Norra Halland http://norrahalland.se Kungsbackas största tidning Sat, 24 Jun 2017 09:19:39 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 Rattfylleri och ungdomsfest på midsommar http://norrahalland.se/rattfylleri-och-ungdomsfest-pa-midsommar/ http://norrahalland.se/rattfylleri-och-ungdomsfest-pa-midsommar/#respond Sat, 24 Jun 2017 09:19:39 +0000 http://norrahalland.se/?p=51911 Utöver flera onyktra förare och en stor ungdomsfest, har midsommarafton varit lugn.

Rattfylleri och ungdomsfest på midsommar
Josefine Julen

]]>
Utöver flera onyktra förare och en stor ungdomsfest, har midsommarafton varit lugn. 

Strax före midnatt fick polisen larm om en ungdomsfest med cirka 100 deltagare som blivit lite för vild. En granne hade försökt avbryta festen och kontakta ungdomarnas föräldrar. Men när ungdomarna började lämna platsen, kastade de in smällare på grannens tomt.

Polispatrullen såg till att festen avslutades helt. 

00.58, natten till lördag stoppade polisen en förare på Varbergsvägen. Han medtogs för blodprov och misstänks för grovt rattfylleri. Polisen har ännu inte kunnat fastställa identiteten på föraren, därmed misstänks han också för olovlig körning.

01.39 ställde polisen upp en kontroll vid Onsalamotet/Kollavarvsvägen. En förare i 40-årsåldern hade 0,74 promille alkohol i blodet. Han misstänks för rattfylleri. 

Nästa onyktra förare stoppades på samma ställe 03.45, en 19-årig kille som hade 0,68 promille alkohol i kroppen.

04.15 stoppades en 17-årig i en a-traktor. Han misstänks för drograttfylleri. 

 

 

 

Rattfylleri och ungdomsfest på midsommar
Josefine Julen

]]>
http://norrahalland.se/rattfylleri-och-ungdomsfest-pa-midsommar/feed/ 0
Vem vill rädda bryggan? http://norrahalland.se/vem-vill-radda-bryggan/ http://norrahalland.se/vem-vill-radda-bryggan/#respond Sat, 24 Jun 2017 05:00:55 +0000 http://norrahalland.se/?p=51833 I år lägger inte kommunen i badbryggan i viken på Röda holme. Det har väckt starka reaktioner från närboende. Men det kan finnas en lösning.
– Vi skulle vilja att det bildades en badförening därute som kan ta över ansvaret, säger Ulf Asklund, enhetschef för drift på Kultur och fritid.

Vem vill rädda bryggan?
Christina Nordwall

]]>
I år lägger inte kommunen i badbryggan i viken på Röda holme. Det har väckt starka reaktioner från närboende. Men det kan finnas en lösning.
– Vi skulle vilja att det bildades en badförening därute som kan ta över ansvaret, säger Ulf Asklund, enhetschef för drift på Kultur och fritid.

 

Rykten har florerat om anledningen till varför bryggan som lagts i under decennier inte längre ska få användas av krabbfiskande barn och badande. Men redan för två år sedan fattade nämnden beslut om en ny inriktning för de kommunala badplatserna. Det bestämdes att fokus skulle ligga på att göra i ordning de största badplatserna i kommunen, de som är mest tillgängliga för allmänheten.

Förra året fräschades Smarholmen upp och i år var det Hanhals holmes tur.

– Det var ett principbeslut och handlar om att vi ska göra i ordning de största badplatserna där det finns parkeringsplatser och där räddningstjänsten kan komma till. Vi kan inte lägga kommunala medel på badplatser som inte håller ur säkerhetssynpunkt. Men som badförening kan man söka bidrag för upprustning och stormsäkring, säger Ulf Asklund.

 

Ur säkerhetssynpunkt håller inte Röda holme som kommunal badplats. Parkeringsplatserna är få och att badgäster parkerar längs vägen försvårar tillgängligheten för räddningstjänsten vid en nödsituation. Kommunen har nu plockat bort badplatsen från sin hemsida och dragit ner på skötseln. Däremot kommer man fortfarande att sköta om toaletten och soptömning.

– Det är viktigt att kommunen har kvar de sanitära funktionerna.

 

Nu pågår arbete med att väcka intresse hos närboende om att bilda en badförening. Då skulle kommunen kunna överlåta bryggan till den.

