Vädret idag
Mestadels molnigt
16°C
Prognos juni 23, 2018
dag
Moln ibland
18°C
 

Duvorna har följt Benny genom livet

Tävlingssäsongen är i full gång. För Benny Lyckevall gäller det att brevduvorna är i toppform. Duvslaget ligger bara femtio meter från huset i Lunna.

– Det är bra att ha nära till duvorna, för de ska skötas om två gånger om dagen och få vatten och mat. Och helst på samma tid, tävlingsduvor är vanedjur, säger han.

 

Brevduvorna har följt Benny genom livet. Han växte upp i Ruddalen i Göteborg, och det var också där han började intressera sig för dem.

– Det var ett gäng gubbar som håll på och de var så goa och såg till så även vi grabbar fick vara med. De byggde små duvslag åt oss. Jag började redan som 12-13-åring. En av mina vänner började också och vi är båda fortfarande engagerade.

 

Duvorna är förstås inte vilka som helst, det är en särskild ras och avelsarbetet är viktigt. Benny är själv ett femtiotal ungar födda i februari, och ett 20-tal han avlar på.

Årets ungar håller som bäst på att vänja sig vid omgivningarna.

– Det är otroligt fascinerande att följa deras utveckling. När de är knappt en vecka går de ut och spatserar runt, ungefär fem veckor senare småflyger de och därefter blir cirklarna allt större och rätt vad det är sätter hela flocken av mot Kungsbacka och kommer åter från Lerkilshållet.

 

Brevduvesporten är inte så stor i Sverige.

– Totalt är vi kanske 500 bara, varav cirka 100 i Västsverige. Mestadels pensionärer, tyvärr är inte tillväxten så god. Men vi har väldigt roligt! Det finns sex klubbar i Göteborgsområdet, alla med i Västsvenska brevduveförbundet.

 

Tävlingarna går förstås ut på att duvorna fort ska hitta hem. Snabbast duva vinner, man mäter i meter per minut. Fåglarna är försedda dels med en plastring med id-nummer som de får sju dagar gamla, dels en ring med ett elektroniskt chip inför varje tävling med inbyggd GPS så man kan följa dem. Den elektroniska ringen läses av i en speciell ”mottagningsenhet” som noterar när duvan har landat hemma.

 

– I tävlingen i Skövde kom jag på första, andra och tredje plats. Den snabbaste duvan flög hem på tre timmar, tolv minuter och nio sekunder. Totalt var det 33 duvor med. När man släpper dem flyger de upp i en flock, gemensamt hemåt. Men sedan är det ofta någon klick som drar, och det är i den man vill att ens duva ska vara, säger Benny.

Tävlingarna är oftast på lördagar och på fredagen innan börjar förberedelserna. På kvällen körs duvorna i plomberade burar till utsläppsplatsen av en speciell transportör.

Sedan släpper man dem på morgonen efter kontakt med SMHI. Det får inte var för varmt, inte regna ihållande och framförallt inte åska.

 

– Det hände förr att vi släppte dem från Luleå, då flögs duvorna upp och sedan tog brandkåren i Luleå hand om dem. De hämtade dem till brandstationen, gav dem mat och vatten och släppte ut dem vid femtiden på morgon. Samma kväll var duvorna oftast hemma här igen, efter en flygtur på 105 mil. Då var det spännande att gå här och spana efter en prick långt i fjärran som närmade sig.

 

Varje år åker Benny och hans kompisar till en stor brevduvemässa i Kassel i Tyskland, stor som tre ishallar.

Där kan man shoppa loss bland reden, burar och vattenskålar och även förstås fåglar.

– Brevduvor är stort i länder som Belgien, Holland, Tyskland och Polen. Där finns proffs som håller på och en bra ung duva kan kosta 300 000 kronor.

 

 

 

Fakta

Namn: Benny Lyckevall

Aktuell som: Entusiastisk brevduveägare när tävlingssäsongen startar

Familj: Gift med Elisabeth, 3 döttrar – Susanne, Annicka och Caroline, 8 barnbarn

Ålder: 69 år

Bor: I Lunna, Vallda, sedan 1974

Djur: Ett hundratal brevduvor och en katt (som inte bryr sig om duvorna)

Yrke: Numera pensionär, men har arbetat som snickare hela livet och fastighetsvärd på Stena i Göteborg.

Andra intressen: Älskar IFK Göteborg, går på varenda match blåvitt spelar. Och så dörjar han gärna makrill eller lastar styrpulpetbåten med en kaffekorg och kör ut till en ö med barn och barnbarn.

 

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!