Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos november 22, 2017
dag
Regn
9°C
 

  Dyra hyror för utsatta

  Hur många hundralappar ska utsatta människor LSS-boende ha kvar när hyran är betald? Den frågan är aktuell sedan kommunen steg för steg slopar hyressubventioner i Söderstaden.

   

  Nämnden för funktionsstöd är skyldig att se till att det finns anpassade lägenheter för dem med särskilda behov. Därför försöker man få in både gruppboende och lägenheter när nya projekt planeras. När Söderstaden byggdes var meningen att det skulle bli ett gruppboende, men det förvandlades till en förskola.

  I stället fick kommunen hyra sju små lägenheter. Men de var lite större och dyrare än normalt. Därför har kommunen subventionerat hyran i flera år.

  Men när nya hus byggs i stan har kostnaderna rakat i höjden och hyrorna där blir därefter. Till exempel är det så på Onyxvägen i Kolla Parkstad. Så frågan är varför de som bor i Söderstaden ska subventioneras när andra får betala mer?

  Så resonerade förvaltningen och börjar nu från mars stegvis höja hyran. Varje steg innebär 850 kronor i månaden. Den kraftiga höjningen har fått anhöriga att reagera.

  – Redan tidigare är det lite kvar när hyran och annat är betalt, säger en pappa.

  Och Bo Rundberg, utvecklingsledare på Funktionsstöd, håller med om att det kan vara tufft.

  – Det är bekymmersamt och vi måste hantera det på något sätt. Hyrorna stiger hela tiden. På det särskilt anpassade gruppboendet i Gällinge vi just byggt skulle hyran bli väldigt hög om vi inte subventionerar.

  Det är ju inte heller någon större mening att slopa subventioner och i stället tvingas ge försörjningsstöd (socialbidrag) för att de boende ska klara sig. Det blir bara en rundgång. Socialbidrag är dessutom tänkt att vara tillfälligt, inte för de som ska bo i sin bostad hela livet.

  Politikerna i nämnden för Funktionsstöd är eniga om att det behövs en lösning.

  – Antingen ett särskilt kommunalt bostadsbidrag, eller ett hyrestak är de förslag vi tittat på. Men vi får inget besked från kommunstyrelsen. Skulle vi lösa det inom egen budget ökar bara underskotten ännu mer, säger Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden.

  Det krävs en lösning ganska snabbt. Under året öppnas flera nya gruppboenden med höga hyror.

  – Utan en lösning kan ju ingen flytta in där!

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   ANNONS

   TYCK TILL:

   EU-toppmötet stökar till det. Borde Göteborgsregionen tacka nej till stora evenemang?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERMer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 17 november

   kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren.

   kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 11.30–14 Fairtrade kafé i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Kom och prova olika idrotter i Aranäshallen A.

   kl 19 Musikalen Luther i Släps kyrka. Framförs av Släps musikalensemble, Kungsbacka kammarkör och musiker. Manus och musik av...

   Läs Mer