Vädret idag
Klart
3°C
Prognos januari 18, 2019
dag
Mestadels soligt
3°C
 

Dyster drogstatistik för unga

De senaste tre åren har polisen tagit 47 stycken ungdomar med narkotika på sig. Norra Halland har följt upp hur det gick för dem. Siffrorna är dystra. 

I en ny serie granskar vi drogsituationen bland unga.

 

Tre ungdomar i Frillesås förs till sjukhus med kramper efter en överdos.

Två månader senare grips en 17-åring på Kungsmässan med ”glansiga ögon, stora pupiller och nervöst beteende”.

I Varla kallas ambulans och polis till Håkansgårdsgatan sedan två tonårskillar tappat kontrollen när de tagit LSD.

Det är några av de händelser som Norra Halland kartlagt när vi gick igenom domar mot unga missbrukare under ett år.

 

Men låt oss börja i en annan ända. För att få en indikation på vad polisens ingripande får för effekt, har Norra Halland gjort en genomgång av dem som straffades i Kungsbacka för innehav av narkotika åren 2014-16.

Det handlar om 47 ungdomar upp till 21 år. Den yngsta var en 15 årig tjej. Två går inte att kontrollera – de var utländska medborgare och har inte personnummer. Återstår 45.

Majoriteten av beslagen handlade om cannabis, men även amfetamin, benzodiazepin och kokain förekommer (se faktaruta om droger)

Givetvis är det ett ganska grovt mått. Risken att åka fast skiftar kraftigt beroende på polisens resurser.

Men trots det visar statistiken att det är en förödande stor andel som åker fast upprepade gånger.

14 ungdomar hade redan tidigare domar för narkotikabrott. Flera av dem kom från usla hemförhållanden, någon hade missbrukat sedan 12 års ålder och placerats i familjehem utan att man lyckats vända trenden. Alla i den här gruppen fortsätter att fastna i polisens kontroller de närmaste två åren.

13 ungdomar återkommer flera gånger i polisregistret efter sin första dom 2014. Flera av dem har varit föremål för socialens intresse tidigare utan att synas i straffregistret eftersom de varit under 15 år och inte straffmyndiga.

10 ungdomar dyker upp en gång till under de kommande två åren.

8 unga hittar vi i domstolsregistret bara denna enda gång. Kanske är det så att de verkligen lyckats stoppa missbruket. Kanske är det så att de bara inte åkt fast – en inte otrolig tolkning med tanke på polisens minskade spaning.

Men sammantaget är det alltså minst 37 av 45, 82 procent, som fortsätter att använda droger.

Vi har alltså gjort stickprov till: vi kollade alla riktigt unga från 2015 som åkt fast med droger i kroppen, alltså ”ringa narkotikabrott eget bruk”. 

Tolv ungdomar som var 17 år och yngre åkte dömdes det året i Kungsbacka.

Av dem var det två som bara hade denna enda notering i straffregistret. Ytterligare två har en notering till. Men de andra åtta dyker upp gång på gång, och flera av har även dömts för grov brottslighet.

De ger exakt samma återfallsprocent som för de som dömdes för innehav.

Nu ska en sak sägas: Statistik om ungas drogbruk är svårt. Polisen redovisar tillslag mot misstänkta unga – men samtidigt skrivs många fall av därför att misstanken inte stämde, eller att det fanns mediciner som förklarar tecken på påverkan. Är de yngre än 15 syns de i statistiken för misstänkta – men inte i brottsregistret, eftersom de inte är straffmyndiga.

Hur siffrorna skulle varit om polisen haft mer resurser är svårt att säga. Kanske hade man då kunnat upptäcka de unga i ett tidigare skede och stoppa utvecklingen. Men är bara spekulationer. Så här kommenterar Kungsbackas lokalpolisområdeschef Anders Wiss resultat av Norra Hallands granskning:

– Troligen har de varit länge i missbruket utan att bli upptäckta, vilket skapat ett sug efter drogen som är övermäktigt flertalet. Som regel har de bytt bekantskapskrets till likasinnade och där skapat en samhörighetskänsla som är svår att ta sig ur.

– Ofta har personerna hamnat i en ”lånefälla” där de mer eller mindre tvingas till langning för att finansiera sitt eget missbruk och troligen också då har skulder att betala.

– Ett straff är ju inte vägen ut ur ett missbruk. Det krävs både stöttning och vård under en längre period.

 

Läs mer i tisdagens Norra Halland!

 

På fredag fortsätter serien: då berättar en mamma om chocken när hennes 15-åriga dotter åkte fast.

Josefine Julén Kristian Alm
josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64 kristian.alm@norrahalland.se 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

2 comments

 1. Jacob Leuchovius
  juni 15th, 2017 14:24

  Även om varje narkotikafall är en tragedi undrar jag om 47 ungdomar på tre år verkligen kan kallas ”dystert” i en kommun med 80,000 invånare.

  Titeln ”dyster drogstatistik för unga” är missvisande. Artikeln handlar om situationen för ett fåtal narkotikadömda unga, inte om unga generellt.

  Reply

  • Kristian Alm
   juni 15th, 2017 16:58

   Hej! Givetvis kan man se saken från olika håll. Vårt val av ordet dyster hade inte så mycket med antalet att göra, utan att de fortsatte att åka fast gång på gång, och att deras bakgrund ofta är trasig och svår att hantera. Hoppas du fortsätter att följa vår serie och ha synpunkter!

   Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!