Vädret idag
Klart
1°C
Prognos december 14, 2018
dag
Mulet
2°C
 

  Får inte bidrag för tandvård

  En 67-årig kvinna nekas socialbidrag för att fixa till sina tänder. Hon har enbart grundpension och bostadstillägg, och menar att pengarna inte räcker. Enligt tandläkaren kommer vården totalt att kosta 16 000 kronor.

  Men socialförvaltningen har räknat fram att kvinnan har ett överskott över socialbidragsnormen på runt 1 500 kronor i månaden, och borde kunna betala själv. Samma sak anser förvaltningsrätten dit kvinnan överklagat. Något bistånd blir det alltså inte.

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  7 comments

  1. Tonny Svanberg
   december 7th, 2017 21:17

   Skamligt rent ut sagt.
   Skäms att vara Svensk ibland.
   Så en person som jobbat och betalat skatt i hela sitt liv kan inte få hjälp med sina tänder ?
   Medans vi har personer i Sverige som inte betalat en enda krona i skatt som får tandvård för 50 kr ?
   Några av dom är även papperslösa från andra länder.
   Sen pratas de om att man inte ska ställa folk mot folk ?
   Fy fan det är skrattretande.
   Sorgligt men sant.

   Reply

   • Kristian Alm
    december 8th, 2017 8:25

    Hej! Jag antar att du inte känner kvinnan, och därmed inte vet om hon betalat skatt eller en är svensk medborgare. Dessutom är reglerna faktiskt likadana för asylsökande och medborgare: akut tandvård betalas av samhället, annan tandvård betalas den enskilde. Sen har alla rätt att söka bidrag om man inte har pengar. I det här fallet anser domstolen att hon hade pengar.

    Reply

  2. Chris Forsne
   december 8th, 2017 7:24

   Utan att veta exakt vilka åtgärder den 67-åriga kvinnan behövde visar ärendet på en stort fel. Tandvård är för många pensionärer ofta en omöjlighet. Parallellt har vi idag ett system där såväl asylsökande som s k papperslösa, personer som inte har rätt att vistas i Sverige, kan få tandvård för 50 kronor besöket.

   Reply

   • Kristian Alm
    december 8th, 2017 8:02

    Reglerna är de samma för kvinnan som för asylsökande. Akut tandvård betalas, övrig tandvård bekostas själv. I detta fall hade kvinnan alltså enligt uträkningen pengar över. Sen kan man diskutera hur rimlig uträkningen är, och om tandvård borde vara gratis.

    Reply

  3. Chris Forsne
   december 8th, 2017 13:37

   Du har fel Kristian Alm. Akut tandvård betalas inte av samhället per automatik, däremot för människor som fått avslag på sin asylansökan.

   Reply

   • Kristian Alm
    december 8th, 2017 16:15

    Hej! Det här svaret får jag av tandvårdspolitiker i Halland:
    Asylsökande får tandvård som inte kan anstå. Dvs akut tandvård. Normalt lagning eller att man drar tanden. Man kan bara gå till Folktandvården. De får inte någon annan tandvård och den patienten som du skrev om hade beräknad kostnad på 16.000 kr vilket måste innebära större arbeten som asylsökande INTE skulle få.
    Ja de betalar 50 kr för den akuta behandlingen de kan få.
    Bara lägga till att nej ngn ekonomisk prövning görs ej.
    Asylsökande har ju normalt inte med sig stora tillgångar och sannolikt skulle sådan prövning vara omöjligt att genomföra praktiskt.
    akut tandvård är grund för bistånd (socialbidrag) och det är även så att Folktandvården får ej neka personer som inte kan betala att ge akut tandvård, det står i lagen att FT har det slutliga ansvaret .

    Så fattigpensionärer får givetvis tandvård även om de måste ansöka om det hos kommunen och om de kommer akut får det vård och så får man lösa betalningen efteråt via t.ex kommunen eller så får vi till slut skriva av fordran .

    Reply

  4. Lisa
   mars 19th, 2018 10:03

   Det svaret stämmer inte! De flesta fattigpensionärer som söker och som enligt soc har överskott, får betala själv. Antingen får de försöka lösa det via avbetalning eller låna av anhöriga.
   Tycker faktiskt synd om kvinnan som sökt bidrag till sin tandvård. Jag vet många fler som hamnat i samma situation, Socialförvaltningen räknar bara utgifter som De anser godkända, ex livförsäkring, olycksfallsförsäkring mm räknas inte med då de inte godkänner såna utgifter. Inte heller godkänner de kostnad för tv/bredband som man nu mera oftast har och får betala själv. Har du råkat låna pengar av någon under 2-3 månader innan ansökan så räknas de pengarna med som inkomst, likaså sparade pengar från månaden innan.
   Många pensionärer får avslag pga att de är just pensionärer – För gamla!? Så säger de till personer över 65 år i Stockholm.
   Jag har själv sökt hjälp och fått avslag trots att, jag är fattigpensionär. Jag har lagt ut tusentals kronor på tandvården utan att få hjälp. Mitt problem är extrem muntorrhet pga läkemedel under nästan hela mitt liv. Ibland får jag uppsöka tandvården akut pga infektioner/inflammationer men inte får jag någon hjälp för det.
   Inför tandvården i högkostnadsskyddet så fler sjukpensionärer och ålders pensionärer får hjälp med tandvård Innan tänderna ramlar ut. har man inte dålig självkänsla innan så får man när tänderna börjar ramla ut 🙁

   Märkligt att narkomaner kan få hjälp med tandvård bara för att, de Just är narkomaner. Jag vet eftersom jag har arbetat med missbrukare. Många som fått dyra implantat i både över och underkäke och sen har de mage att neka fattigpensionärer samma vård.

   Reply

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS   TYCK TILL:

   Julen närmar sig med stormsteg, är du klar med förberedelserna?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 14 december

   kl 11.30-14 Fairtrade caféi Tölö församlingshem.

    

   kl 14–16.30 Blues Jam Open Stage på Restaurang Ester. Arra: Föreningen Jazz och blues i Kungsbacka.

    

   kl 17–18.30 Idrott hela livet: Prova på judo i Lindälvshallen.

    

   kl 18 Tomtefest på Café Nyfiket i Frillesås. Bästa utklädda tomte vinner pris.

    

   Lördag 15 december

   kl 10–12.30 Kvinnofrukosti Älvsåkers församlingshem. Ingun Adolfsson visar...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!