Vädret idag
Mestadels klart
14°C
Prognos juni 24, 2018
dag
Moln ibland
20°C
 

Feta kor och genusglasögon i budgetdebatt

Nobelpristagare, Hammurabis lagar och Faraos feta kor – det var några av argumenten och visionerna när Kungsbackas politiker klubbade nästa års budget. Och som vanligt blev det Alliansens förslag – så när som på ett par genusglasögon.

 

Hela torsdagen var det maratondebatt om nästa års budget. Det handlar om hur 4,5 miljarder kronor ska fördelas mellan olika verksamheter. Det mesta är förstås givet – skolor måste finnas, äldre ska tas om hand, gator och parker skötas och så vidare.

Debatten kommer därför handla om det överskott som Alliansen planerat, och två principfrågor.

Överskottet först: Alliansens budget har 100 miljoner i planerat plus.

– Det är inte mycket i en så stor budget. Investeringarna är stora, och ju mindre vi kan skuldsätta oss desto bättre. Frågan är vem som ska betala. Vi vill inte lägga hela ansvaret på våra barn, menade kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Men Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tyckte att man kunde knapra av överskottet, väl medvetna om att det brukar bli ytterligare 100 miljoner över i kassan när plus och minus summeras vid årets slut.

Därför vill S lägga ytterligare 57,2 miljoner på satsningar. Det handlar bland annat om 20 miljoner till mindre barngrupper, 10 miljoner mot psykisk ohälsa och 15 miljoner till fritidskort för årskurs 6-9 året om.

Moderaten Anders Ekström, ordförande för förskole- och grundskolenämnden, protesterade och menade att man trots en stramare budget klarade att sikta mot världseliten, eller som det pågående projekt kallas: From great to excellent. Han fick stöd av liberalen Jan Eric Knutas som hoppades att en gång i framtiden få se en Nobelpristagare från Kungsbacka.

Det fick deras ständiga trätosyster i skolnämnden Maj-Britt Rane Andersson att påpeka att hade inte regeringen gett extra stadsbidrag hade det blivit ”excellent” någon helt annanstans.

Ekström återkom senare i debatten med ett bibelcitat som skulle motivera Alliansens försiktigare budget. Det handlade om Faraos dröm om sju feta kor som åts upp av sju magra, det vill säga det gäller att ha i kistan när de hårda åren sätter in.

Det gav upphov till många fniss och funderingar kring vem i debatten som var den magra respektive feta.

 

Miljöpartiet vill satsa 10 miljoner på att låta ensamkommande bo kvar och gå skolan färdigt och inte slumpvis placeras på Migrationsverkets anläggningar när de passerat 18 år. (Här uppstod en viss förvirring kring hur många ensamkommande det finns i Kungsbacka och vad den riktiga kostnaden är).

Även Mp vill ha kollektivtrafikkort och utökade miljösatsningar. Sammanlagt 20 miljoner.

Vänsterpartiet vill satsa allra mest, 86 miljoner extra. Det handlar bland annat om mindre barngrupper, arbetsmiljön i vården och ensamkommande.

 

Busskort till elever i årskurs 6-9 var också Kungsbackaborna och Sverigedemokraterna eniga om.

Sverigedemokraterna ville även satsa mer på vård och omsorg. Skillnaden mot övriga oppositionen är att man vill finansiera hela sin satsning på 29,7 miljoner med mindre pengar till invandringen, något som till största delen är lagstadgat och inget kommunen råder över.

Carita Boulwén (SD) hävdade i sitt inlägg att vår västerländska demokrati med fyratusenåriga rötter är hotad av invandringen.

Moderaten Hravn Forsne undrade vilka ideal SD har från de fyratusen åren: Hammurabis lag om öga för öga och tand för tand? Han ifrågasatte också SDs värderingar, vilket fick Boulwén att kontra:

– Det är inte vårt parti som åker rakt neråt just nu…

 

Andra debattämnen som luftats många gånger förut: rätten till heltid inom kommunen och vem som gjorde mest för att nå dit, samt miljön där Miljöpartiet och Centerpartiet dividerade en del om Kungsbacka är i framkant eller bara på väg dit.

 

Så de två principfrågorna: Alliansen vill "markant" öka privatiseringen av kommunala tjänster de kommande åren. Skälen är både valfrihet och besparingar.

Här säger S bestämt nej. Däremot pläderade Johan Tolinsson (S) för att i stället testa intraprenad även inom vården och inte bara skolan, det vill säga att kommunanställda får driva en verksamhet självständigt. Ett gammalt S-förslag.

Alliansens skrivning om att skärpa kraven på de som får socialbidrag fick kommunalrådet Eva Borg att ilskna till.

– Det handlar bara om att visa att i Kungsbacka drar vi åt tumskruvarna. Det är beklämmande.

Men flera Allianspolitiker hävdade att man gjorde de bidragssökande en tjänst genom att ställa hårdare krav.

Så småningom enades alla om att det varit en bra debatt och att man kunde tycka om varandra även om man har olika åsikter.

Och som ett bevis på det ändrade Hans Forsberg i sista minuten Alliansens förslag efter kritik från Vänsterpartiets Maria Rasmussen.

I formuleringen att ”genusglasögon behövs ibland” försvann ordet ibland. Därmed kunde Alliansens budget klubbas med röstsiffrorna 40 för, 14 på S, 6 avstod och 1 frånvarande.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!