Vädret idag
Molnigt
6°C
Prognos januari 16, 2019
dag
Skurar
6°C
 

Fler nattvandrare har gjort Åsa tryggare

Hösten 2016 drabbades Åsa av flera villainbrott, klotter och skadegörelse. Efter ett informationsmöte dit invånare och andra aktörer bjöds in bildades nätverket ”Trygg i Åsa”.

– Under året som gått har vi satsat på nattvandrarna, det var det som haltade mest, säger Rolf-Arne Ullaeus, nätverkets organisatör.

 

Initiativ till stormötet i januari 2017 togs av samhällsföreningen Åsa 365 och anledningen var att det fanns en oro bland invånarna efter en rad incidenter på orten. Över 200 personer kom på mötet där även polisen, representanter för kommunen och olika föreningar deltog. Mötet resulterade i nätverket ”Trygg i Åsa” vars uppgift blev att samordna information och åtgärder, fånga upp idéer och resurser. I nätverket finns 20 personer, både offentliga och lokala aktörer.

– Vi har representanter från polisen, Fritid och skolorna men även från lokala föreningar i Åsa som Lions, SPF seniorerna, scouterna och Åsa IF, säger Rolf-Arne Ullaeus.

Efter att brottslingarna som spridit oro gripits och klottrarna identifierats, det som varit huvudanledningen till stormötet, kunde nätverket satsa sina resurser på andra insatser.

 – Den oroliga hösten löste sig som genom ett trollslag utan vår inverkan och då satsade vi på nattvandrarna som ropade på hjälp eftersom det var svårt att få ihop engagerade föräldrar.

 

I onsdags kväll bjöds det in till ett uppföljande stormöte på Löftadalens folkhögskola för att redogöra för vad som gjorts under året och berätta hur läget är nu.

– Vid förra stormötet fanns många frågor och rykten som cirkulerade. Det här var ett mycket lugnt och konstruktivt möte, det kom ett 60-tal personer och vi fick redogöra för vad som hänt under året. Det mest positiva vi gjort under året är att vi fått föräldrar och elever att engagera sig, säger Rolf-Arne Ullaeus.

Han berättar att det som hände efter nattvandrarnas rop på hjälp ledde till att samhällsföreningen Åsa 365 drog igång en tävling klasser emellan. Priset är att den klass som får mest föräldrar att nattvandra vinner ett bidrag till sin klasskassa.

– Det slog väl ut, från att ha varit 1–1,5 person per kväll kom plötsligt 10–15 föräldrar.

Är det lugnare i Åsa nu?

– Vi har en dialog med lokalpoliserna och sedan ett år tillbaka ser vi dem mer frekvent vilket har en lugnande effekt, i alla fall på vissa. Inställningen från de närvarande på stormötet vi hade i onsdags var att det blivit förhållandevis lugnt i Åsa nu.

Hur jobbar ni framåt?

– Vi försöker samordna de olika intressenterna och sprida information. Det är viktigt att gruppen har en kommunikation mellan stormötena. Vårt största resultat hittills är nattvandrarna och den tävlingen pågår än. Den avslutas på kvällen efter skolavslutningen och vinnande klass får sin belöning vid skolstarten.

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 15 januari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 12–13.30 Sopplunch i Varlakyrkan. ”Livet efter branden” – om att bli buren genom prövningar. Gunilla och Håkan Gniste. 

kl 12–14 Orgel till lunch med Kenneth Hildor i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17.30 Språkcafé på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!