Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juli 24, 2019
dag
Delvis soligt
23°C
 

Flyktinghem upprör

Varför en tiomiljoners-villa i Onsala för flyktingar? Fattar politikerna inte att de föder rasism?
Vad görs åt våra bostadslösa Kungsbackaungdomar?
Reaktionerna på det nya flyktinghemmet har varit många.

 

Larrys Söder, KD, ordförande i nämnden för individ- och familjeomsorg, och Ulrika Landergren, FP, kommunstyrelsens vice ordförande bemöter kritiken.
– Vår idé är att man inte ska ha ett stort boende utan flera stycken mindre som placeras i olika kommundelar. Onsala är en kommundel man inte kan exkludera och då blir kostnaden att köpa en fastighet lite högre, säger Larry Söder.

Hade man inte fått mer för pengarna utanför Onsala?

– Det är sant, men vi vill ha integration i hela kommunen. Det är inte billigt var vi än bygger eller om vi köper en fastighet som måste byggas om. Vi får 1 900 kronor per plats av Migrationsverket och boendet i Onsala kommer inte att överstiga den kostanden. Vi vill ha en högre kvalité än vad Migrationsverket kräver. Det här handlar om barn, och vår ambitionsnivå är att de ska ha samma stöd som våra svenska barn, säger Söder.

Vad innebär en högre ambitionsnivå?

– Att vi gör fler utredningar när de kommer hit för att klarlägga vad de behöver för stöd och hjälp. Vi jobbar också hårt för att de ska få bra fritidsaktiviteter och en meningsfull vardag, något som Migrationsverket inte står får, säger Söder.
– Barnens boenden ska vara så hemlika som möjligt. De ska ha nära till en bra skola och bra kollektivtrafik. De ska ha bra fritidsaktiviteter. Vi har exempel på några som börjat spela i IFK:s ungdomslag och etablerat sig jättebra.  Barnen som kommer saknar kontaktnät, det är det vi behöver skapa. Det är jättemånga i Onsala som är beredda att hjälpa till, och det är viktigt att civilsamhället ställer upp.

En del säger att beslutet skapar rasism?

– Detta väcker uppenbart mycket känslor och det finns naturligtvis en stor oro. Vi måste ta diskussionen ständigt, eftersom det föder en rädsla. Det odlar myter som inte är sanna. Det kommer cirka 3 500 barn som redan befinner sig i Sverige. Vi måste hjälpas åt i kommunerna och ge barnen förutsättningar. Att klumpa ihop dem och ha kvar dem på flyktingförläggningar är ingen bra modell, säger Ulrika Landergren.

Många är kritiska till Kungsbackas bostadsmarknad och undrar om man kommer köpa en villa till Kungsbackaungdomar?

– Nej det gör vi inte. Det är en annan frågeställning. Detta är barn. Vi tar ansvar för att alla barn i Kungsbacka har någonstans att bo. De flesta bor med sina föräldrar, men det här är barn som inte har den förutsättningen. Den vanliga bostadsmarknaden konkurrerar inte med de ensamkommande flyktingbarnen, säger Landergren.
”Vi öser pengar på invandring men det finns inga pengar till vård och skola!”
– Jag menar att vi har en bra äldrevård. Vi satsar. Politik handlar ju inte om att man bara bryr sig om en sak, säger Söder.

– Vi skulle inte klara vården och äldreomsorgen utan de invandrare som kommit hit. Var tredje läkare och var fjärde tandläkare är invandrare. Vi har över 70 000 företagare i Sverige med invandrabakgrund som bidrar till svenskt välstånd. Tittar vi på balkanflyktingarna är i princip alla självförsörjande. Invandrarna bidrar till att garantera att de äldre får sin pension än något annat, säger Landergren.

Vad tycker du om debatten?
– I slutändan handlar det om hur man ser på människor. Alla är lika värda och vi ska ta hand om dem som bor i vår kommun. Vi har problem med bostäder till unga, men det kan vi inte lösa i den här debatten, säger Larry Söder.

