Vädret idag
Molnigt
11°C
Prognos september 26, 2018
dag
Skurar
16°C
 

  Familjehemspappan: ”Tonåringar är tonåringar”

  Under nästan 30 år har familjehemspappan haft lika många barn placerade hos sig,

  Aleris har förbjudit honom att uttala sig i media. Men klart är att han inte delar myndigheternas bild av det inträffade.

  – Tonåringar är tonåringar, thats it, säger han.

   

   

  del2

  DEL 2 – Läs som PDF

   

  Mellan 2 900 kronor till 3 100 kronor tar Aleris betalt per dygn och barn för en plats hos den 70-årige mannen i Kungsbacka.

   

  I många år fungerade han som ett kommunalt familjehem och flera socialförvaltningar i Göteborg har under lång tid placerat barn hos honom.

   

  2012 blev det ett så kallat konsulentstött familjehem hos Aleris.

   

  Norra Halland har hittat handlingar så långt tillbaka som år 2009 som vittnar om stökiga förhållanden i hemmet och tvister. Det har flera gånger klagats på städningen och oreda i hemmet men så väl socialsekreterare som Aleris menar att mannens goda kontakt med de placerade barnen väger tyngre.

   

  2014 hade mannen en tjänsteinkomst på lite mer än en miljon kronor. Året dessförinnan var summan 702 600.

   

  Barnen verkar trivas utifrån utredningarna. Men kontrollen verkar minst sagt ha brustit.

  Norra Halland har lyckats spåra åtminstone fem unga som under sin placering hos honom begått brott, blivit utsatta för brott eller använt droger.

   

  Familjehemspappan tycker att anklagelserna är ”en löjlig sak”.

   

  Vad har du för bild av det som inträffat?

   

  – Jag har ingen bild själv för jag vet inte någonting. Det ska bli nån uppföljning, men jag vet inget mer om det, säger han.

   

  Polisen har slagit larm om missförhållanden i ditt hem, hur ser du på det?

   

  – Har dom, jaha? Jag har ingen kommentar. Det här har blivit en totalt löjlig sak. Men det är bättre att du pratar med Nils Åström (Aleris regionchef).

   

  Men du känner ju barnen och tar hand om dem?

   

  – Jag har inga kommentarer på det för det har inte hänt något i det här huset.

   

  Men det finns ju anmälningar om misshandel mellan barnen i ditt hem.

   

  – Det vet jag ingenting om. Eller jag vet om anmälan. Men utredningen är inte klar. Jag kan inte säga något.

   

  Upplever du själv att du har bra kontroll på vad som pågår i ditt hem?

   

  – Ja, det har jag. Men jag måste hänvisa till Nils Åström för han har sagt ganska så strängt att jag inte får yttra mig. Vi får väl vänta på utredningen. Det här är en tonårsgrej, allt med bomber och sånt är nonsens, säger pappan.

   

  Han hänvisar till en artikel från i fjol om att bomben var en 19-årings kemikalier, alltså inte särskilt allvarligt.

   

  – Jag betraktar det här som nåt Kalle Anka. Jag har ett ganska stort förakt för myndigheter tyvärr. Det är min inställning till det hela.

   

  Tror du att Mattias* vill prata med oss om anklagelserna?

   

  – Det vill han inte. Absolut inte. Du får inte dra in barnen i detta, det blir alldeles för komplicerat. Det finns så mycket sekretess, och så är det mycket lögner och påståenden. Vi väntar på utredningen. Du ställer frågor jag inte kan besvara och inte får besvara för Aleris. Det är Aleris som har huvudansvaret.

   

   

   

  familjehemliten

  DEL 1 - Läs som PDF

   

   

   

  Aleris avvisar den hårda kritiken

  "Det är ett mycket bra familjehem" 

   

  – Det är ett jättemisslyckande. Det är fruktansvärt, jag kan inte försvara det, säger socialchefen Lena Bjugård Bränfeldt om händelserna i familjehemmet i Kungsbacka.

  Men trots skarp kritik från polisen och två socialförvaltningar anser Aleris att det är ”ett mycket bra familjehem” och låter en pojke bo kvar.

   

  I fredags kunde Norra Halland avslöja att ett familjehem i Kungsbacka i storkoncernen Aleris regi misslyckats med att skydda barn som placerats där.

  Redan 2010 larmade polisen om missförhållanden. I september i fjol gjorde polisen ett tillslag i jakt på vapen, efter att två av pojkarna som placerats där, berättat att de blev misshandlade och skjutna på av en äldre pojke i samma hem.

  Poliserna möttes av smuts och stök, ”det såg ut som en kvart”, vanvårdade djur och i källaren fann polisen det man upplevde som en bombverkstad.

  Nationella bombgruppen fick tillkallas två gånger, och komponenterna till hemmabygget desarmerades.

  Den äldre pojken är nu misstänkt för en rad grova brott, bland annat misshandel och brott mot lagen om explosiva varor.

  De två yngre pojkarna plockades omedelbart därifrån av sina hemkommuner, efter polisens larm.

  Där är de ansvariga mycket kritiska till hemmet.

   

  – Jag skulle aldrig placera ett barn där igen, säger Anna Wahlström, funktionschef för Individ och familjeomsorgen i Tranemo, som ansvarar för ett av barnen.

  Socialchefen Lena Bjugård Bränfeldt i Skara går längre än så:

  – Placeringen är ett jättemisslyckande. En pojke som blivit misshandlad hemma sätts i ett hem där han blir misshandlad igen.

   

  Norra Halland har fått tillgång till den rapport som Skara socialförvaltning gjorde i höstas. Där slår man fast:

  Familjehemmet är mycket smutsigt

  Familjehemmet har inte förmått skydda två av de placerade pojkarna mot den tredje.

