Vädret idag
Klart
-3°C
Prognos januari 17, 2019
dag
Moln ibland
-1°C
 

”Det gör ont i doktorshjärtat”

Thomas Bengmark driver Stenblomman vårdcentral och vill kunna bestämma över sin verksamhet. Han är kritisk till att dagens ersättningsmodell sållar bort sjuka patienter och den fria listningen som gör det svårt att ha kontroll över verksamheten. ”Det föder en stor hopplöshet inom primärvården”, säger han. Foto: Christina Nordwall.

Artikeln publicerades 17 februari 2017.

 

Nio av tio tillfrågade vårdcentraler är nöjda med Vårdval Halland. Men Thomas Bengmark på Stenblomman vårdcentral är kritisk. Han tycker inte att tillgängligheten ökat med det fria listningssystemet. 

– Jag tror på valfrihet men inte på gränslösheten. Det gör ont i doktorshjärtat när jag inte kan ta emot mina gamla trogna patienter eftersom hundra nypålistade önskat tider denna månad. Alla har rätt att ta en charter till Mallorca men alla kan inte kliva på planet samtidigt, det blir kaos, säger Thomas Bengmark.

 

Vårdval Halland innebär att det är upp till varje invånare att välja vårdenhet – och när som helst ändra sitt val. Det innebär att antalet listade patienter hos en vårdcentral i princip kan variera kraftigt och det finns heller inget ”tak”. Det gör det svårt att planera och få kontroll över verksamheten, menar Thomas Bengmark.

– Redan innan vårdvalet undvek politiken att öppet ta ekonomiskt ansvar, utan lade det på oss. Men med vårdvalet tillkom att man också försöker få vårdcentralerna att bära hundhuvudet för en misslyckad politik och göra oss till syndabockar. För att undvika kritik mot politiken görs offentliga tillgänglighetsmätningar, patientenkäter med mera för att folk ska tro att det är vårdcentralens fel att de inte får tid. Såsom det aktuella ärendet i Åsa visar. Vad mer kan man begära än att alla på alla vårdcentraler jobbar mer än fullt. Är tiderna slut är det inte vårdcentralens fel – utan politikens, säger han.

 

Thomas Bengmark driver Stenblomman vårdcentral som är en privat aktör med 5300 listade patienter. Där arbetar för närvarande två, tre läkare samt övrig vårdpersonal. Läkarna tar i snitt 35 patientbesök per dag, sett till hela mottagningen rör det sig om 100 patientmöten.

– Dagarna är fullbokade, även om vi stannar över på kvällen och arbetar på lunchen hjälper inte det. Jag har ett ansvar för min patientstock men ingen möjlighet att ha kontroll över min verksamhet. Det har gått så långt att jag nästan vill säga att om du som patient tycker att jag är bra, låt det förbli en hemlighet mellan oss, säger Thomas Bengmark.

Han menar att om man skulle räkna alla patienter de tar emot, sett till budgeten, skulle även de som söker sig till Närakuten eller annan vårdenhet inkluderas. Det är den vårdcentral där patienten är listad som får stå för räkningen. 

– Jag vill lägga fokus på vad som är den bästa vården för patienten och inte belastas av pengar. Vi behöver få betalt för det vi gör, punkt slut. Inte mer och inte mindre men framför allt inte som nu, för det vi inte gör. Jag är egentligen öppen för allt, exempelvis ersättning timme för timme. Det finns egentligen ingenting vi kan spara in på förutom på patienterna. Vi kan inte välja själva utan måste följa Vårdval Halland, använda deras labb och deras datasystem till exempel.

Enligt Vårdval Halland ska vårdcentralerna ge hälso- och sjukvård som inte kräver sjukhusets akuta insatser och lotsa rätt inom specialistvård och psykiatri. Med varje ansluten invånare följer en hälso- och sjukvårdspeng som varierar i storlek beroende på bland annat ålder och kön. Det finns nio olika åldersintervaller och den exakta summan bestäms årligen av regionfullmäktige. Uppskattningsvis är vårdpengen för en man i 40-50 årsåldern 1907 kronor per år och för en kvinna i samma ålder 2289 kronor per år. Patienten får själv betala en besöksavgift på cirka 150 kronor till vårdcentralen.

 

– Vårdpengen är ingenting, det räcker till en röntgen. Det är ett omöjligt uppdrag, en svårt sjuk patient skulle kunna ”äta upp” vårdpengen för hundra andra, säger Bengmark.

 

Han menar att ersättningssystemet medför att gamla multisjuka Agda sållas bort och håller med om att rent krasst ekonomiskt är favoritpatienten en listad patient i rätt ålder som aldrig uppsöker sin vårdcentral.

– Sjuka blir ovälkomna. Ingen som jobbar i vården vill ha ett sådant system. Jag vill göra ett bra jobb och ta hand om människor. Jag bryr mig inte om pengar och vill inte bli rik, jag vill bara att min verksamhet ska gå ihop.

 

Han tror inte att en modell med enbart drop-in besök skulle öka tillgängligheten och tycker att vårdgarantin som innebär att man ska få träffa en läkare inom sju dagar motarbetar ett bra omhändertagande.

– Vi vill kunna boka upp patienter samtidigt som vi behöver ta emot enligt vårdgarantin. En patient med till exempel mjäll ska kunna få en bokad tid om en månad, men om jag nu gett den patienten den sista tid som fanns kvar kanske inte den med en mer trängande åkomma får någon tid. Tillgängligheten strider mot kontinuiteten och jag är övertygad om att folk vill ha kontinuitet. Navet mellan en läkare och patient är tillit och förtroende och det tar år att bygga upp.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 15 januari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 12–13.30 Sopplunch i Varlakyrkan. ”Livet efter branden” – om att bli buren genom prövningar. Gunilla och Håkan Gniste. 

kl 12–14 Orgel till lunch med Kenneth Hildor i Släps kyrka. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17.30 Språkcafé på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!