Josefine Julen
Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

TYCK TILL: Kommentera artikel

18 comments

 1. Roger Larsson
  mars 21st, 2014 12:57

  Jag röstade återremiss när beslutet om köp gjordes i Kommunstyrelsen. Detta för att finna ett billigare, bättre och mer centrumnära boende. Att skapa ett boende som när det upprustat och ombyggt kommer att hamna på runt 1,5 milj per boendeplats är fullständigt vansinnigt. En kostnad som bara de har råd med som inte skall betala själva. Det blir inte bättre av att välutbildade och välbetalda tjänstemän, på heltid, under två års tid har arbetat med frågan och inte kommit fram till något bättre och tidigare. Allt för att frågan är akut. Vi som kommun har utav den Moderatledda borgerliga diktaturregeringen blivit fråntagna det kommunala självstyret. Vi blir bara tilldelade en viss kvot flyktingbarn per antal 10 000 kommuninnevånare. Oavsett vad vi har för möjligheter så skall vi lösa problemet och till vilket pris som helst. Gör vi inte detta på hemmaplan så får vi bära kostnaden för att någon annan kommun gör det. Priset för detta är sannolikt mycket högre eftersom det finns pengar att tjäna (Carlsson &Co bl. a) Så länge vi har den regering vi har och de har de arbetsmetoder de har för att finna lösningar på av dem tagna beslut så har vi inget val. Vi måste bara lösa det. Min återremiss handlade inte om vi inte skulle lösa problemet utan var och till vilket pris. Att vi sedan har andra boendeproblem för dem som redan finns i vår närhet är det tyvärr få som bryr sig om. I alla fall inte på heltid hälsar
  Roger Larsson Kungsbackaborna

  Reply

 2. mars 21st, 2014 17:29

  Självklart skapar även denna hantering rasism men det har hittills aldrig bekymrat politiker, även om det stundtals låter så.
  Bästa Ulrika Landergren, människor, även jag, som har synpunkter på inköp av dyra villor till flyktingbarn(?), är inte ”rädda” utan ”fly förbannade”! Det är inte så länge sedan antalet potatisar till äldre begränsades till två!
  Jag är övertygad att mitt patti Sverigedemokraterna är tacksamma för Er röstvärvning till oss men dessvärre är det dyrköpta röster!

  Reply

  • Bo
   mars 21st, 2014 19:36

   Vi är många som kommer att rösta på SD i höstens val, var så säker!

   Reply

  • James
   mars 22nd, 2014 11:32

   Ja, dyrköpta röster, men förbered er på att öka rejält i kommunvalet. Hoppas ni har gott om bra folk som kan ta platserna för ni kommer få mycket att säga till om i Kungsbacka efter valet.

   Reply

 3. Patrik
  mars 21st, 2014 21:44

  Få in barnen i samhället, och placerar dom långt ut i onsala smart tänkt där!

  Reply

 4. Morgaine Franksen
  mars 21st, 2014 23:28

  Så otroligt bra! Onsala har alldeles för mycket bakåt tänk. Grymt gjort!

  Reply

 5. mars 22nd, 2014 6:21

  Vill bara tacka att Kungsbacka kommun hjälper till att stoppa handeln med ensamkommande flyktingbarn som Migrationsverket uppenbarligen ignorerar. Tack för att ni hjälper de minsta och svagaste.

  Reply

 6. mars 22nd, 2014 9:24

  Finns det någon mening med att införa en kommentarsfunktion när ni ändå tar bort all form av kritik Norra Halland?

  Reply

  • Josefine Julen
   mars 22nd, 2014 9:51

   Hej Bo. Vi godkänner alla kommentarer som håller en god ton. Raljerande, rasistiska, utpekande och hatiska kommentarer, publiceras inte.
   Om de ser föregående artikel om flyktinghemmet i Onsala, så är den uppe i nästan 100 kommentarer. Majoriteten av dem är inte positiva, och den här artikeln är resultatet av det. Så nog godkänner vi kritiska kommentarer, men inte ryktesspridning och påhopp.

   Reply

 7. Bengt
  mars 22nd, 2014 22:38

  Bra Roger, du får min röst till hösten.

  Reply

 8. Bengt-Arne Landgren
  mars 23rd, 2014 10:54

  Det är huvudlöst och svagsint av våra kommunpolitiker att köpa en villa för tio miljoner för att sedan bygga om den för 1,5 miljoner per boende när samtidigt massor av ungdomar i kommunen saknar bostad och får vänta i åratal på en sådan.
  Min förhoppning är att Sverigedemokraterna får så många röster i valet att den stora städningen påbörjas!

  Reply

 9. johan
  mars 23rd, 2014 14:44

  Detta är ju skandalöst! Så mycket pengar till dessa nya flyktingar när vi redan har folk som är i behov av både stöd och boende i vårt samhälle!. Skäms på på våra så kallade svenska politiker! Jag är inte för SD, för de är inte erfarna eller logiska att driva ett land med deras politik. Men min röst går till dem för att visa MIN poäng! Och jag hoppas och tror många gör just detsamma i år. Då KANSKE de övriga partierna får vara lite mer realistiska mot oss som redan bor och lever i vårt land.

  Reply

 10. Tomas Svensson
  mars 24th, 2014 8:45

  Man kan lätt få för sig att de politiker som uttalar sig i artikeln, har gått kurser i ”floskelsprutande”! Vidare är det rent fantastiskt att de har börjat spela fotboll, det lovar ju gott inför framtiden. Jag är en av dem som tveklöst tänker rösta på Sverigedemokraterna, i EU-valet, samt riksdagsvalet!

