Vädret idag
Mestadels klart
8°C
Prognos april 21, 2018
dag
Soligt
13°C
 

Duvor på ledningarna slår ut elen

Gång på gång på gång har elen svajat till och försvunnit hemma hos Göran Ragland de senaste månaderna.

– Det blir överslag i elen när många fåglar sitter på ledningarna och lyfter samtidigt, säger Carola Hjertén på Ellevio, tidigare Fortum distribution.

Frustrationen är uppenbar. Sedan Göran Ragland kom hem från sin semester i slutet av sommaren har han räknat till minst 50 elavbrott. De flesta är korta, bara några sekunder, men de påverkar.

– Vår värmepump har gått sönder, jag misstänker att det har att göra med de ständiga elavbrotten. Och arbetar man med datorn och strömmen går så försvinner allt som skrivits, säger Göran Ragland.

Elavbrotten har förekommit hos såväl Göran Ragland som hos grannar vid Sikens väg på Råö. Efter att han anmält har personal från Ellevio varit på plats för att lokalisera felet.

– Det har varit svårt att hitta, och felen beror på flera saker. Men de korta avbrotten har visat sig bero på att det sitter väldigt mycket duvor på ledningarna. När 100-tals fåglar lyfter samtidigt kommer ledningarna i gungning. De slår inte i varandra, men det blir ett överslag i spänningen som orsakar strömavbrottet, säger Carola Hjertén på Ellevios pressavdelning.

I slutet av förra veckan brann även en kabelända av, vilket i sig orsakade ett längre avbrott. Det är också möjligt att den spökat under en period och orsakat fler avbrott.

Den utbrända kabeln är bytt och Ellevio planerar nu att flytta luftkablarna i området så att de kommer längre ifrån varandra. Det arbetet ska komma igång redan i nästa vecka.

– Det är en snabb lösning för att komma undan problemet nu, säger Carola Hjertén.

Men man planerar även för mer långsiktiga åtgärder i området.

För 15 år sedan grävdes kabel ner i marken, i kombination med andra arbeten i området. Dessa kablar har än så länge inte tagits i bruk. Nu finns det planer på att fortsätta upprustningsarbetet. En ny nätstation ska byggas i mitten av det område som den ska serva och kompletterande kablar dras.

– Alla kablar som lagts kommer att användas. Men nu gör vi färdigt arbetet för att få utrustningen där vi behöver ha den, säger Carola Hjertén.

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se