– Vi fått kontakt med en person i vägföreningen och håller på och pratar med folk därute. Det verkar som om det kan lösa sig, säger Ulf Asklund

Vem vill rädda bryggan?
Christina Nordwall

]]>
http://norrahalland.se/vem-vill-radda-bryggan/feed/ 0
Midsommarfirandet på Apelröd http://norrahalland.se/midsommarfirandet-pa-apelrod/ http://norrahalland.se/midsommarfirandet-pa-apelrod/#respond Fri, 23 Jun 2017 14:09:47 +0000 http://norrahalland.se/?p=51895 Midsommarfirandet på Apelröd lockade många trots regnet.

Midsommarfirandet på Apelröd
Casper Sewerin

]]>
Trots vädret lockades många till midsommarfirandet på hembygdsgården Apelröd för att ta del av festligheterna. 

–  Vi på Onsala hembygdsgille arrangerar midsommarfirande då midsommar är en tradition som vi vill ska bevaras, säger Gunnar Carlsson, ordförande i Onsala hembygdsgille. 

 

Midsommarfirandet på Apelröd bjöd på allt från skönsång av Janne Finnäs, dans kring midsommarstång och ponnyridning. Det serverades även kaffe, saft och korv samt fikabröd för den som var sugen. Firandet på hembygdsgården Apelröd har arrangerats i elva år och några som befann sig på årets var familjerna Lindecrantz och Franzén.

– Det är en tradition att gå till midsommarfirandet på Apelröd. Vi bor ganska nära och har gjort det flera år och ikväll ska vi fira med grannarna, säger Erica Franzén. 

Fler bilder kommer i tisdagens tidning.

Midsommarfirandet på Apelröd
Casper Sewerin

]]>
http://norrahalland.se/midsommarfirandet-pa-apelrod/feed/ 0
Lugn start på midsommar http://norrahalland.se/lugn-start-pa-midsommar/ http://norrahalland.se/lugn-start-pa-midsommar/#respond Fri, 23 Jun 2017 08:45:52 +0000 http://norrahalland.se/?p=51892 Natten till midsommarafton har varit väldigt lugn. Vid midnatt fick dock räddningstjänsten göra en insats för en person som blivit kvar på en toalett i en låst butik.

Lugn start på midsommar
Josefine Julen

]]>
Natten till midsommarafton har varit väldigt lugn. Vid midnatt fick dock räddningstjänsten göra en insats för en person som blivit kvar på en toalett i en låst butik.

 

Det började med en lugn fredag. 

Men vid 14-tiden var det en man i 30-årsåldern som tappade fattningen i Individ- och familjeomsorgs reception när han inte fick ut pengar. 

Han slog sönder inredning och misstänks nu för skadegörelse. 

 

Strax före klockan 19, tog en butikskontrollant en 38-årig man som ätit upp en ask blåbär på Willys i Tölö, och sedan gömt asken. Han misstänks för snatteri.

 

På slaget till midnatt fick räddningstjänsten larm från en person som var inlåst på toaletten på Shell i Särö, och butiken var stängd.

Räddningstjänsten lyckades få tag på butiksägaren som sa att det var en omöjlighet. Men det var inte omöjligt. 00.49 meddelade räddningstjänsten att de släppt ut en person ur butiken.

 

Lugn start på midsommar
Josefine Julen

]]>
http://norrahalland.se/lugn-start-pa-midsommar/feed/ 0
Lyckas med midsommarkransen http://norrahalland.se/lyckas-med-midsommarkransen/ http://norrahalland.se/lyckas-med-midsommarkransen/#respond Fri, 23 Jun 2017 05:00:08 +0000 http://norrahalland.se/?p=51814 Dags att göra midsommarkransen? Norra Halland har letat fram en steg för steg-guide.

Lycka till!

Lyckas med midsommarkransen
Josefine Julen

]]>
 

Hur var det nu man gjorde? Norra Halland har letat i gömmorna och hittat vad som påstås vara en idiotsäker guide för att lyckas med midsommarkransen.

 

– Det är inte så lätt att få till varken en bra storlek eller en hållbar krans om man bara använder kvistar som bas. Man vill väl helst att kransen ska hålla genom Små grodorna, säger Erika Andersson, florist och delägare i Åsa blommor och trädgård.

