvig till en början rättar han snart in sig i ledet.
– Vi är ute och går tre gånger per dag, det blir mellan fem och tio kilometer per dag. Jag fick höra talas om det här genom brukshundsklubben och bestämde mig för att testa, säger Christer Olofsson.

 

Respekten för varandra och att alla ska kunna vara med på sina egna villkor är en viktig del av föreningens promenader, berättar styrelseledamoten Johanna Karp. Nya deltagare ska kunna komma in i gänget i sin egen takt.
– Man kan likna det lite vid att vara ute och åker buss tillsammans, man sätter sig inte bredvid en ny person och kramas och börjar prata direkt, säger hon.

 

Föreningen har runt 200 medlemmar och i stort sett alla raser finns representerade. Johanna Karp är med i styrelsen och har med sig sin finska lapphund Fritte på promenaderna.

 

Göran Svensson och Agneta Stridhs hund Stella har lärt sig att stortrivas i gemenskapen.

 

I dag, lördag, firar föreningen femårsjubileum. Då ger man sig inte ut på promenad – i stället blir det föreläsning med Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, för medlemmar och andra intresserade. Per Jensen kommer att föreläsa om ”Den missuppfattade hunden”, vilket också är titeln på hans senaste bok.
Föreläsningen hålls i Hålabäcksskolans aula. Start klockan 13.

 

 

 

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!