Vädret idag
Delvis soligt
11°C
Prognos oktober 22, 2018
dag
Moln ibland
12°C
 

  Efter drogmätningarna – krögare kan få mer utbildning

  Mätningarna som visar att kokain verkar vara en populär helgdrog i Kungsbacka får kommunen att agera. Att ge krögare ännu mer utbildning kring narkotika kan bli en åtgärd.

   

  Läs också: Kokain i Kungsbacka – avloppsvattnet avslöjar användandet

   

  Mätningar av avloppsvattnet visade att Kungsbacka stack ut som den kommun i Halland där det användes mest kokain, rapporterade Norra Halland i veckan.

  Nu ska resultatet utvärderas av bland andra kommunen och polisen för att komma fram till åtgärder.

  – Resultatet ska presenteras i lokala brottsförebyggande rådet. Rådet kommer sedan att fatta beslut om några speciella insatser ska göras, säger Anne Ekstedt, utvecklare av kommunens drogförebyggande arbete.

  – En idé är att till exempel utbilda krögare ännu mer, de har redan en viss utbildningsdel kring narkotika, men ett alternativ är att lägga ännu mer fokus på det, säger hon.

   

  Det är länsstyrelsen i samarbete med kommunerna i Halland som har börjat leta spår av narkotika i avloppsvattnet för att få en bild av hur mycket cannabis, amfetamin, kokain och MDMA (huvudkomponenten i ecstasy) som används. Resultaten av de första mätningarna, som gjordes under en vardag och en helgdag i fjol, presenterades i veckan.

  Provtagningarna gjordes under en tisdag i september och en lönehelg i november. Under lönehelgen syntes en rejäl ökning av kokain och MDMA. Vad gäller kokain sticker alltså Kungsbacka ut – i kommunen uppmättes knappt 3,5 doser kokain per tusen invånare under den aktuella helgen. Mer än i någon annan kommun i länet.

   

  Att kokain är en drog som verkar användas framförallt på helgen, gör det att ni misstänker att det är i krogmiljö som drogen tas?

  – Vi vet inte säkert, men det vi kan ana är att det är en partydrog. Sedan om det används mest på krogen eller i hemmiljö är svårt att säga, säger Anne Ekstedt.

  Är det någon skillnad på hur det förebyggande arbetet mot kokain bedrivs jämfört med andra droger?

  – Nej, jobbar man förebyggande så är det förebyggande mot alla droger, arbetssättet skiljer sig inte speciellt mycket beroende på drog. Jag tror inte att det kommer att bli någon särskild insats mot just kokain.

   

  Att leta efter narkotikarester i avloppsvattnet kostar runt en tusenlapp per reningsverk och provtillfälle (ett dygn). Inget beslut är ännu taget om tester av avloppsvatten är en metod som ska användas fler gånger, men inom kort ska kommuncheferna gemensamt bestämma sig för om det blir en fortsättning.

  – Från vår sida hoppas vi på en fortsättning. Ju fler sådana här tester man gör, desto tydligare blir bilden av användandet, Anne Ekstedt.

   

  Även från länsstyrelsens sida vill man ha fler mätningar:

  ”Underlaget ger oss värden som vi kan följa över tid om prover tas fler gånger. Förhoppningen är att överenskommelser i Halland skall skrivas för att säkerställa det långsiktiga och kunskapsbaserade arbetet i länet”, skriver Linda Wennerholm, länssamordnare för det förebyggande arbetet mot narkotika, i en summering.

   

  Foto: Pixabay

  Nils Jönsson
  Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 19 oktober

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

   kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

   kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!