Hon använder en riktigt tjock ståltråd, och klär med floristtejp innan den ska kläs med blommor.

 

– Det bästa är om man kan plocka blommorna man vill använda redan dagen innan och låta dem stå i mycket vatten. Då ser man också vilka som vissnat och inte är så bra att använda i kransen. Om man använder blommorna när de är nyplockade är det risk för att kransen vissnar ihop på bara någon timme, säger Andersson och mäter sitt eget huvud med ståltråden.

 

Längst ut formar hon trådens ändar till två hakar så att kransen sedan ska hålla ihop.

Istället för björkris använder hon blåbärsris som är nättare och inte lika grovt.

– Det är bara att klippa små korta bitar av både blommor och riset sedan. Ju mindre bitar desto finare blir kransen, större bitar ger en busigare krans och där kan man välja själv vad man vill ha och vad som passar ens personlighet.

 

Varje del samlas ihop som en liten minibukett, läggs på ståltråden och så snurrar man snöret runt minibukettens stjälkar, gör om, gör om och gör om, tills hela tråden är täckt.

 

– Jag tycker inte man behöver vara så traditionell i sitt val av blommor till kransen. Vill man använda bara blåbärsris och klöver blir det jättefint, men det kan också bli snyggt med stora rosor och prästkragar, säger Andersson.

 

  1. Klä ståltråden med floristtejp och mät ut en lämplig storlek
  2. Forma tråden kring huvudet, och böj varje ände till en krok, så att de kan haka i varandra.
  3. Veckla ut ståltråden igen (det blir lättare att klä) och snurra fast snöret längst ut på ena änden.
  4. Klipp blommor och ris i korta bitar
  5. Gör en minibukett av ris och blommor och bind fast på ståltråden.
  6. Upprepa moment fem och lägg de små buketterna på varandra längs hela ståltråden.
  7. Linda blommor så långt ut det går, fäst den sista buketten noga, och böj ståltråden till en krans igen.

minbuketter att binda på stommen

Ståltrådsstomme täckt med floristtejp

Tråd att linda med.

Erika Andersson binder en vacker krans på 20 minuter.

Lyckas med midsommarkransen
Josefine Julen

]]>
http://norrahalland.se/lyckas-med-midsommarkransen/feed/ 0
Kungsbacka IF bröt förlustsviten http://norrahalland.se/kungsbacka-brot-forslutsviten/ http://norrahalland.se/kungsbacka-brot-forslutsviten/#respond Thu, 22 Jun 2017 21:55:29 +0000 http://norrahalland.se/?p=51884 Efter sju raka förlusten kunde äntligen Kungsbacka IF bryta sviten. Alen Veric räddade poängen borta mot Västra Frölunda.

Kungsbacka IF bröt förlustsviten
Christian Johansson

]]>
FOTBOLL: DIVISION 3 

Västra Frölunda – Kungsbacka IF 1 – 1

 

Kungsbacka IF hade inför mötet med Göteborgsklubben sju nederlag i rad. Och bara efter två minuter inleddes uppförsbacken när hemmalaget tog ledningen. En ledning som stod sig till det återstod 20 minuter – då klev Alen Veric fram och räddade en poäng till KIF. 

Därmed satte de stopp för den dystra sviten. 

Kungsbacka IF har fyra poäng upp till kvalplats. 

 

 

Kungsbacka IF bröt förlustsviten
Christian Johansson

]]>
http://norrahalland.se/kungsbacka-brot-forslutsviten/feed/ 0
Kristoffer Petersson matchhjälte för Fjärås http://norrahalland.se/kristoffer-petersson-matchhjalte-fjaras/ http://norrahalland.se/kristoffer-petersson-matchhjalte-fjaras/#respond Thu, 22 Jun 2017 21:16:11 +0000 http://norrahalland.se/?p=51880 Kristoffer Petersson var het när IFK Fjärås mötte Skrea IF. Endast ribban hindrade honom från ett hattrick efter 30 minuter.

Kristoffer Petersson matchhjälte för Fjärås
Christian Johansson

]]>
FOTBOLL: DIVISION 4

Skrea IF – IFK Fjärås 0 – 3

 

IFK Fjärås åkte till Falkenberg och satte omgående ner foten. 1–0 kom från Kristoffer Petersson efter två minuter. Tolv minuter senare utökade samma Petersson till 2–0. 