  Reply

 11. mars 24th, 2014 9:21

  Jag vill inte ge mig in i att bedöma de olika analyserna som föregått förvärvet av villan i Onsala. Jag antar att de ansvariga gjort vettiga bedömningar även om jag förstår att det sticker i ögonen på en del av er. Det handlar ju om mycket pengar men det är en långsiktig investering.

  Att det skulle öka på rasism är ett felaktigt resonemang. Möjligen kan det öka på främlingsfientligheten men det är inte samma sak! Jag tycker att det är riktigt dåligt att ordet rasism används på ett så felaktigt sätt.
  Wikipedia: Rasism definieras i allmänhet som system av föreställningar, tro och förfaranden som baseras på en världsbild eller ideologi där människan är uppdelad i separata och exklusiva biologiska enheter som kallas raser.

  Sedan vill jag råda er som tycker att vi inte har råd att hjälpa människor och i detta fall barn och unga i nöd, att titta på Dokument Utifrån ”Syriens barn”. Klart att vi måste hjälpa till!
  Jag är iallafall en stolt Kungsbackabo som är tacksam för att kommunen börjat engagera sig i denna viktiga fråga/allas vårt gemensamma ansvar.

  Reply

  • James
   mars 26th, 2014 22:14

   Hur många barn skulle inte alla dessa miljoner kunna hjälpa på plats då? 1000? 10000? Gissar bara, men det är garanterat otroligt många fler än 10 st. Ponera att man istället hjälper på plats när det gäller alla ensamkommande.. Syrien hade garanterat varit ett annat land redan istället för att vi hjälper en försvinnande liten del av befolkningen till fantasisummor. Vill man göra skillnad på riktigt eller vill man bara verka duktig inför Bryssel? Man undrar ju.

   Reply

 12. Kevin
  april 10th, 2014 13:39

  Kungsbacka har råd att hjälpa.

  SD vinner ingenting på det här. Vill vi ha styrande som hjälper människor i nöd, eller styrande som likt en trotsig treåring vägrar dela med sig? SD:s argument, hjälp dem på plats, ger jag inte mycket för. Jag uppmanar er i SD att starta en välgörenhetsorganisation med målet att hjälpa människor på plats i deras länder. Jag uppmanar er att resa in i krigens hetta och dela ut kläder eller bygga sjukhus. Varken ni eller dem ni hjälper kommer att lyckas komma därifrån hela. Det där sjukhuset kommer inte stå kvar. Ingen av er skulle ens sätta sig på flyget ner. Ni är inte villiga att hjälpa människor i Sverige, så varför skulle någon av er vilja hjälpa människor så långt härifrån?

  Kungsbacka har råd att hjälpa flyktingar. Däremot skulle Kungsbacka aldrig ha råd med SD:s politik. Vare sig humanistiskt eller ekonomiskt. SD skulle med all säkerhet köra vår fina kommun i botten. För varför skulle SD vilja att Kungsbacka blomstrade och människor bor och arbetade här? Välfärd hos SD innebär att människor lever på bidrag, så som majoriteten av SD:s medlemmar. Välfärd hos SD är att du och jag forsätter att arbeta så att de själva kan leva gott på att tala om att det minsann är invandrarna som kostar pengar, inte de egna medlemmarna. Vill ni ha arbete, så sök jobb! Är ni missnöjda så kom ut i arbete och bidra innan du själ sovsäcken av en annan människa. Rösta på det parti som ger dig arbete, en framtid och som hjälper dig den dag du själv är sargad. Rösta på ett parti som värnar om demokratin. Låt SD och dess bidragsberoende politik söka sig vidare. Vårt fina Kungsbacka ägs inte av missnöjda främlingsfientliga människor. Vårt fina Kungsbacka ägs av människor som tror på att våga hjälpa. Att lyfta varandra. Du vet nämligen aldrig själv vem som en dag lyfter dig. Kanske till en bättre karriär, kanske från rullstolen till toaletten den dag du inte längre orkar själv.

  /Kev

  Reply

 13. Patrik
  april 16th, 2014 9:51

  Snälla Kungsbacka gör inte samma misstag som Göteborg. Varför tror ni så många flyttar från Göteborg till just Kungsbacka.

  Jag vill inte flytta igen.

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 23 juli

kl 10.30–11.10 Dramatiserad barnvisning av Tjolöholms slott. Visningen passar barn 3–12 år. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

Kl 13–16 Våffelcafé i St Lars kyrka i Åsa. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17 Getyoga på Stättared (från 12 år). Efter en introduktion cirka 45 minuters  getyogapass i gethagen för att uppleva naturen och getterna på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!