Vädret idag
Molnigt
1°C
Prognos februari 19, 2018
dag
Kastbyar
2°C
 

Drog ut för många tänder på hunden

Hunden fick nio tänder utdragna istället för fem mjölktänder som planerat. Nu har djurskötare på en klinik i Kungsbacka fått en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

 

Det var för drygt tre år sedan som ägaren till en dvärgtax lämnade in sin fem och halv månad gamla valp för att denna skulle få fem mjölktänder utdragna. En av mjölktänderna hade gått av och en inflammation hade börjat och ägaren tyckte att det var lika bra att få de andra fyra utdragna som också satt kvar trots att de permanenta tänderna kommit. 

 

Under ingreppet som föregicks utan röntgen drog djurskötaren på eget initiativ, utan att kontakta ägaren, ut ytterligare fyra tänder utöver de fem som överenskommits. Enligt anmälan fick djurägaren en chock när hon fick reda på vad som hänt.

 

Två av tänderna har aldrig ersatts efter ingreppet och ägaren menar att djurskötaren dragit ut två permanenta tänder. Inga släktingar till hunden har någon historia av tandfel och ägaren menar att tandingreppet påverkat avelsvärdet för hunden. Hon har hittills utan framgång efterlyst ett intyg av djurskötaren för felaktigt utdragna tänder så hon kan tävla med sin hund igen.

 

Ansvarsnämnden konstaterar att djurskötaren brustit i sin yrkesutövning och borde ha kontaktat ägaren samt gjort en röntgen innan ingreppet. Disciplinpåföljden blir en erinran.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

EU diskuterar att slopa sommartiden. Bra eller dåligt?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 16 februari

kl 9–13 Småbarnsrytmik på Fyren för de minsta (0–4 år).

kl 12 och 13 Sagostund med trollmor på Naturum Fjärås Bräcka. 

Lördag 17 februari

kl 10–12.30 Kvinnofrukost i Älvsåkers församlingshem. Lotta Bornö berättar om sitt liv i tal och sång på temat ”Resan genom stormen”.

kl 11–14 Familjelördag med konsthantverkare Sofia Sandberg på Åsa...

Läs Mer