Vädret idag
Klart
3°C
Prognos november 21, 2018
dag
Mulet
4°C
 

”Det har gjort mer ont att förlora”

BANDY. Det enda ljudet som hörs är bäcken som svischar förbi husknuten i sin strävan efter Lygnern. Klockan har precis passerat 13.00 och sjön ligger blank, men trots lugnet här hade Mattias Johansson mycket hellre varit någon annanstans. 

Konkurrenterna Nässjö IF och IFK Motala kan förbereda sig för kvällens elitseriekval.

 

Det var en stor överraskning när Mattias Johansson valde att kliva ner från Elitserien till Allsvenskan, och att han dessutom tog sig an tränarposten. Moderklubben kallade – Johansson svarade. 

Han fick med sig storebrorsan Fredrik och helt plötsligt nämndes Frillesås BK som en av seriefavoriterna – ett nytt scenario för klubben. Det räckte till en tredjeplats. 

Mattias Johansson har tagit en paus i studierna, han studerar ekonomi och förbundets elittränarutbildning. I huset springer katten Prim och suktar efter uppmärksamhet. 

– Det var sambon som sa att katt ingår väl om vi ska flytta ut på landet. Egentligen är jag mer av en hundmänniska, de lyssnar mer. Det går att jämföra med spelarna, en del är väldigt lyhörda och andra lever sitt eget liv, säger Johansson.

Vem är katt respektive hund i Frillesås? 

– Katt är definitivt Fredrik Brandin. Han har mycket tankar i sitt huvud och har en tendens att flyga iväg. Han kör sitt race, trots att han är en lagspelare. Hunden är nog brorsan. Han är lojal, kanske överlojal. Han underordnar sig det vi sagt att vi ska göra istället för att gå utanför boxen med sina kvalitéer.

 

cj-mattias-johansson-4

 

Har du trivts som tränare? 

– Oväntat bra, sedan skulle jag ljuga om jag sa att det är kul varje gång. Det har gett mer motivation att gå till träningen, för jag har känt att jag inte kan skita i det. Jag har fått ut något på varje träning, det har jag aldrig känt tidigare.
Hur då?

– Jag har fått ett annat perspektiv när jag spelar. Nu sätter jag alltid laget i första hand, vilket kanske inte låter märkligt i en lagidrott. Men när jag spelat på elitnivå, så handlar det om att själv göra bra prestationer och det tar över i stället för lagets bästa.

Blev du förvånad när du märkte det? 

– Under mina tre år i Lidköping på den absoluta toppen så skulle man försöka slå sig fram. Man behöver markera sitt revir. Jag tycker den delen har varit jobbig. 

Slog det dig direkt att här hade jag exempelvis skjutit i fjol? 

– Inte så speltekniskt. Jag känner att jag brinner mer för det när jag har ledarrollen. Varje match betyder mer trots att det är på en annan nivå. Det har gjort mer ont att förlora och har varit minst lika roligt att vinna.

 

cj-mattias-johansson-frillsas

 

Vilken roll spelar Frillesåströjan i det? 

– Det är klart att det spelar roll, det är moderföreningen. I vår familj är Frillesås Bandy något heligt. Ibland kan det bli mycket om man frågar omgivningen… 

 

FBK motsvarade förväntningarna, hängde på i toppen men orkade inte hela vägen. Mattias Johansson tror en anledning var att han själv inte spelat i serien på länge. 

– Hade jag haft lite, lite bättre koll på våra motståndare tror jag att det hade kunnat räcka till en andraplats.

Ni kunde ha coachat er till fler poäng? 

– Ja. Framför allt i början. Under andra halvan hade jag en tydlig bild av motståndarna, säger Johansson som har ett år kvar på kontraktet. 

– Jag har inte stängt några dörrar för att spela i elitserien igen. Det är en fara om man vill tillbaka att hamna i allsvenskan för risken finns att man inte blir sedd. Samtidigt hoppas jag att jag har gjort avtryck under åtta säsonger i allsvenskan, och jag är fortfarande ung, säger han och skrattar. 

Du tog ett steg tillbaka, hur mycket tänker du på din spelarkarriär? 

– Det viktigaste är att jag känner att jag utvecklas. Det har jag gjort trots helt andra förutsättningar. Utifrån vet jag att många sa ”Han ger upp” när jag gick till Frillesås. Så vill jag inte se det. Jag vet att jag hade räckt till att spela i stort sett vilket elitserielag som helst. 

Vad har du förbättrat? 

– Jag har fått en större roll och utvecklat att göra min omgivning bra.

 

cj-mattias-johansson-frillesas-bk

 

Går det att spela i Elitserien och samtidigt vara tränare? 

– Jag har svårt att se att man kan vara huvudtränare och spelare. Ökad träningsmängd, fler matcher... uppgiften blir för stor. Däremot en assisterande roll. I vår allsvenska serie hade ettan, tvåan och trean spelande tränare. 

Om du tvingas välja; spela i eller träna ett Elitserielag? 

– Att spela är fortfarande för roligt. Det är för tidigt… ska man inte spela ska man vara klar med den biten, jag har mer att ge. 

 

Till hösten väntar en ny serie – två allsvenskor slås ihop till en. Arbetet med höstens trupp pågår för fullt för att föreningen ska vara konkurrenskraftig när kvalitén på matcherna höjs.

 – Superallsvenskan lockar jättemycket. Denna säsongen har det varit rekordfå matcher. 18 matcher, det är lite. Det blir fler bandymatcher nästa säsong, vilket är skitkul. 

Det är vad som gnager i huset vid Lygnern. Säsongen var för kort. 

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Björn Wessman
    mars 8th, 2017 19:06

    Vi väntar med spänning på nästa säsong och med många nya och bra lag som motståndare. Björn Wessman

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tid & PlatsLäs mer >>

LÖRDAG 24 NOVEMBER

13.45. Träningsmatch Kungsbacka IF - Norvalla IF, Kungsbacka Sportcenter konstgräs.

 

LÖRDAG 1 DECEMBER

11.00. Tölö gymnastikförening har uppvisning lördagEN 1 december i Aranäshallen kl 11.00, 13.30 och 16.00. Insläpp 30 minuter före. Inträde.

Läs Mer

TYCK TILL:

På fredag är det Black Friday i butikerna, kommer du att passa på att julhandla då?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera