Vädret idag
Klart
8°C
Prognos april 21, 2018
dag
Mestadels soligt
12°C
 

En ursäkt från en kissnödig vit man

Det är en stjärnklar januarinatt mellan söndag och måndag strax efter tolvslaget. Jag har just avslutat ett jobbpass och ska nu påbörja promenaden hem, en sträcka som tar ungefär 20 minuter om en går i rask takt. Vanligtvis brukar jag älska att vandra genom en tom stad så här dags på dygnet. Den där härliga känslan av att vara helt ensam, nästan som att en är kung över en spökstad. Men just den här kvällen finns det ett litet krux. Jag är nämligen rejält kissnödig. Det blev lite stressigt den sista halvtimman på jobbet och jag glömde helt enkelt av att gå på toaletten innan jag gick. Men det tar som sagt inte så lång tid att komma hem och jag börjar traska.

Efter ungefär halva sträckan så upptäcker jag att jag inte längre är ensam på min nattvandring. Vad som ser ut att vara en ung kvinna dyker upp en sisådär femton meter framför mig. Troligtvis har hon gått samma väg som jag men inte haft lika bråttom och därför är jag nu på väg att gå ikapp henne, Kissnödig är jag och hem vill jag så jag ökar farten för att gå ikapp och förbi henne men då börjar även hon gå snabbare. Konstigt, tänker jag. Jag höjer tempot ännu mer så att jag nästan halvspringer, återigen för att kunna ta mig förbi henne. Men även denna gång matchar hon mitt tempo. Avståndet fortsätter vara några meter. Okej, springa orkar jag faktiskt inte och nu går jag så snabbt som jag kan. Hon får väl gå framför mig då om hon tvunget vill.

Men när vi kommer till Badhusparken så viker hon plötsligt av från gången, går rätt över gräsmattan och ställer sig borta vid parkeringen. Där står hon alldeles stilla och följer mig med blicken när jag fortsätter genom parken. Vilket konstigt beteende, tänker jag, men snart är mitt fokus återigen på min alltmer trängda blåsa och jag skyndar den sista biten hem, uppför trapporna och raka vägen in på toaletten.

Det tog inte särskilt lång tid för mig att inse det jag borde ha fattat från början, att hennes beteende den natten var allt annat än konstigt. Det är väl snarare jag som borde ha en fet jäkla utskällning för mitt agerande. För där gick jag, hur självsäker och trygg som helst. Kungsbackanatten är inget annat än en positiv upplevelse för mig men jag borde förstås ha tänkt på att den känslan inte är samma för alla. Jag kan naturligtvis inte veta säkert men det är väl inte helt osannolikt att hon faktiskt var rädd för mig. Jag dök upp från ingenstans och bakifrån dessutom. Jag närmade mig henne i rask takt, jag till och med ökade mitt tempo för att komma ikapp. Att hon till slut vek av bara för att komma bort från situationen är ju ingenting annat än fullt logiskt. 

Så förlåt, vem du än var. Jag borde ha vetat bättre. Men jag var man, jag var vit, jag var trygg, jag var kissnödig. Och just där och då den största idioten på planeten.

Andreas Scheffel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se