Vädret idag
Klart
3°C
Prognos januari 18, 2019
dag
Mestadels soligt
3°C
 

Fiberfeber

Vi ska få fiber, båda här i Kungsbacka och på landet. Beslutet att hoppa på fibertåget är fattat efter moget övervägande, koppartråden verkar inte ha framtiden för sig. Så vi tror på den nya snabba tekniken, när nu filerna blir tyngre och vi ska streama filmer och lyssna på musik samtidigt.

Det är en del att sätta sig in i, om man så vill. Och så måste man tänka ut var de olika dosorna ska sitta. 

Här i Kungsbacka sköter kommunen det mesta, via sina underleverantörer. Här ska bara den långa slangen som fibern ska blåsas in i dras från källaren upp till rummet med tv:n. Tre hål genom betongväggen senare är den på plats, den söndriga putsen bortstädad och nu väntar vi på att fibern ska komma och börja lysa.

På landet är det en förening som dragit i gång satsningen. Nästan 550 medlemmar ska förstå arbetets gång och vikten av att bestämma i tid var man vill att fibern ska ansluta, och ta ställning till om man vill ha hjälp med grävning och hålla koll på var man kan låna ett 22 millimeters borr som ska användas när man borrar in i huset. Frågorna är många, kan man använda de gamla telefonerna i det nya systemet? Det kan man visar det sig, om det är en tonvalstelefon.

Och så sitter man där på ett möte när man egentligen vill vara ute i skogen i solen och plocka kantareller. Det handlar om fibertjocklek, patchkabel, mediekonverter, vp-slang och kommunikationsoperatör. Ett härligt ord, nästan lika smidigt som tjänsteoperatör. Man förstår nästan vad det betyder.

Den unge grabben som säljer in en så kallad tjänsteoperatör är entusiastisk och berättar att det finns bredbandrådgivare att konsultera (känns tryggt) och så börjar han rabbla siffror som 250/100, tv-paket lagom med 25 kanaler + 15 med HD, trådlös router och sändare till tv och hur man i framtiden kan koppla sina funktioner i det ”intelligenta hemmet” till en app i mobilen, där man kolla larmet, slå på värmen och se vem som ringer på dörren och vad man har i kylen, typ…

Han svänger sig lätt med begrepp och siffror. Det mest komplicerade verkar vara att få teckna ett abonnemang om man inte har ett svenskt personnummer, och man kommer från Norge till exempel. 

Men det är en annan historia.

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!