Vädret idag
Klart
3°C
Prognos januari 18, 2019
dag
Mestadels soligt
3°C
 

Dotterns narkotikabruk kom som en chock

Dottern var 15 år när hon för första gången åkte fast för att ha rökt cannabis. För mamman kom det som en chock. Det visade sig dessutom att det var långt ifrån den första gången som dottern använt narkotika.

– Hon har alltid varit glad och pratsam, när hon förändrades trodde vi det var en tonårsrevolt.

 

Ett år innan polisen ringde hade Jenny* fått ett samtal från en annan förälder som berättade att hon trodde att ungdomarna, som då var 14 år, testat cannabis.

– Jag har själv alltid varit livrädd för droger, mina föräldrar skrämde mig så mycket att jag aldrig vågade mig nära. Så när min dotter gjorde detta som 14-åring blev det en jättestor grej. Jag blev jättearg. Skrek och grät och kunde inte alls hantera det på ett bra sätt. Vi har alltid haft en jättebra nära kontakt, så det här var första gången jag tappade kontrollen och bara skrek. Hon har ju alltid varit så skötsam, berättar Jenny.

 

Tiden gick. Jenny och hennes make märktes att dottern förändrades men trodde det handlade om en tonårsrevolt. Dottern som alltid varit glad och pratsam var plötsligt väldigt trött och spenderade all tid på sitt rum.

 

– Innan har hon alltid handlat på sitt kontokort men nu såg vi att hon började ta ut pengar hela tiden. Vi trodde väl att hon kanske rökte vanliga cigaretter och köpte alkohol. Men vi har en bra kontakt, och har alltid hämtat henne när hon varit på fest, och hon har alltid varit där hon säger att hon befinner sig.

 

Men tonen mot föräldrarna och syskonen förändrades. Dottern blev tuffare och hård. Hon blev skoltrött och nedstämd. De kämpade med att få dottern till skolan, samtidigt som hon fick nya kompisar som gjorde henne gladare.

 

I höstas kände Jenny att något var fel. Dottern svarade inte på telefonen.

– Jag hade nog ringt 11 gånger, sedan stängdes hennes telefon av. Sedan ringde det från okänt nummer, och det var från polisen. Jag blev helt förtvivlad, och helt förvirrad.

 

Tillsammans med flera andra ungdomar hade dottern tagits av polisen.

– Jag satt på polisstationen och kände mig så utsatt, och jag skämdes. Hur kunde mitt barn göra så här? En av de andra ungdomarnas mamma var där och hon var så go, och sa ”det här löser vi”.

 

När dottern väl kom ut till Jenny kom ingen reaktion från hennes sida. Hon sa hej då till sina kompisar bara.

– Hon var ju påverkad för det första. Jag ville att hon skulle böla och gråta, men inget. Vi uppfattade hennes som nonchalant och som att hon käftade emot. Man kan inte ta in andras känslor och knappt sina egna när man är påverkad, det har jag fått lära mig nu. I efterhand har hon berättat att hon skämdes väldigt mycket.

 

Tiden fram till polisförhöret var jobbig.

– Det tog flera veckor innan hon fick börja med drogtester eftersom det måste finnas beslut från soc, vilket var otroligt jobbigt, vi ville ju få kontroll direkt.

 Jenny och hennes man visste inte hur det skulle hantera situationen, eller förhindra att dottern använde cannabis igen.

 

Kontakten med socialtjänsten upplevde hon som omständligt, hon ville direkt få igång regelbundna drogtester för dottern.

I polisförhör framkom det att dotter använt cannabis vid cirka 10 tillfällen, innan hon greps den där höstdagen.

 

Cirka två månader senare var saken avklarad. 4 000 kronor i böter, plus några hundralappar i avgift för brottsofferfonden och för provtagning.

– Det blev ju inte direkt ett straff för henne. Vi drog in hennes månadspeng men det straffade ju mer oss föräldrar.

 

Hösten fortsatte lugnt, och dottern lämnade rena urinprov. Men i januari kom det ett nytt samtal. Då hade polisen tagit henne i Göteborg när hon var påverkad av cannabis.

– Jag blev helt förtvivlad. Man hade återfått tilliten och så drogs allt undan igen. Jag kunde inte förstå hur det kunde hända igen och kände mig jättelurad. Hon hade inte haft pengar på samma sätt, hon fick inte var i Göteborg, och så händer det här mitt i veckan.

 

Nu gick det lättare med soc. Jenny hade en kontakt hon kunde ringa direkt och nu fattades beslut om en utredning, och hela familjen fick samtalsstöd.

I Göteborg hanterades ärendet annorlunda. Yttrande från socialtjänsten hämtades in och dottern fick ett vårdkontrakt.

– Då kändes det att det hände något för henne också. Samtidigt som åklagaren hade ett väldigt bra samtal om vad det får för konsekvenser. Det blev en ögonöppnare för henne.

 

Men i februari brast det igen. På en fest rökte dottern på, sedan åkte hon hem och berättade vad hon hade gjort.

– Pipan hade åkt fram och då hade hon slutat tänka. Men sen fick hon hemsk ångest, hon lämnade ju regelbundna tester och visste det skulle komma fram. Hon sa att hon inte ville, men gjorde det ändå, berättar Jenny.

 

Kort efter det kom polisen till skolan, sedan det kommit uppgifter om missbruk.

Dottern var en av eleverna som kontrollerades. Hon var positiv efter återfallet på festen. Trots att det nu gått en tid och hon inte använt cannabis, gav testet utslag och det blir ny utredning.

– Det kändes så jobbigt. Som att börja om. Hon tycker jättebra om sin samtalskontakt på socialtjänsten och det går mycket bättre. Skolan går bra. Så hände det här. Hon hoppas själv att hon ska få ungdomstjänst nu, för böter är mer ett straff för föräldrarna.

Men trots bakslaget känns det nu som om det hela ska reda ut sig.

– Visst känns det som man helst skulle vilja låsa dörren, men hon måste ju få en chans att bevisa att hon klarar det här. Hon har inte använt cannabis sedan festen, och jag känner att jag börjar återfå tilliten.

 

I Norra Halland på tisdag: 

Skolkontrollerna – när polisen kommer till skolan

 

Del 1 – Dyster drogstatistik för unga

Josefine Julén Kristian Alm
josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64 kristian.alm@norrahalland.se 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!