Vädret idag
Molnigt
0°C
Prognos februari 21, 2018
dag
Kastbyar
1°C
 

Digitalt kulturarv

Förra helgen var det kanske kulmen på den uppmärksammade kampanjen #metoo men även denna veckan har uppmärksamheten fortsatt. De som berättade blev röster i ett stort sammanhang, i en världsomspännande rörelse och genom märkningen med #metoo blev alla sökbara och synliggjorda. Kraften i det kollektiva blev uppenbar här i Sverige liksom runt om i världen.

 

Även om antalet berättelser kommer att klinga av så kommer spåren att finns kvar, både på nätet och för de personer och organisationer som drabbats. Det har redan blivit ett så stort avtryck att man pratar om att #metoo-kampanjen är en del i vårt digitala kulturarv.

 

För att spara digitala berättelser för framtiden så har museer och kulturarvsorganisationer gått samman om en hemsida som heter minnen.se där Nordiska museet står som avsändare. När man söker på Kungsbacka där så finns inga träffar men det kanske kommer att ändras nu?

 

Under alla omständigheter är det intressant att tänka sig att det vi säger på bland annat sociala medier kommer att sparas för att kunna analyseras av eftervärlden. Man kan fundera över hur bilden av vår tid kommer att te sig i framtida studier.

 

Att #metoo har lyft på locket till en stor och viktig fråga är helt klart men den har också gett upphov till en parallell debatt nämligen den om var människor ska dömas. Är det i svenska domstolar eller är det genom att få sitt namn ”outat” på nätet via någon slags digital skampåle? För kraften i att hänga ut någon med namn och bild är ju uppenbar och måste tas på allvar.

 

Att slippa vänta och att kunna agera oberoende av vad polis och myndigheter väljer att prioritera är naturligtvis lockande. Att vi därigenom skapar en laglös domstol kan man ju ha olika åsikter om men betänk konsekvenserna av att oskyldiga blir dömda. På nätet finns inga preskriptionstider och man kan aldrig avtjäna sitt straff eftersom allt kan plockas upp igen och publiceras ut.

 

Frågan som vi tidningar med ansvarig utgivare har hanterat länge kommer nu tydligt att hamna i knät på var och en: är detta verkligen, verkligen relevant att publicera?

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kommer du att vara på plats för att heja fram Frillesås BK på lördag?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 20 februari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9-15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille.

kl 12 Orgel till lunch i Släps kyrka. Konsertorganist Gustav Jannert spelar bland annat Bach, Mozart och Brahms. Därefter lunch...

Läs Mer