Vädret idag
Soligt
23°C
Prognos maj 24, 2018
dag
Soligt
25°C
 

Ett nytt hus för röda skyddslingar

KRÖNIKA. Där jag växte upp fanns en stor och lummig trädgård. Gräsmattan lämpade sig väl för både badminton och välbefolkade trädgårdsfester. Det fanns gott om rabatter med vackra rosor, luktärter som ringlade sig längs husväggar och vinbärsbuskar av olika slag.

Det var också otroligt många timmar som lades ned på gräsklippning, rensning av alla rabatter samt syltning och saftning.

Om någon hade sagt till mig då att jag med tiden skulle bli en entusiastisk amatörodlare hade jag verkligen slagit bakut. Inte en chans. För mycket jobb med det.

 

Men efter många år i en storstad blev det till slut ett hus på ”landet” med en miniträdgård. Odlingsintresset var från början lika med noll men under årens lopp har jag ändå fått ett gryende trädgårdsintresse. Kanske är det alla inspirerande möten med duktiga odlare eller helt enkelt tidsandan, det är roligt att odla! Jag kan nästan inte vänta tills det är dags att börja plantera.

Rabatter har jag fortfarande svårt för, däremot är krukorna på altanen många. Och efter att i flera år haft ett pyttelitet ”växthus” (dessutom halverat efter en storm) har jag tillbringat vintern med att plöja sidor med ”riktiga” växthus.

 

Mina odlingarna blev riktigt bra förra året. Tomatskörden blev både riklig och god. Pepparfrukterna fortsatte frodas in i december och även om det bara blev två paprikor var de vackra att se på. Potatislandet skötte sig exemplariskt (tack pappa) och även om vindruvorna verkar ha frusit ihjäl kan det nog bli både blåbär och hallon i år igen. Ändå är det tomaterna som jag ömmar för mest.

 

Och fler än jag verkar ha odling som hobby. Antingen det handlar om stadsodling, livsstilsbyte eller drömmen om ett torp på landet med självhushållning av egna grönsaker. Allt fler verkar finna avkoppling i detta. Efter en rejäl överdos av ett prisat tv-program, som handlar om ett par med en självförsörjande gård i Skåne, gick jag igång ordentligt förra året och började ta fröer och driva upp egna tomater. Det var verkligen ren lycka att se de små liven spira!

I år blir det ingen sönderblåst boning för mina små skyddslingar. De ska få ett alldeles nytt litet växthus.

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Badar du helst i hav, sjö eller pool?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 22 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

Kl 12 Flöjt/Orgel till lunch med Maria Blåberg & Lasse Nordung i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

kl 13–16 Öppen förskola i Onsala församlingshem. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på...

Läs Mer