Vädret idag
Mestadels soligt
19°C
Prognos augusti 20, 2018
dag
Moln ibland
21°C
 

Efter premiärföredraget – nu går feministiska kampen vidare

Deras text om sexism publicerades och fick spinn i sociala medier. På kvinnodagen fick Filippa Andersson och Emma Gustavsson från Kungsbacka chansen att hålla sitt första feministiska föredrag.

 

Det är lite farligt att säga att vi bor i världens mest jämställda land, för då låter det som att vi redan är i mål.

Filippa Anderssons och Emma Gustavssons kamp mot sexism och kvinnoförtryck tog fart i januari. Då hade de haft en insändare i Kungsbackaposten, och diskussioner och reaktioner i sociala medier följde. Uppmärksamheten ledde till att arrangörerna av kvinnodagsfirandet på Varlaskolan hörde av sig och föreslog att duon skulle föreläsa på kvinnodagen. I går kväll var det dags – de tog bland annat upp kvinnors rättigheter och plats i dagens samhälle, om hur synen på kvinnor som utsätts för sexualbrott inte handlar om “tjejproblem” utan är en del av ett större samhällsproblem. Det var alltså deras allra första föredrag på temat.

– Vi tänkte att ju fler vi kan nå ut till, prata med och informera, desto bättre. Sedan kanske det är så att de allra flesta som väljer att gå på ett event på kvinnodagen tycker ungefär som oss, men vi tyckte ändå att det var en bra grej att göra, säger Filippa Andersson.

 

Båda vill ifrågasätta och vända och vrida på påståenden som med jämna mellanrum dyker upp i jämställdhetsdebatten. Att Sverige är världens mest jämställda land och att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i som kvinna är två sådana exempel:

– Vi vill ifrågasätta vilken kvinna man menar när man säger så. Påståendena stämmer kanske in på den stereotypiskt svenska kvinnan, men inte för alla. Det är lite farligt att säga att vi bor i världens mest jämställda land, för då låter det som att vi redan är i mål. Ser man på exempelvis statistik för sexualbrott och på löneskillnader mellan män och kvinnor är det en bra bit kvar.

 

Filippa Andersson, 21, och Emma Gustavsson, 20, har fått blodad tand att fortsätta sitt engagemang. Nästa steg är fler feministiska texter och fler diskussioner. Foto: Nils Jönsson

 

Efter premiärföredraget fortsätter kampen och engagemanget, de kommer att fortsätta skriva texter, debattera  jämställdhetsfrågor och funderar på att gå med i någon förening eller organisation.

– Jag är inte rädd för att ta debatten, jag vill engagera mig ännu mer, säger Emma Gustavsson.

– Det är ju rätt nyligen som vi båda har börjat engagera oss och vi har inte gjort något sådant här innan, vi har egentligen bara skrivit en artikel och diskuterat feministiska frågor med varandra, så det kändes coolt att vi fick chansen att prata på kvinnodagen, säger Filippa Andersson.

 

Följ Norra Halland på Instagram!

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Var tredje hyresgäst vill enligt Hem o hyra förbjuda rökning på balkongen - håller du med?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 17 augusti

Kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

Lördag 18 augusti

Kl 11–16 Vässingsö-dagen i Onsala. Fest för alla åldrar. Historisk vandring, gårdsloppisar, försäljning av lokala produkter och café.
 
Kl 12–15...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!