Vädret idag
Delvis molnigt med skurar
9°C
Prognos april 25, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

Ett steg före

-    Kungsbacka direkt, hur kan jag hjälpa dig?

-    Hej! Jag heter Richard och har en fråga om bygglov.

-    Ja?

-    Ponera att jag byggt en bunker. 

     Borde jag sökt bygglov för den?

-    eh va?

-    En bunker.

Jag har tagit upp ett nygammalt intresse. Jag har bestämt mig för att på allvar bli en prepper – en expert på överlevnad. Detta är ett intresse jag hade fram till för en si så där ett decennium sedan och som kulminerade i en svartbyggd bunker. Jag tvingades tyvärr ge upp intresset för garanterad överlevnad på grund av olika omständigheter. Nu stundar dock nya tider. Anledningen till mitt nyvunna intresse är främst två. Dels läste jag i Norra Halland förra veckan att kommunen numera skriver av svartbyggen som är äldre än tio år. (Jag behöver inte ens be om ursäkt vad det verkar). Detta gör att min bunker nog är okej vid det här laget. Det mina grannar tror är en altan döljer i själva verket ett intrikat underjordiskt system av vägar och rum, redo att användas, inte om, utan när katastrofen kommer.

Min andra anledning till att ta upp intresset för extrem överlevnad är småbarnslivet. Richard för tio år sedan hade antagligen kunnat se det lustiga i att en tjackad kamphundsägare tog en middagslur på en lekplats. Han hade, utifrån ett skämtperspektiv, uppskattat att ledaren för den fria världens försvarare numera är en fasciststyrd självcentrerad ompalompier utan verklighetskontakt. Numera ser jag först och främst mina närmastes säkerhet innan jag ser skämtet. När vi rör oss på stan (och med stan menar jag en meter från vår tomtgräns) blir jag en hök. Inget undgår min blick. Trots ett välutbyggt larmsystem går jag regelbunden brandvakt varje natt samt loggar alla individer som passerar husknuten i en svart liten bok märkt MISSTÄNKT. Jag vill helt enkelt inte lämna något åt slumpen.

Så, med förevändningen att det är ett konstprojekt, håller jag nu på att borra en egen brunn i krypgrunden på min radhuslänga. Jag håller får och höns i ett litet utrymme på vinden och jag håller på att lära mig jaga med kniv och pilbåge. Ni skrattar, men föreställ er svårigheten att skära halsen av en vildsvinssugga som slåss för att skydda sina kultingar. Tänk er sen att göra detta samtidigt som vetskapen att polarisarna smälter och obönhörligen vill dränka din sex månaders dotter. Att bli en överlevare är ingen dans på rosor. Tro mig.

Att driva en mindre lantgård på vinden kan tyckas överdrivet men prepperlivsstilen är ett sluttande plan. Jag började liksom de flesta andra med att införskaffa stormkök, extra vatten och konserver i förrådet samt en påse värmeljus med tillhörande tändstickor (naturligtvis vaxade för vattentålighet). Sen bar det utför. Via ett restlager bestående av ett ton Bullens pilsnerkorv och 200 kilo frystorkad ärtsoppa från mellankrigstiden har jag nu beställt ett fullt utrustat vindkraftverk i fickformat från Taiwan. Jag försöker ligga ett steg före men idag tycks man inte kunna lita på någon

Richard Forsberg
Richard Forsberg: Född och uppvuxen i Kungsbacka, utbildad och arbetad annorstädes. Grundare av Den kulturella byrån, driver Produktionsbolaget Ebbgård. Regisserar och producerar kultur, mestadels teater. Vanligtvis välklädd samt okej att ha i möblerade rum. Skojar en del. Heter HerrForsberg på Twitter och Instagram

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Parkeringstiden sänks från två timmar till en i innerstaden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se