Vädret idag
Molnigt
6°C
Prognos januari 16, 2019
dag
Skurar
6°C
 

Finns det en Kungsbackaanda?

För några veckor sedan lyssnade jag på Kungsbackas platsutvecklare. Märklig titulatur, men hon är en sorts arvtagare till de centrumledare, som på senare år mer eller mindre gjort strömhopp från sina poster. Jag gissar att skälet var bristande gehör för deras idéer. Mycket snack men lite verkstad. Annorlunda nu är att utvecklingsplatsen är hela Kungsbacka och inte bara centrum. Dessutom är tjänsten helt kommunal utan inblandning av Innerstadsbolaget. Särskilt stor skillnad märkte jag ändå inte, när jag lyssnade till henne. Hon talade mycket om Innerstaden i samma termer som företrädarna med stark tonvikt på att utveckla det genuina, ha en gemensam vision och samarbeta. 

I det perspektivet undrar jag om det verkligen finns någon gemensam vision, någon Kungsbackaanda. Kommunen har starka delar med ett litet centrum, även om det just nu växer. Känner alla de över 80 000 här sig som kungsbackabor eller är den benämningen mest ett samlingsnamn för onsalabor, säröbor, åsabor etc.?  Är det självklart att Kungsbacka är det centrala? Kanske lika gärna Göteborg eller Varberg? Jag tror inte människors känslor styrs av offentligt uppgjorda gränser. 

Vad kan då göras för att väcka personliga känslor för kommunen? Jag tror att man måste börja med de olika orternas särarter och få dem att haka i varandra. Kungsbacka är och har ända sedan dansktiden varit ett gränsland. Så även i naturen, där havslandskap möter inland, nordliga klippor sydliga sandstränder och storstadspuls en landsbygdsidyll. För att få en gemensam vision på dessa premisser krävs inventering av intressen och en stark hand, som förmår att lyssna, plocka upp det genuina och ha kort väg till beslut, som kan omfattas av alla parter.

Vi har lite genuint i Innerstaden. Bebyggelsen är ännu ganska autentisk sedan uppbyggnaden efter storbranden 1846, även om sentida kompletteringsmissar gjorts. Hoppet står nu till att bygget efter senaste branden anpassas till de gamla småskaliga trähusen. Ny arkitektur förpassas bäst till framväxande kvarteret Valand.     

I dag visas filmen ”City of Gold” på frukostbio här i Kungsbacka. I den knyter det autentiskt kulinariska samman Los Angeles. Kan det ske även i Kungsbacka? Platsutvecklaren ska vara med i biosalongen. Måhända hittar hon där att receptet är just recept. Fram med allt som lagas av pepparrot, grönkål och annat lokalodlat. Ut med hemligheterna bakom de delikata mockatårtor, som bakas runt om i bygden. In med detta på stans restauranger med marknadsföring för det historiskt goda och äkta. Kanske är det så enkelt, för det sägs ju att vägen till kärlek går genom magen.

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 15 januari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 12–13.30 Sopplunch i Varlakyrkan. ”Livet efter branden” – om att bli buren genom prövningar. Gunilla och Håkan Gniste. 

kl 12–14 Orgel till lunch med Kenneth Hildor i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17.30 Språkcafé på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!