När en halvtimme var spelad var Petersson ytterst nära ett hattrick men nicken träffade ribban. Dock var Tobias Ranäng hetast på returen och 3–0 var ett faktum och matchen vad avgjord. 

IFK Fjärås ligger tvåa i tabellen med en match mindre spelad än Kvibille BK som ligger i topp.

 

 

Kristoffer Petersson matchhjälte för Fjärås
Christian Johansson

]]>
http://norrahalland.se/kristoffer-petersson-matchhjalte-fjaras/feed/ 0
Åsa IF straffade IF Leikin http://norrahalland.se/asa-straffade-leikin/ http://norrahalland.se/asa-straffade-leikin/#respond Thu, 22 Jun 2017 21:04:12 +0000 http://norrahalland.se/?p=51875 Åsa IF höll undan och vann ett målkalas på Åsa IP.

Åsa IF straffade IF Leikin
Christian Johansson

]]>
FOTBOLL: DIVISION 4 

Åsa IF – IF Leikin 4 – 3 

 

Det svängde när Åsa IF och IF Leikin mätte krafterna på Åsa IP. Hemmalaget gjorde 2–0 när Tobias Nordström förvaltade en straff efter 19 minuter, men gästerna gav sig aldrig. Målen fortsatte att trilla in i en jämn takt och med drygt en halvtimme kvar reducerade bortalaget. Hemmaledningen var 4–3. Där stannade målfabriken.  

– Vi blandade fantastiskt anfallsspel med bjudningar bakåt, men vi vinner rättvist och tar tre viktiga poäng, säger tränaren Peter Hedman. 

Åsa IF ligger fyra i tabellen. 

Åsa IF straffade IF Leikin
Christian Johansson

]]>
http://norrahalland.se/asa-straffade-leikin/feed/ 0
Frustrerat KDFF tappade poäng mot jumbon http://norrahalland.se/frustrerat-kdff-tappade-poang-mot-jumbon/ http://norrahalland.se/frustrerat-kdff-tappade-poang-mot-jumbon/#respond Thu, 22 Jun 2017 20:24:57 +0000 http://norrahalland.se/?p=51865 Topplaget mot jumbon. Fem raka segrar mot tre raka förluster.
Men närmare än en stolpträff kom inte KDFF.
– Vi har ingen variation i andra halvlek. Långboll på långboll trots att det inte funkar, säger Ida Strömblad.

Frustrerat KDFF tappade poäng mot jumbon
Christian Johansson

]]>
FOTBOLL: ELITETTAN

Hovås Billdal IF – Kungsbacka DFF 0 – 0

 

I 93:e minuten kom så den stora chansen för Kungsbacka DFF. En högerhörna letade sig fram till Klara Andrup vid den bortre stolpen. Andrup var tillbaka på sin förra hemmaplan och drog till med en högervolley – hemmamålvakten Anna Tamminen fick upp en hand och bollen styrdes i stolpen. 

– Faaan! vrålade Andrup. 

 

Från matchminut ett var det gästerna som kontrollerade bollinnehavet. Bollen dansade runt mållinjen två gånger de första fem minuterna men sedan mattades chanserna för Kungsbacka DFF. Inläggen haglade in – men i stort sett varje gång var det en hemmaförsvarare som var först. 

Till den andra halvleken byttes Mimmi Asperot och Klara Andrup in. matchbilden var densamma – stort spelövertag men få klara målchanser. I samma takt som tiden rann ifrån dem så kom frustrationen. 

Mittfältaren Ida Strömblad tyckte anfallsspelet var för ensidigt med alla inlägg. 

– Vi hade fått instruktioner på det. Men jag tycker inte att det var rätt. 
Ni skapar få heta chanser? 
– Ja. Vi behöver någon som bryter mönstret annars blir vi för lättlästa. 

 

 

Stephan Engström var missnöjd med lagets inställning. 

– De var mer desperata än vad vi var. Vi saknade de sista procenten för att lyckas. Vi har ett ungt lag och vi behöver lära oss att det inte är ett självspelande piano. Det är ingen slump av varje inspel i deras straffområde nås av en Hovåsspelare. 

Ida Strömblad tyckte ni var för lättlästa. 

– Det blir lättläst men samtidigt är det svårt när de ligger med nio man i eller precis utanför straffområdet. Då är det svårt att spela en kreativ fotboll. Då handlar det mer om att få hål på dem på något sätt. 