  Familjehemmet har inte haft tillräcklig kontroll eftersom det funnits vapen och sprängmedel i hemmet.

  Aleris familjehemskonsulent har inte tagit socialtjänstens oro på allvar.

  Skara har inte gjort någon egen utredning och är därmed utlämnade till Aleris bedömning av familjehemmet.

   

  Lena Bjugård Bränfelt är självkritisk.

  – Vi har inte följt våra riktlinjer. Jag kan inte försvara det.

   

  I Växjö resonerar man helt annorlunda. Den äldre pojken som misstänks för brotten placerades av Växjö i hemmet redan 2013. Trots alla händelser låter de honom bo kvar.

  – Jag kan inte svara på hur andra kommuner bedömer. Det som passar för ett barn passar inte för ett annat, säger Lena Blomquist, biträdande avdelningschef på barn och familj i Växjö.

   

  Finns det något barn som är lämpligt i ett smutsigt hem med misshandel och sprängämnen?

  – När du ställer frågan så blir den helt omöjlig att svara på. Du har din bild färdig. Någon polisutredning har jag inte och kan inte svara dig utifrån det.

   

  Inte heller den högst ansvariga politikern i Växjö vill svara.

  – Varje barn är unikt och vi gör en samlad bedömning utifrån ålder och omständigheter, men jag kan inte kommentera det enskilda fallet, säger Irene Bladh, moderat ordförande i individutskottet.

   

  Men du är medveten om vad som hände i höstas?

  – Jag har fått höra saker, men det kan jag inte delge dig.

   

  Juridiskt sett är det alltid socialnämnden i varje kommun som har ansvar för utredning och placering i ett familjehem. Enligt lagen gäller inte utredningen som ett vinstdrivande företag, likt Aleris, själva gör. Men trots lagkravet kan det vara frestande för stressade socialtjänstemän att nöja sig med den.

   

  Hemmet i Kungsbacka förmedlas och stöds av Aleris Nåjden (som dotterbolaget heter) som själva utrett hemmet.  Varje vecka får hemmet besök av en konsulent som stöttar familjeföräldern. Dessutom finns konsulenten ständigt till hands på telefon för rådgivning.

   

  Det är alltså en rimligt antagande att familjehemskonsulenten i Kungsbacka borde kunna ge en bra bild av vad som skett och varför ingen ingrep innan polisen slog till. Men konsulenten vill inte svara:

   

  – Om du har frågor kring vårt jobb får jag hänvisa till min chef Isabel eller pressekreteraren, det är så vi jobbar i Aleris.

   

  Isabel Andersson är chef för stöd åt unga på Aleris. Trots att socialförvaltningarna fått informationen, och trots sin ständigt närvarande konsulent, säger hon sig inte vara informerad om brottsmisstankarna, bara att det varit ett polistillslag.

  – Då vet du mer än jag vet, det känner jag absolut inte till. Det får du prata med polisen om, säger hon.

   

  Men för Norra Halland har polisen berättat att de samma dag som tillslaget gjordes ringde till Aleris konsulent och ifrågasatte hemmets skick och brist på kontroll, och informerade om de allvarliga händelserna.

   

  Har ni utrett händelsen?

  – Det hem du pratar om har funnits i 30 år, de flesta åren i kommunal regi, vi har fått det rekommenderat, det är ett väldigt erfaret familjehem, vi jobbar tätt och följer dem som bor där. När det händer något agerar vi direkt och följer det tätt, säger Isabel Andersson.

   

  På vilket sätt följer ni det?

  – Det är på utredningsnivå, vi pratar om saker som inte är utredda än. Men jag hör vad du säger, om det är så är det förstås jätteallvarligt.

   

  Det fanns även fågelbajs på väggarna och länsstyrelsen fann vanvårdade djur?

  – Länsstyrelsen gör sina bedömningar, vi gör våra. Vi gör åtgärder när det händer saker. Vi har haft täta besök redan innan och haft vår bedömning att detta är ett mycket bra familjehem. Jag skulle tycka det är synd om det här blir svartvitt.

  – Men visst, det här var ett misslyck…det var ingen bra kombination, som du beskriver. Förstås.

   

  Både polisen och Skara socialsekreteraren har reagerat på hur smutsigt där är. Enligt Skara svarade ni att det är viktigare att pappan är bra?

  – Under de här åren har det inte hela tiden varit sådana frågetecken som du beskriver nu. Det har varit en svaghet men det har också rättats till.

   

  Har ni gjort en Lex Sarah-anmälan?

  – Vi ska alltid göra en bedömning av vad som ska till. Vi gör en avvikelserapport, och sen en utredning av vår socialt ansvariga som inte jobbar inom unga om det ska gå vidare till Lex Sarah-anmälningar.

   

  En koll med IVO, inspektionen för vård och Omsorg, visar dock att någon Lex Sarah-anmälning inte gjorts. Det får Skaras socialchef att reagera starkt:

  – Det var riktigt illa. Jag kommer att följa upp det, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

  Josefine Julén Kristian Alm
  josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64 kristian.alm@norrahalland.se 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Kylan är här, väljer du vinterdäck eller dubbdäck?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 25 september

   kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

   kl 10 Sagostund i Åsa bibliotek för barn från 3 år.

   kl 10.30 Välkommen till Träffpunkt Gällinge för att njuta av riktigt ”kokekaffe”. Medtag en gammal kaffekopp och berätta din historia kring den. 

   kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan, Birgitta Graneld. 

   kl 12 Trio till lunch i Släps kyrka. Sonia...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!