Vädret idag
Klart
13°C
Prognos juni 20, 2018
dag
Skurar
18°C
 

Festival för allas lika rätt

Festivalen Queer up arrangeras för sjunde gången med start nästa vecka. Det är en festival sin uppmärksammar mänskliga rättigheter och mångfald i kommunen och i år är temat, Vad är normalt?

 

Workshops, föreläsningar, scenprogram, utställningar och en mängd andra aktiviteter kommer med start på onsdag nästa vecka inta Kungsbacka och programpunkterna kommer speglas av årets tema, Vad är normalt?

– Hela grundtanken med festivalen är att vi är normkritiska, vi ifrågasätter samhället, och när man kommer in på just normer kan man ofta stöta på, påståendet att något är normalt. Men om något är normalt så måste det ju finnas något som är onormalt och hur funkar det? Det finns inget självklart svar på vad som är normalt, och det är inte heller syftet, utan tanken är att man ska börja fråga sig själv, säger Ulrika Glingborn, festivalansvarig på förvaltningen för Kultur och Fritid. 

 

Festivalen som pågår i fyra dagar kommer bland annat att erbjuda framträdande från indie-pop bandet Death Team, poesiuppläsning av Alex Thorsjö, två utställningar där Ung konst har tolkat temat fritt, och en utställning som Kajsa Nordlund har gjort som mer fokuserar på djur, och vad som uppfattas som normalt i djurvärlden gentemot människovärlden. Sen kommer man även kunna lyssna på när Manne Forssberg från podcasten Pappapodden föreläser om relationer och föräldraskap. Du kommer även kunna vara med och rösta fram vinnaren av priset, Årets insats för ett jämlikt Kungsbacka, där vinnaren får priset på lördagen som är finaldagen. 

– På lördagen kommer det även vara en ballongmanifestation då vi alla släpper upp ballonger i himlen för allas lika rätt i samhället, säger Alex Thorsjö, en av arrangörerna på festivalen. 

 

Queer up samarbetar tillsammans med Kulturskolan vilket är nytt för i år. Detta för att Kulturskolan har 50 års jubileum (se artikel intill). 

– Det kommer vara live uppträdanden, sen kommer även bandet Räfven som tillsammans med Kulturskolans musikelever kommer gå likt ett karnevalståg från Varlaskolan till Borgmästarplatsen, och vi tycker att det ska bli jätteroligt att få göra det här tillsammans med dem såklart, berättar Ulrika Glingborn. 

 

Efter nio månaders arbete är festivalen bara några dagar bort, hur känns det?

– Jag är supertaggad, det ska bli så himla roligt att få se allt som vi varit med och planerat på plats, och jag hoppas att det kommer mycket människor och deltar, säger Alice Åkerlund, en av arrangörerna. 

 

Det går även att ladda ner Queer ups egna App, som heter, Queer app och finns i Appstore enbart för IOS. 

– I appen kan man läsa om festivalen, se programmet, markera sina favoriter och få upp dem i ett separat flöde så att man kan göra sitt egna program för festivalen, säger Ulrika Glingborn. 

 
Casper Sewerin
Casper Sewerin Reporter 0300-101 75 reporter@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 15 juni

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

kl 15–16.15 Prova på meditation och mjuk Kundaliniyoga på Yogaroom i Kungsbacka....

Läs Mer

Sommarkampanj!