Klara Andrup och Nellie Persson började på bänken. Hur resonerade du inför?

– Vi har spelare som ska kunna gå in och göra ett lika bra jobb. Det var inte felet i dag, utan den mentala biten att vi inte var beredda att offra ett näsben. 

 

 

Närmare än stolpskottet från Klara Andrup kom inte bortalaget. Hemmalaget sträckte armarna i luften när domarens slutsignal kom. 

– Det är sådana här matcher man måste vinna om man ska vara i toppen, säger Andrup.  

Det här laget ska ni slå?

– Ja, helt klart. Det är som en förlust. 

Kungsbacka DFF har fortfarande inte vunnit derbyt i Elitettan. 

Frustrerat KDFF tappade poäng mot jumbon
Christian Johansson

]]>
http://norrahalland.se/frustrerat-kdff-tappade-poang-mot-jumbon/feed/ 0
Gilla läget! http://norrahalland.se/gilla-laget/ http://norrahalland.se/gilla-laget/#respond Thu, 22 Jun 2017 14:22:27 +0000 http://norrahalland.se/?p=51853 Livet blir sällan som man tänkt. Men det brukar gå bra ändå.
I lördags cyklade jag Vätternrundan och fullbordade därmed resan mot en Svensk klassiker.

Gilla läget!
Louis Herrey

]]>
Livet blir sällan som man tänkt. Men det brukar gå bra ändå.
I lördags cyklade jag Vätternrundan och fullbordade därmed resan mot en Svensk klassiker. 

Jag är oerhört glad och tacksam för denna erfarenhet. Inför just Vätternrundan hade jag gjort många planer om hur både träning och lopp skulle se ut. Men allt blev inte riktigt som jag hade tänkt.
Jag hade bestämt att ägna hela våren åt cykelträning, cirka 200 mil. På grund av dåligt väder och andra faktorer blev det bara träning 2-3 veckor, cirka 50 mil. Bara att gilla läget.
På grund av tidigare erfarenheter med sömnbrist innan loppet hade jag bestämt att jag skulle försöka sova minst sex timmar. Det blev en timme. Surrande flugor, brummande AC, tryckande urinblåsa, ringande telefoner (mitt i natten) och en hjärna på högvarv är ingen bra kombination. Bara att gilla läget.

Hemma hade jag ägnat timmar åt att baka mina egna nyttiga energikakor eftersom min mage inte svarar så väl på köpta energiprodukter. Vad tror ni jag glömde att ta med till starten? Bara att gilla läget.
Jag är medlem i världens finaste cykelteam, Team Magnus. Tanken var att vi skulle hålla ihop en klunga hela vägen till mål för att hjälpa varandra och samtidigt ha roligt på vägen. Och precis så blev det… ända tills jag tappade bort klungan och fick cykla andra halvan av loppet, 15 mil, på egen hand. Bara att gilla läget.

Under året har jag ibland fantiserat om målgången på Vätternrundan, om hur jublande vänner och bekanta tar emot mig. Men det fanns ingen där. Andra cyklisterna i olika cykelteam överöste varandra med kramar och high-five. Men var fanns mitt team? Åskådare kom fram och tog bilder på sina svettiga hjältar. Och mer kramar. Jag ville också krama om någon – åtminstone jubla högt. Jag hade ju för sjutton klarat det! 
Jag ler mot närmaste person, en äldre dam, och höjer näven i luften och ropar ”Yeeesss!!!” Den stackars kvinnan blir vettskrämd. Hon rycker till och tittar upp på närmaste trädkrona och låtsas att hon inte ser mig. I mitt inre skrattar jag åt ironin. Bara att gilla läget. (Senare blev det så klart många kramar och upplyftande samtal med återförenade cykelvänner samt ett kärt möte med familjen.)
Jag hade önskat hoppa i en fontän för att fira Klassikern. Det fick bli Vättern i stället. Och när jag låg på rygg i det svala vattnet kunde jag förnimma den där stilla rösten som kommer till oss ibland. Det blev inte riktig som du tänkt dig, Louis. Men gick det inte bra ändå? Du klarade det. Du klarade det!

Gissa om jag gillade läget?

Gilla läget!
Louis Herrey

]]>
http://norrahalland.se/gilla-laget/feed/ 0